Cum să faci friptura de miel pentru masa de Paște. Secrete și trucuri pentru gospodine

Friptura de miel
Shutterstock

Nu există masă de Paște fără friptură de miel, dar pentru o carne de miel bine gătită, trebuie să știi câteva trucuri și secrete importante.

De la bucata de carne folosită, prepararea de dinainte, condimentele, nivelul de căldură și vasul în care trebuie gătită friptura, toate aceste lucruri au o importanță aparte și vor influența felul în care va ieși preparatul pentru masa de Paște. Pentru că este felul principal, friptura de miel este cea mai așteptată din această zi, așa că ar trebui să merite tot efortul.

Cum se pregătește carnea de miel pentru friptură 

Alege bucata de carne potrivită. Alegerea unei bucăți de carne cu sau fără os depinde în întregime de preferințele tale. 

Deși este un pic mai complicat de tranșat, poți cumpăra o bucată de carne cu os pentru că, de regulă, aceasta are mai multă aromă. 

Nu marina carnea. Unul dintre rolurile unei marinade este de a ajuta la descompunerea fibrelor din bucățile mai dure de carne. Dacă alegi un picior de miel, aceasta este o bucată de carne fragedă în mod natural, așa că nu are nevoie de marinadă.
De fapt, marinarea acestei bucăți ar putea de fapt să o facă mai tare. Cel mai bine rămâi la un amestec simplu de ierburi, usturoi și muștar, sau la condimentele preferate.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Friptura de miel

Folosește un termometru pentru carne pentru a testa gradul de coacere.

Gradul de coacere depinde de preferință. Unii preferă mielul foarte rumenit, alții îl vor bine făcut în întregime.

Piciorul de miel este fraged și suculent și va fi bun oricât ai alege să îl gătești. Dacă știi cum vrei să iasă carnea, folosește un termometru pentru carne și ghidează-te după următoarele valori pentru a găti friptura de miel.

Timpii de gătire pentru carnea de miel:

55°C pentru friptură de miel în sânge
60°C pentru mediu
65°C pentru mediu spre bine făcut.
timpul gătirii.

Termometrul de carne trebuie introdus în partea cea mai cărnoasă, nu în grăsime sau pe un os. Poți atinge carnea când o condimentezi, ca să vezi unde poți introduce termometrul când aceasta se află în cuptor.

Coacerea la foc mare pe toată durata de gătire face suprafața fripturii aurie și crocantă, dar această metodă nu ar trebui să fie folosită pentru bucăți mari de miel, deoarece suprafața se va usca și se poate arde înainte ca interiorul să fie gata.

Coacerea la foc moderat maximizează suculența și minimizează contracția. Fripturile de picior de miel sunt adesea gătite în acest mod.

Pentru a preveni uscarea bucăților slabe de miel în timpul gătitului, carnea poate fi unsă cu ulei sau cu zeama din tavă la intervale regulate.

Deși grăsimea menține carnea umedă și fragedă în timpul procesului de coacere, aceasta poate fi tăiată înainte de servire, deoarece nu este foarte gustoasă și este chiar neplăcută după ce se răcește.

Lasă carnea să se odihnească după ce ai gătit-o. Ca și în cazul tuturor celorlalte bucăți de carne, este important să lași friptura de miel la cuptor să se odihnească timp de aproximativ 20 de minute după ce ai scos-o.

Acest lucru permite ca sucurile să se redistribuie înapoi în carne în loc să curgă peste tot pe platou sau pe planșa de tăiere.

Cum se taie friptura de miel

Taie întotdeauna în sensul opus fibrelor de carne.

Dacă ai făcut o friptură de miel delicioasă, este foarte important o feliezi corect, pentru ca aceasta să rămână suculentă. Carnea de miel trebuie feliată întotdeauna împotriva fibrei pentru a obține felii cât mai fragede.

Friptura de miel

Ce condimente se pun la friptura de miel

Pentru a da un gust delicios fripturii de miel, poți adăuga o varietate de condimente. Printre cele mai populare se numără:

Rozmarin: Această plantă aromatică se potrivește foarte bine cu friptura de miel și îi adaugă un gust delicios.

Cimbru: Similar cu rozmarinul, acest condiment este nelipsit dintr-o mulțime de mâncăruri românești precum sarmale, varză călită și, bineînțeles, friptura de miel de Paște.

Usturoi: Usturoiul adaugă un gust puternic și delicios fripturii de miel. Poți folosi usturoi proaspăt zdrobit sau pudră de usturoi ori usturoi verde.

Sare și piper: Aceste două condimente sunt esențiale pentru a da fripturii de miel un gust delicios. Pentru un gust mai aromat, folosește fulgi de sare și piper proaspăt măcinat.

Mentă: Dacă vrei să adaugi o notă fresh fripturii de miel, adaugă puțină mentă în tavă. Vei obține un parfum deosebit și o aromă interesantă.

Salvie: Puțină lume folosește salvie, neștiind câtă savoare adaugă diferitelor preparate. Această plantă aromatică schimbă complet gustul unei mâncări și îl face mult mai elaborat și complex.

Boabe de muștar: În special dacă faci cotlete de miel, boabele de muștar sau chiar muștarul de Dijon este ideal pentru a unge bucățile de carne. Vei obține cotlete crocante la exterior și roz la interior, fragede, cu o aromă puternică și interesantă.

Cum se face baițul pentru friptura de miel 

Baițul pentru friptura de miel nu trebuie să fie prea complicat, ci doar să conțină condimentele potrivite și un tip de grăsime, cum ar fi uleiul de măsline. Important este ca mielul să fie fraged și să lași carnea câteva ore bune în baiț înainte de a o găti.

Baițul pentru friptura de miel nu e deloc ceva greu sau complicat. Pur și simplu trebuie să combini câteva ingrediente și să le pui pe bucata de friptură de miel pentru Paște. Poți face acest lucru într-o oală cu capac sau într-o pungă cu fermoar.

Friptura de miel

Ingrediente pentru un baiț simplu:

1/4 cană de ulei de măsline
2 linguri de suc de lămâie
1 lingură de oțet de vin roșu
2 căței de usturoi, tocați mărunt
1 linguriță de oregano uscat
1/2 linguriță de sare
1/4 linguriță de piper negru

Într-un castron mic, amestecă împreună uleiul de măsline, sucul de lămâie, oțetul de vin roșu, usturoiul, oregano, sarea și piperul.

Așează mielul într-un vas puțin adânc sau într-o pungă de plastic cu fermoar.

Toarnă baițul peste miel, asigurându-te că este acoperit uniform. Acoperă vasul sau sigilează punga și pune carnea la frigider să se marineze timp de cel puțin 2 ore sau până peste noapte.

Când ești gata să gătești mielul, scoate-l din marinată și aruncă excesul de marinată.

Acum poți găti carnea de miel la grătar, la cuptor, pe grill sau în orice fel vrei, în funcție de preferințe.

Asigură-te întotdeauna că marinezi mielul în frigider pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor dăunătoare. De asemenea, nu refolosi marinata care a intrat în contact cu carnea crudă.

Sos pentru friptura de miel la cuptor

O friptură de miel bine gătită merge întotdeauna cu un sos bogat, plin de condimente și puțin răcoritor. Fie că este un sos pe bază de mentă și iaurt sau un clasic sos chimichurri, acest tip de carne are nevoie de multă aromă și prospețime.

Poți face un sos din zeama rămasă de la friptură. După ce ai gătit friptura de miel, adună tot sosul rămas și pune-l într-o cratiță. Adaugă o lingură de făină și o lingură de unt, asezonează cu sare și piper, ierburi aromatice și gătește până se îngroașă. Folosește acest sos pentru a turna deasupra fiecărei bucăți de friptură.

Sosul chimichurri este un sos verde aromat care provine din Argentina și Uruguay. Se servește de obicei cu carne, dar poate fi folosit și ca marinată sau ca dressing.

Ingrediente pentru sos chimichurri:

1 legătură de pătrunjel proaspăt, tocat
1/2 legătură de coriandru proaspăt, tocat
50 ml de ulei de măsline
30 ml de oțet de vin roșu
3 căței de usturoi, tocați mărunt
1 linguriță de oregano uscat
1/2 linguriță de fulgi de ardei roșu
Sare și piper negru, după gust
Mod de preparare:

Într-un bol mediu, combină pătrunjelul și coriandrul tocat. Adaugă în castron uleiul de măsline, oțetul de vin roșu, usturoiul tocat mărunt, oregano uscat și fulgii de ardei roșu.
Amestecă ingredientele până când se combină bine. Asezonează sosul cu sare și piper negru după gust.

Acoperă castronul și lasă sosul să stea la temperatura camerei timp de cel puțin 30 de minute înainte de servire pentru a permite ca aromele să se îmbine.

Un alt sos ideal pentru cotletele de miel este sosul de mentă cu usturoi. Un sos fresh, ideal pentru o carne atât de aromată și grea precum mielul. Se face foarte ușor, așa că îl poți prepara din timp, pentru ca aromele să se poată îmbina bine.


Sosul de iaurt cu mentă este un acompaniament răcoritor și delicios pentru carnea de miel la grătar sau la cuptor. Iată o rețetă simplă de sos de iaurt cu mentă:

Ingrediente pentru sosul de mentă:

1 cană de iaurt grecesc simplu
50 g de frunze proaspete de mentă tocate
2 linguri de suc de lămâie
1 lingură de miere
1/2 linguriță de sare
1/4 linguriță de piper negru

Într-un bol mediu, combină iaurtul grecesc, frunzele de mentă proaspete tocate, sucul de lămâie, mierea, sarea și piperul negru.

Amestecă ingredientele până când se combină bine.
Acoperă castronul și pune sosul de iaurt cu mentă la frigider pentru cel puțin 30 de minute înainte de servire, pentru a permite aromelor să se îmbine.

Când ești gata de servire, amestecă rapid sosul și ajustează condimentele dacă este necesar.

Sosul de iaurt cu mentă poate fi păstrat la frigider până ce carnea este gata.

Ce garnituri se potrivesc cu friptura de miel

Friptura de miel

Poți face orice fel de garnituri îți plac la friptura de miel. De la cartofi prăjiți, copți sau piure, până la sparanghel tras în tigaie, broccoli la cuptor gratinat, morcovi baby glazurați cu miere sau piure de păstârnac.

Iată câteva idei de garnituri care merg foarte bine cu carnea de miel:

Cartofi copți în coajă - Cartofii copți în coajă sunt o alegere populară și simplă de garnitură pentru friptura de miel.

Salată de roșii cu mentă - O salată de roșii proaspete cu mentă este o garnitură ușoară și răcoritoare care se potrivește bine cu friptura de miel.

Legume la grătar - Legumele la grătar, cum ar fi dovleceii, ardeii, vinetele și ceapa, sunt o alegere excelentă pentru o garnitură sănătoasă și delicioasă.

Pilaf de orez - Pilaful este o garnitură tradițională care se potrivește bine cu friptura de miel. O poți îmbunătăți prin adăugarea de legume, cum ar fi mazărea sau morcovii.

Couscous cu legume - Couscous-ul cu legume este o garnitură ușoară și delicioasă, care completează frumos friptura de miel.

O altă opțiune de couscous, care este populară în bucătăria nord-africană, este cuscusul cu stafide. Această garnitură dulce și aromată este o alegere excelentă pentru friptura de miel.

Acestea fiind spuse, orice rețetă de friptură de miel pentru Paște ai alege, vei știi cum să o pregătești, ce condimente să pui și cu ce garnituri să o servești. Nu uita să pui legume proaspete pe masă pentru un plus de culoare și un echilibru în alimentație.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Bărbatul care apare în celebrul logo NBA a murit. Jerry West avea 86 de ani
Bărbatul care apare în celebrul logo NBA a murit. Jerry West avea 86 de ani

Jerry West, legendarul jucător NBA, a murit la vârsta de 86 de ani.  

OMS: Tutunul, alimentele ultraprocesate, combustibilii fosili şi alcoolul, responsabile pentru 2,7 milioane de decese pe an
OMS: Tutunul, alimentele ultraprocesate, combustibilii fosili şi alcoolul, responsabile pentru 2,7 milioane de decese pe an

Tutunul, alimentele ultraprocesate, combustibilii fosili şi alcoolul, promovate de lobby-urile din domeniul industrial, sunt responsabile pentru 2,7 milioane de decese pe an în Europa.

Cercetătorii de la Buzău au creat roșia cherry tricoloră, care crește până la 5 metri. ”Această tomată este prețioasă”
Cercetătorii de la Buzău au creat roșia cherry tricoloră, care crește până la 5 metri. ”Această tomată este prețioasă”

Cercetătorii de la Buzău au creat, după 20 de ani de studii și lucru, roșia cherry tricoloră, pe care au botezat-o ”Rapsodia”. Noul soi de roșie crește până la 5 metri înălțime și este prezentată ca având calități deosebite, care o fac prețioasă.  

Recomandări
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.  

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Ce se întâmplă în sectoarele 1 și 2, după ce actualii primari au acuzat fraudarea alegerilor. Ar fi dispărut 1.000 de voturi
Ce se întâmplă în sectoarele 1 și 2, după ce actualii primari au acuzat fraudarea alegerilor. Ar fi dispărut 1.000 de voturi

Sunt tensiuni mari în sectoarele 1 și 2 ale ale Capitalei, unde actualii primari, acuza fraudarea votului de duminică. Clotilde Armand, spune că au fost ilegalităţi în mai multe secţii, şi că ar fi dispărut 1.000 de voturi.