Ce este bine să mâncăm după mesele copioase din ziua de Crăciun. Nutriționiștii recomandă o pauză de la carnea de porc

×
Codul embed a fost copiat

Pe cât de frumoase, pe atât de grele pentru stomac au fost zilele acestea, după ce am mancat din toate preparatele tradiționale. Am trecut de la salata beouf, la sarmale, apoi la friptură și cârnați și am încheiat cu cozonac.

Toate au fost greu de digerat. Dacă ne simțim plini și obosiți este timpul să adaugăm în meniul zilnic multe legume și supă, cel puțin până vine anul nou.

De pe mese nu au lipsit zilele acestea friptura de porc, sarmalele și carnații, mâncate de mai multe ori pe zi. Nu e de mirare că am avut un disconfort fizic și că ne-am simțit mai obosiți, spun nutriționiștii.

Dr. Șerban Damian, nutriționist: „Procesul de digestie consumă energie, dacă îi dai de lucru suplimentar o să ia din energia pentru celalalte procese. Preparatele în sine sunt combinații din multe principii, dacă vorbim de salata beouf avem acolo tot felul de legume, carne, grăsime din uleiul din maioneză, iar friptura de porc este greu digerabilă. Cumva nu există un preparat safe în masa de sărbători și mai curând trebuie să ne orientăm spre cantități mai reduse ca să le putem digera cum trebuie”.

Putem, de asemenea, să optăm pentru preparate mai ușoare. Carnea de porc poate fi înlocuită cu pui sau pește și este indicat să mâncam multe legume.

Citește și
alimente calorii
Când ne dăm seama că am mâncat prea multă mâncare și ce trebuie să facem pentru a calcula mai bine caloriile
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Adi Hădean, chef: „În orice parte te întorci, dacă nu e deschisă piața agroalimentară, tot găsești undeva niște legume să mănânci o salată, fie salată de varză crudă, cu țelină, cu măr, zona de crudități ajută. Și crudități fară maioneza dragii mei, că aia e pe salata beouf și am mâncat-o destul. Putem pune zeama de lămâie sau o lingură de ulei de măsline”.

Putem mânca și supe și chiar paste. Giuliano este chef într-un restaurant din Arad și ne-a arătat o rețetă ușoară de paste primavera.

Giuliano Gai, chef: „Avem dovlecel, avem vânătă, morcov, ceapă roșie, ardei, roșii cherry, oregano, usturoi și puțina ceapă roșie. Odtă ce legumele au fost trase la tigaie, spre sfârșit punem roșiile cherry și ne pregătim să punem paștele la fiert”.

Oamenii care au ieșit la restaurant au căutat macaruri ușoare.

Valerica Ștefan, bucătar șef: „Au mâncat mai mult salate. Probabil de Crăciun au mâncat porc destul și astăzi văd că s-au axat pe salate”.

Nutriționiștii ne recomandă, de asemenea, să renunțăm la dulciuri și la băuturile alcoolice, cel puțin până la Revelion.

Reporteri: Bianca Ghiță, Adrian Crăciunoiu, Marius Grama

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Cantitățile uriașe de grăsime din mâncare depășesc tot ce poate ficatul să producă într-o zi. Explicațiile medicilor
Cantitățile uriașe de grăsime din mâncare depășesc tot ce poate ficatul să producă într-o zi. Explicațiile medicilor

Suntem în luna lui prea mult, prea multă mâncare. Bucurați-vă de Sărbători în liniște. În liniște înseamnă și siguranță alimentară.

Când ne dăm seama că am mâncat prea multă mâncare și ce trebuie să facem pentru a calcula mai bine caloriile
Când ne dăm seama că am mâncat prea multă mâncare și ce trebuie să facem pentru a calcula mai bine caloriile

Ce înseamnă prea mult? Nu calculăm calorii și nu vorbim despre restricții. Ne uităm spre propria biologie. Aceasta face, de fapt, calculele, și ne dă informațiile.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.