Producătorii de cozonaci, succes de zile mari în perioada sărbătorilor de iarnă. Românii au cumpărat 17 milioane de bucăți

×
Codul embed a fost copiat

A fost un sezon de succes pentru producătorii de cozonaci. În perioada sărbătorilor de iarnă, românii au cumpărat în jur de 17 milioane de bucăți, iar alte 2 milioane au plecat la export. 

Spre deosebire de alți ani, pe piață au avut succes și cozonacii în culori stridente și forme neobișnuite. De altfel, asociațiile de producători estimează că jumătate din producție a fost făcută după libera imaginație a cofetarilor.

Un cozonac umplut până la refuz cu ciocolată și nucă măcinată, scăldat apoi într-o baie de sirop și coniac, a bătut toate recordurile de vânzări ale unei brutării din Capitală. În fața unei asemenea tentații, puțini s-au putut stăpâni.

Maria Acristei, proprietara unei brutării: "În săptămâna Crăciunului am copt undeva la 250 de cozonaci în fiecare zi. Și toată luna decembrie am fost cam cu 100, 70 pe zi. Am avut cerere mai mare, dar, din păcate, cam asta a fost capacitatea noastră maximă."

Nu a trecut neobservat nici un cozonac în culorile tricolorului. Dar nici varietățile cu ciocolată albă, fistic, suflate cu praf de aur sau cele cu infuzii de fructe. Ca niciodată, de aceste sărbători, imaginația cofetarilor nu a avut limite.

Citește și
Umplutura de cozonac
Cum să faci cea mai bună umplutură pentru cozonac. Ingredientul secret care îi dă textura perfectă
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Viorel Marin, Asociația de Morărit și Panificație: "Peste 50% din sortimente au fost total noi, din punct de vedere al formei, mărimii, culorii, aromelor, ingredientelor folosite. Diversitatea și inovația își asigură vânzarea pentru că românii sunt dornici să vadă mereu ceva nou, să aibă un gust bun, dar asociat cu un produs tradițional care știu că le face plăcere."

Asociațiile de producători estimează că de Crăciun și Revelion s-au pregătit în jur de 20 de milioane de cozonaci. 17 milioane au fost vândute în țară, iar restul au ajuns la românii din străinătate sau încă așteaptă cumpărători în magazine. 10.000 de bucăți au plecat numai din depozitul unui hypermarket online.

Arnaud Dussaix, reprezentantul unui hypermarket online: "Împreună, cozonac și panettone, am vândut cam 10 mii de bucăți. Ne-au rămas câțiva cozonaci mici care acum sunt la reducere."

Și cozonacul italian s-a bucurat de succes printre cumpărători. Potrivit celor din industrie, pentru prima dată, panettonul făcut în România l-a depășit în vânzări pe cel adus din străinătate.

Variantele cu ciocolată și fructe confiate pregătite în această brutărie din Oradea, de pildă, au cucerit mulți cumpărători.

Iar stocurile acestui comerciant din București s-au epuizat înainte de Crăciun.

Alexandru Tihon, managerul unei gelaterii: "Este un Panettone cu două stele Michelin, făcut special pentru brandul nostru și cu două săptămâni înainte de Crăciun am epuizat toate stocurile. La anul ne pregătim mai din timp, în septembrie deja deschidem site-ul pentru comenzi."

Totuși, în comparație cu vânzările de cozonac tradițional românesc, cele de panettone înseamnă mai puțin de 10%.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Crăciunul pe rit vechi în Delta Dunării: ”Trei zile am tot pregătit și cozonaci și prăjituri și sarmale”
Crăciunul pe rit vechi în Delta Dunării: ”Trei zile am tot pregătit și cozonaci și prăjituri și sarmale”

Comunitățile de sârbi ruși sau moldoveni de la noi sărbătoresc, în 7 ianuarie, Crăciunul pe rit vechi, așa că au întins mese mari.

Cum să faci cea mai bună umplutură pentru cozonac. Ingredientul secret care îi dă textura perfectă
Cum să faci cea mai bună umplutură pentru cozonac. Ingredientul secret care îi dă textura perfectă

Cozonacul se numără printre acele preparate care nu pot lipsi de pe masa de Crăciun. Toată lumea care face cozonaci are propriile secrete și trucuri pentru ca acesta să iasă cât mai bun.

Peste 20 de milioane de cozonaci se pregătesc deja în cuptoarele patiseriilor și fabricilor din țară
Peste 20 de milioane de cozonaci se pregătesc deja în cuptoarele patiseriilor și fabricilor din țară

Cu multă nucă, reinventați cu creme fine și glazură sofisticată sau poleiți cu aur, cozonacii nu vor lipsi nici anul acesta din meniul de sărbătoare.

Românii cheltuie de trei ori mai mult pe dulciuri în decembrie, decât în restul anului. Care sunt cele mai căutate produse
Românii cheltuie de trei ori mai mult pe dulciuri în decembrie, decât în restul anului. Care sunt cele mai căutate produse

Toată lumea știe că cele mai bune dulciuri sunt cele preparate „ca la mama acasă”. Ingredientele pentru cozonaci și prăjituri trebuie să fie de cea mai bună calitate, mai ales pe masa de Crăciun.  

De ce ar trebui să evităm cozonacii și prăjiturile procesate industrial. Adevărul despre aditivii toxici
De ce ar trebui să evităm cozonacii și prăjiturile procesate industrial. Adevărul despre aditivii toxici

Cozonaci, prăjituri și torturi - vrem tot în această lună. Savurați toate prăjiturile. Noi vrem să vă spunem că aditivul, care face dulciurile galbene, este unul dintre cei mai toxici. Cum gândim, însă acești aditivi omniprezenți?

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.