Păsări extrem de apreciate în gastronomia mondială au ajuns și în fermele din România

×
Codul embed a fost copiat

Tot mai multe păsări extrem de apreciate în gastronomie se plimbă țanțoșe prin fermele din România. Puiul la Bresse, gâsca Toulouse, din Franţa sau rața pekin, din China s-au adaptat de minune în gospodăriile noastre.

Unii le cresc pentru consum propriu alţii îşi deschid afaceri noi mai ales că spre deosebire de speciile obişnuite, carnea şi ouăle acestor păsări sunt mult mai gustoase.

Puiul La Bresse, originar din regiunea franceză cu acelaşi nume, este protejat la nivel european aşa că nu poate fi comercializat în afara zonei din care provine. Asta înseamnă că românii care au astfel de păsări nu au voie să le vândă, le cresc doar pentru consumul propriu. Cum este cazul unui bărbat din Ilfov.

Flavius Savin, fermier: ''Este o pasăre care se ouă foarte devreme, undeva la 4 luni jumătate. Are un gust foarte bun, nu are foarte multă grăsime ca păsările de ţară. Are un gust deosebit, spre gustul de fazan”.

Pentru o astfel de pasăre bucătarii din restaurantele bune dau şi 500 de lei. Este adevărat că dintr-un pui pot mânca 4, 5 persoane.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Şi rața pekin, de origine chineză se bucură de apreciere atât pentru carne cât şi şi pentru producţia de ouă care poate să ajungă şi la 200 pe an pentru fiecare exemplar.

Mădălin Radu, inginer șef: ''Este o rasă mixtă, de carne şi de ouă, se adaptează foarte bine la noi în ţară. La nivelul fermei avem un incubator cu o capacitate de 13 mii de ouă şi păstrăm liniile genetice. Recoltăm ouăle, le punem la incubat şi vindem boboceii de o zi către diferiţi clienţi”.

Rața pekin este gătită în special în restaurantele chinezeşti, unde o porţie pentru 4 persoane costă 300 de lei. Trebuie comandată însă cu o zi înainte pentru că pregătirea cărnii este meticuloasă.

Yong Zhang, bucătar: ''O hrănim des ca să grăbim creşterea ei. În 45 de zile e gata pentru tăiat. Şi carnea e mai fragedă şi e numai bună pentru cuptor. O lăsăm 10 ore ca să se usuce pielea şi apoi o punem la cuptor pentru 45 de minute”.

Tot mai mulţi români şi-au îndreptat atenţia şi spre creşterea gâştelor franţuzeşti Toulouse, de la care se obţine cel mai bun foie gras, după ce păsările sunt îndopate.

Mădălin Radu, inginer șef: ''Aceasta pe care o am în mână e din rasa toulouse celebră pentru foie gras, dacă sunt crescute în mod adecvat, super intensiv. Iar cea albă este o rasă emden. Amândouă sunt rase grele, tot la fel, se pretează foarte bine la condiţiile de la noi din ţară”.

Franţa este cel mai mare producător de foie gras din lume, deţinând 80% din piaţa mondială. În mod susprinzartor, pe locul doi se afla vecinii noştri bulgari.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte

A fost un weekend plin pentru cei care iubesc să citească și au ajuns la Bookfest, unul dintre cele mai mari târguri de carte de la noi, organizat în Capitală.  

Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării
Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării

Peste 60.000 de turiști s-au bucurat în acest weekend de vremea bună de pe litoral, mai mulți ca anul trecut în primul weekend din iunie.

Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat
Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat

Un bărbat în vârstă de 43 de ani a fost rănit, duminică, într-o explozie urmată de incendiu, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.