În ce condiții este permisă tăierea porcului în 2022. Ce reguli trebuie să respecte românii

Taierea porcului de Ignat

Tăierea porcului este unul dintre cele mai vechi obiceiuri care se păstrează în satele din România. În apropierea sărbătorilor de iarnă, românii taie porcul pentru diferite preparate specifice.

Potrivit tradiției, tăierea porcului sau Ignatul porcilor, cum este cunoscut în popor, se face pe 20 decembrie, atunci când încep oficial sărbătorile de iarnă. În calendarul creștin ortodox, în acea zi este prăznuit Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul, de unde vine și numele zilei de Ignat.

Obiceiul de sacrificare a porcului datează din perioada Romei antice. În antichitate, romanii sacrificau porcul în perioada 17-30 decembrie, cu ocazia sărbătorii Saturnalia. Ritualul era considerat un omagiu adus zeul Saturn, protectorul muncilor agricole și al roadelor pământului.

Pentru romani, porcul era întruchiparea zeului Saturn, a cărui moarte şi reînviere se „consumă” la finalul anului vechi şi în preajma începerii anului nou, potrivit Agerpres.

Tăierea porcului în 2022

Obiceiul de tăiere al porcului se păstrează și în 2022. Potrivit Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), cei care vor să sacrifice porcul trebuie să o facă respectând aceleași condiții de salubritate ca în anii trecuți, potrivit ansvsa.ro.

Citește și
Carne de porc
Cât costă carnea de porc, la mai puțin de o lună și jumătate înainte de Crăciun
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Ce condiții trebuie să respecte românii care sacrifică porci în 2022

Sacrificarea porcului în gospodărie se face de către medicul veterinar. Înainte de sacrificare este obligatorie contenția animalului, prin folosirea unor metode mecanice care să nu provoace durere, suferințe, contuzie sau rănire, potrivit normei sanitare veterinare privind protecţia animalelor în timpul sacrificării şi uciderii din 11.08.2006.

Picioarele animalului nu trebuie legate și se interzice suspendarea acestuia înainte de sacrificare. Metodele legale utilizate pentru sacrificarea porcului sunt:

• Pistolul cu glonte captiv

• Aplicarea unei lovituri care cauzează pierderea cunoștinței

Lovitura se realizează cu ajutorul unui instrument mecanic care administrează o presiune pe craniul animalului în urma percuţiei, fără penetrarea craniului. Persoana în cauză trebuie să se asigure că instrumentul se aplică în poziţia corespunzătoare, conform instrucţiunilor de utilizare, pentru a produce o asomare eficientă, fără fracturarea craniului.

• Electronarcoza

• Expunerea la dioxid de carbon

De asemenea, după asomarea porcului sau a altor animale, deținătorii trebuie să le provoace sângerarea prin incizarea cel puţin a unei artere carotide sau a vaselor din care aceasta porneşte. După incizia vaselor sanguine nu se va aplica nicio procedură de fasonare, înainte ca sângerarea să se fi terminat.

Carnea trebuie analizată de medicul veterinar

După tăierea porcului, deținătorii trebuie să ia o bucată de carne și să o ducă la medicul veterinar pentru testul de Trichinella.

După sacrificare, carnea nu trebuie consumată până când medicul veterinar nu dă rezultatul negativ la examinarea pentru Trichinella. 

Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

Pentru test, oamenii pot tăia o bucată mică de carne (de dimensiunea unei nuci) din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului și să o ducă la medicul veterinar.

Prețul examenului trichineloscopic variază între 22 de lei +TVA și 81 de lei + TVA.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Calendar ortodox 7 decembrie. Cine a fost Sfânta Muceniță Filofteia
Calendar ortodox 7 decembrie. Cine a fost Sfânta Muceniță Filofteia

Sfânta Muceniță Filofteia este sărbătorită de creștinii ortodocși în fiecare an pe 7 decembrie. Sărbătoarea este trecută cu cruce roșie în calendarul ortodox.    

Cât costă carnea de porc, la mai puțin de o lună și jumătate înainte de Crăciun
Cât costă carnea de porc, la mai puțin de o lună și jumătate înainte de Crăciun

Cu mai puțin de lună și jumătate până la Crăciun, abatoarele, carmangeriile și măcelăriile primesc numeroase comenzi.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.