Murături asortate - Secretele care fac diferența: de ce să alegi fermentația în oțet în locul saramurii

muraturi asortate
Shutterstock

Toamna este anotimpul în care gospodinele pun murături. Cele mai cunoscute sunt gogonele, varza murată sau gogoșarii. Sunt celebre și murăturile asortate.  

Află cum se fac murăturile asortate, dar și care sunt cele mai bune metode pentru prepararea acestora.

Murături asortate - ce legume să folosești

Există multe legume potrivite pentru a face murături asortate, iar alegerea depinde în mare măsură de preferințele personale. Cu toate acestea, câteva legume populare pentru murături asortate sunt castraveții, gogoșarii, varza, morcovii, conopida, ceapa și ardeii iuți.

Aceste legume oferă o varietate de culori, texturi și arome, creând astfel un amestec delicios și atrăgător de murături.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Există două metode de a pune legumele la murat: în oțet sau în saramură. Iată care sunt avantajele fiecărei metode în parte.

Diferențele gustului și a aromei pot fi atribuite acidității soluțiilor, cantității de sare, temperaturii procesului de fermentare sau cantității de oxigen din borcane. Cu toate că gustul și ingredientele pot fi diferite, ambele rețete sunt excelente pentru a însoți mâncărurile grase.

Avantajele conservării în saramură

Aceasta constă într-un amestec simplu de apă și sare. Este considerată mai sănătoasă decât oțetul și oferă un aport excelent de probiotice naturale. De asemenea, nu conține zahăr.

Timpul de preparare este mai scurt decât în cazul conservării în oțet, deoarece nu necesită fierberea borcanelor după umplere.

Avantajele conservării în oțet

Pe de altă parte, există avantaje ale conservării în oțet. Alimentele se murează mai rapid, uneori chiar în câteva zile.

De asemenea, conțin o cantitate mică de sare și au un gust foarte plăcut, apreciat de mulți oameni.

muraturi asortate

Cum alegem legumele pe care vrem să le punem la murat

Când alegem fructele și legumele pentru murat, există câteva reguli care pot îmbunătăți chiar și cea mai acră gogonea sau pot intensifica dulceața celui mai dulce pepene. În primul rând, este recomandat să alegem fructe și legume locale.

Este important să evităm castraveții de import cu formă perfectă și coajă netedă, deoarece aceștia pot fi acoperiți de o peliculă de ceară care va împiedica sarea sau oțetul să pătrundă în legumă.

De asemenea, ar trebui să alegem fructe și legume coapte, dar nu moi, ci cu o consistență fermă.

Gogonelele sunt singurele legume care se pun verzi la murat. Este important ca fructele și legumele să fie mature și în sezon, deoarece în această perioadă sunt cele mai bogate în vitamine, nutrienți și arome intense, potrivit Kitchenshop.ro.

Trebuie să evităm punctele și petele maronii și să eliminăm părțile care sunt moi, stafidite sau care prezintă semne că au fost atacate de insecte.

Când se pun murăturile

Murăturile se pun de obicei în timpul toamnei, în special în lunile septembrie și octombrie. Există câteva motive pentru acest lucru.

În primul rând, în această perioadă a anului, legumele și fructele sunt în sezon și sunt la punctul maxim de maturitate, ceea ce înseamnă că au o calitate și o aromă superioară. De asemenea, temperaturile mai scăzute ajută la conservarea murăturilor și la dezvoltarea aromei lor specifice.

În plus, toamna este momentul în care se recoltează multe legume și fructe care sunt folosite în murături, cum ar fi castraveții, gogonelele, varza sau ardeii. Astfel, avem acces la ingrediente proaspete și de calitate pentru a pregăti murăturile.

Un alt motiv este că toamna este un moment potrivit pentru a pregăti provizii pentru iarnă. Murăturile pot fi păstrate pentru o perioadă mai lungă de timp și pot fi consumate pe tot parcursul sezonului rece, oferindu-ne vitamine și nutrienți esențiali în această perioadă.

Secrete pentru a prepara murăturile pentru iarnă

Pentru a prepara murăturile pentru iarnă, există câteva trucuri și sfaturi utile:

1. Alege legume și fructe proaspete: Asigură-te că alegi legume și fructe proaspete și de calitate pentru murături. Acestea trebuie să fie în sezon și să fie la punctul maxim de maturitate pentru a obține cele mai bune rezultate.

2. Spală și curăță bine legumele: Înainte de a le pune în borcane, spală și curăță bine legumele pentru a elimina orice impurități sau reziduuri. Poți folosi o perie moale pentru a curăța mai bine coaja legumelor.

3. Taie legumele în bucăți potrivite: Pentru a asigura o fermentare uniformă și o textură plăcută, taie legumele în bucăți potrivite. De exemplu, castraveții pot fi tăiați în felii sau în jumătăți, iar gogonelele în sferturi sau în jumătăți, în funcție de preferințe. Acestea pot fi lăsate și întregi.

4. Adaugă condimente: Pentru a obține murături delicioase, adaugă condimente în borcane. Poți folosi frunze de dafin, boabe de piper, semințe de muștar, cuișoare sau orice alte condimente preferate.

5. Sigilează bine borcanele: Asigură-te că sigilezi bine borcanele după ce le-ai umplut cu legume și lichid. Folosește capace de calitate și strânge-le bine pentru a preveni orice scurgere sau contaminare.

6. Depozitează murăturile într-un loc răcoros și întunecat: După ce ai pregătit murăturile, depozitează borcanele într-un loc răcoros și întunecat, cum ar fi o pivniță sau o cămară. Temperatura constantă și lipsa luminii vor ajuta la conservarea murăturilor pe termen lung.

8. Așteaptă perioada de fermentare: Murăturile au nevoie de timp pentru a fermenta și a-și dezvolta aromele specifice. Respectă perioada de fermentare indicată în rețeta pe care o urmezi și nu le consuma imediat după preparare.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Bărbatul care apare în celebrul logo NBA a murit. Jerry West avea 86 de ani
Bărbatul care apare în celebrul logo NBA a murit. Jerry West avea 86 de ani

Jerry West, legendarul jucător NBA, a murit la vârsta de 86 de ani.  

OMS: Tutunul, alimentele ultraprocesate, combustibilii fosili şi alcoolul, responsabile pentru 2,7 milioane de decese pe an
OMS: Tutunul, alimentele ultraprocesate, combustibilii fosili şi alcoolul, responsabile pentru 2,7 milioane de decese pe an

Tutunul, alimentele ultraprocesate, combustibilii fosili şi alcoolul, promovate de lobby-urile din domeniul industrial, sunt responsabile pentru 2,7 milioane de decese pe an în Europa.

Cercetătorii de la Buzău au creat roșia cherry tricoloră, care crește până la 5 metri. ”Această tomată este prețioasă”
Cercetătorii de la Buzău au creat roșia cherry tricoloră, care crește până la 5 metri. ”Această tomată este prețioasă”

Cercetătorii de la Buzău au creat, după 20 de ani de studii și lucru, roșia cherry tricoloră, pe care au botezat-o ”Rapsodia”. Noul soi de roșie crește până la 5 metri înălțime și este prezentată ca având calități deosebite, care o fac prețioasă.  

Recomandări
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut "tricolorii"

Echipa națională de fotbal a României a participat la 17 campanii de calificare pentru Campionatul European.   

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.