Postul Paștelui 2024. Zilele în care avem dezlegare la pește și vin și ce să mâncăm în următoarea perioadă

postul pastelui
Shutterstock

Postul Paștelui a început luni, 18 martie, și durează 40 de zile, o perioadă în care Biserica și creștinii ortodocși se pregătesc pentru Săptămâna Mare și Sfintele Paște.

Obiceiul de a pune pe primul loc purificarea spirituală prin abstinență și post datează încă din secolul al IV-lea. În această perioadă, creștinii ortodocși se abțin de la mâncăruri de dulce, vorbe urâte, gânduri necurate, distracții și plăceri lumești. În schimb, se concentrează pe rugăciune, pe jertfă și sacrificiu, în amintirea celor pătimite de Iisus pe cruce, înainte ca acesta să moară și să învie.

Postul Paștelui - de ce se ține 40 de zile?

Mulți se întreabă de ce postul Paștelui durează 40 de zile.

În sens religios, numărul 40 are o semnificație deosebită, atât istorică, cât și una spirituală.

Numărul 40 este regăsit adesea în Vechiul Testament - potopul lui Noe durează 40 de zile și 40 de nopți, Moise a ținut post negru 40 de ale înainte de a primi de la Dumnezeu tablele Legii cu cele 10 porunci.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Mai întâlnim numărul 40 și când profetul Iezechel a stat culcat 40 de zile pentru cei 40 de ani de nelegiuiri ai poporului iudeu.

Și Hristos a postit 40 de zile, motiv pentru care Biserica a rânduit acest interval de timp pentru posturile dinaintea marilor sărbători.

Durata este una nici prea lungă, nici prea scurtă, iar creștinii ortodocși respectă cu sfințenie această perioadă de curățire spirituală și de introspecție.

Ce înseamnă postul?

Postul este destinat să fie o perioadă de pocăință. Aceste 40 de zile sunt dedicate laudării și închinării Domnului; citirii Bibliei și rugăciunii profunde.

Postul semnifică o perioadă solemnă de 40 de zile înainte de Paște. Începând cu Lăsata Secului și terminând cu Sâmbăta Mare, postul este caracterizat de abstinență, rugăciune și pocăință în timp ce credincioșii se pregătesc pentru celebrarea Duminicii de Paște.

Această perioadă de reflecție și auto-disciplină implică milostenie și practicarea unei vieți mai umile, mai smerite.

De asemenea, în această perioadă se dă de pomană, se ajută oamenii nevoiași din jur, nu se judecă, nu se bârfește, nu se organizează petreceri sau distracții și este interzis și alcoolul, excepție făcând zilele când este dezlegare la vin, însă echilibrul este cuvântul de bază.

Care sunt zilele cu dezlegare la pește și vin

Iată zilele cu dezlegare la pește și vin din postul Paștelui 2024:

Anul acesta, Paștele cade pe data de 5 mai 2024, iar Paștele catolic pe 31 martie.

Postul Paștelui începe după Moșii de Iarnă, adică pe 18 martie și se încheie pe 5 mai.

Postul Paștelui este mai sever decât postul Crăciunului și oferă doar două zile în care credincioșii sunt îndreptățiți să consume pește. Aceste două zile coincid, de asemenea, cu două sărbători importante din calendarul ortodox:

- Bunavestire, pe data de 25 martie 2024

- Intrarea Domnului în Ierusalim sau Duminica Floriilor, sărbătorită pe 28 aprilie 2024

Iată zilele cu dezlegare la ulei și vin, care sunt mai dese, adică toate zilele de weekend. Unele dintre acestea sunt sărbători cu cruce roșie sau neagră:

Sâmbătă, 23 martie – Sfântul Mucenic Nicon

Duminică, 24 martie – Sfântul Cuvios Zaharia

Sâmbătă, 30 martie – Sfântul Cuvios Ion Scărarul

Duminică, 31 martie – Duminica Sfântului Grigorie Palama

Sâmbătă, 6 aprilie – sărbătoare cu cruce neagră

Duminică, 7 aprilie – Duminica Sfintei Cruci

Sâmbătă, 13 aprilie – Sfântul Mucenic Artemon

Duminică, 14 aprilie – sărbătoare cu cruce neagră

Sâmbătă, 20 aprilie – sărbătoare cu cruce neagră

Duminică, 21 aprilie – Duminica Sfintei Maria Egipteanca

Sâmbătă, 27 aprilie – Sâmbăta lui Lazăr, pomenirea morților

Ce se mănâncă în zilele de post

Ai o mulțime de alternative pentru carne, ouă și lactate, astfel încât zilele de post să nu ți se pară lungi și să te alimentezi corect.

De la cereale, leguminoase uscate, legume și fructe (inclusiv cele oleaginoase, precum nucile sau măslinile), până la alternative pentru carne precum soia sau preparate vegane/vegetale ori de post din comerț.

Totuși, postul ar trebui ținut fără a încerca să înlocuim carnea cu produse din comerț.

De exemplu, dacă ți-e poftă de un burger, cel mai bine este să te abții în loc să mergi să îți achiziționezi produsele de post de care ai nevoie ca să ți-l faci acasă. Până la urmă, postul este despre abstinența de toate felurile, inclusiv cea culinară și înfrânarea poftelor și ispitelor.

Ca să te alimentezi corect, consumă alimente precum fasole sau mazăre uscată, năut, linte, porumb, avocado, cartofi, quinoa, semințe de chia, etc.

Dacă nu poți renunța la lapte, înlocuiește-l cu un lapte de soia, de cocos sau de migdale.

La prânz poți mânca tocăniță de cartofi, ghiveci de legume, pilaf cu legume sau o mâncărică de fasole cu murături.

Seara, poți opta pentru humus cu pâine prăjită și o salată cu spanac, roșii, ruccola, castraveți, etc.

Ar trebui să te asiguri că mănânci în fiecare zi leguminoasele, care sunt în mod particular bogate în proteine. Iar dacă nu consumi proteine, nu te

La leguminoase se asociază mereu diferite produse cerealiere. Și aici avem de ales dintre nenumărate variante, de la pâine la paste sau mămăligă.

În ceea ce privește legumele, există multe variante și toate sunt foarte gustoase. De regulă, tocănițele, mâncărurile de cartofi, de mazăre, etc, și ghiveciurile sunt cele mai sățioase.

La desert, poți mânca fructe prospete sau uscate. Alternativ, poți face o dată pe săptămână o prăjiturică de post.

La gustările dintre mese poți mânca o mână de nuci, de migdale, caju sau alune de pădure sau fructe uscate.

În zilele noastre, să ții post a devenit mai simplu ca oricând. Există pe piață numeroase semipreparate extrem de gustoase: de la burgeri, „mezeluri”, pateuri, tot felul de înlocuitori de carne, „iaurturi”, „brânzeturi” de caju, „unt” etc.

Totuși, dacă te uiți pe etichete, observi că aceste produse sunt pline de ingrediente nesănătoase, mai ales de sare.

Așa că dacă alegi să cumperi astfel de produse, uită-te pe eticheta nutrițională și pe lista de ingrediente pentru a vedea ce conțin.

Pentru ca postul să fie unul ușor, alege alimente simple și produse sățioase.

Nu uita că această perioadă este una de sacrificiu, de purificare spirituală și de conectare cu Dumnezeu. Micile plăceri lumești ar trebui lăsate deoparte pentru moment, în simbolistica jertfei pe care Iisus a făcut-o pentru creștini.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Un pod vechi de 110 ani a fost demolat din greșeală. Folosirea dinamitei era interzisă. VIDEO
Un pod vechi de 110 ani a fost demolat din greșeală. Folosirea dinamitei era interzisă. VIDEO

Un pod din Elveția a fost distrus după ce s-a produs o încurcătură birocratică.

Cum a apărut un liceean la balul de absolvire. ”Pare mai mult pentru stripperi” VIDEO
Cum a apărut un liceean la balul de absolvire. ”Pare mai mult pentru stripperi” VIDEO

Un liceean din Vaslui a făcut senzație la balul de absolvire după ce s-a prezentat cu un costum negru sclipitor cu spatele decupat și un lănțișor masiv cu ”V”, inițiala numelui său, plină de ștrasuri.  

Surpriză neplăcută pentru doi turiști care aveau planificată o vacanță în Spania. Avionul i-a dus în altă destinație
Surpriză neplăcută pentru doi turiști care aveau planificată o vacanță în Spania. Avionul i-a dus în altă destinație

Doi turiști din Marea Britanie au avut parte de cea mai neplăcută experiență de zbor. Avionul care trebuia să îi ducă în Spania a ajuns într-o altă destinație  

Recomandări
Tensiunile continuă în Sectoarele 1 și 2. Radu Mihaiu acuză că sacii cu buletinele de vot dintr-o secție au fost rupți
Tensiunile continuă în Sectoarele 1 și 2. Radu Mihaiu acuză că sacii cu buletinele de vot dintr-o secție au fost rupți

Sunt tensiuni mari în Sectoarele 1 și 2 ale Capitalei, unde actualii primari acuză fraudarea votului. Edilul de la 2, Radu Mihaiu, care a obținut renumărarea buletinelor în una dintre secții, a anunțat miercuri noapte rezultatul procesului.

Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”
Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”

Arena Națională s-a transformat miercuri seară într-un tărâm al emoțiilor intense. Britanicii de la Coldplay au urcat pe scenă în fața a peste 50 de mii de oameni și au făcut spectacol. Show-ul a fost completat de baloane colorate, lumini și artificii.

Cum se dezvoltă energia verde în România. Numărul românilor care sunt prosumatori a depășit 120.000
Cum se dezvoltă energia verde în România. Numărul românilor care sunt prosumatori a depășit 120.000

Piața energiei verzi din România se află într-o continuă creștere, spun specialiștii. Am depășit 100.000 de prosumatori, adică oameni care își produc propria energia și furnizează și în rețea.