Spălarea prosoapelor de baie: la ce temperatură se face, de fapt, pentru a distruge bacteriile

prosoape de baie
Shutterstock

Este foarte important să știm cum să spălăm prosoapele de baie. Acest proces ne ajută să păstrăm prosoapele moi, igienice, dar și pentru o perioadă mai lungă de timp.

Pe lângă acestea, mai există câteva motive pentru care este important să spălăm prosoapele corect.

În primul rând, prosoapele de baie pot deveni aspre și mai puțin absorbante dacă nu sunt spălate corect. Folosirea tehnicii corecte de spălare poate ajuta la menținerea calității prosoapelor.

Fiindcă sunt folosite frecvent, prosoapele de baie pot aduna bacterii și mucegai dacă nu sunt spălate regulat. Prin spălarea corectă a prosoapelor, ne asigurăm că acestea rămân curate și sănătoase de utilizat.

Pentru că banii sunt importanți pentru toată lumea, este important să știm că atunci când știi cum să speli prosoapele corect, acestea vor dura mai mult, ceea ce înseamnă că nu va trebui să le înlocuiești la fel de des. Acest lucru poate economisi bani pe termen lung.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

De asemenea, spălarea eficientă a prosoapelor poate reduce cantitatea de apă și energie folosite, ceea ce este benefic pentru mediu.

Prosoapele de baie se spală la o temperatură cuprinsă între 40 și 60 de grade Celsius

Prosoapele de baie se spală numai la o temperaturi de 60 de grade Celsius, conform CDA.eu. La această temperatură, bacteriile și virușii sunt distruși, ceea ce înseamnă că aceste articole vor fi igienizate în mod corespunzător. Cu toate acestea, trebuie să citiți cu atenție eticheta produselor. Pe aceasta scrie clar temperatura potrivită la care trebuie să spălați articolul respectiv.

Excepție pentru prosoapele din velur

Deși în mod normal, prosoapele de baie trebuie spălate la o temperatură de 60 de grade Celsius, pentru a le oferi o igienizare corespunzătoare, sunt și câteva excepții. Cele mai comune tipuri de prosoape sunt din bumbac, dar pot exista și variații, cum ar fi prosoapele din bumbac egiptean, bumbac pima sau microfibră.

Bumbacul este un material rezistent la temperaturi ridicate, astfel încât prosoapele din bumbac pot fi spălate la temperaturi ridicate. Totuși, dacă prosoapele sunt realizate din materiale sintetice sau cu detalii decorative, acestea ar putea necesita o îngrijire specială și o temperatură de spălare mai scăzută.

De exemplu, prosoapele din velur trebuie spălate la temperaturi de 40 de grade Celsius, pentru a le păstra mai bine culoarea și textura moale.

prosoape de baie

Tot ce trebuie să știi despre spălarea prosoapelor. Cât de des trebuie spălate

În primul rând, țineți cont că prosoapele ar trebui spălate înainte de prima utilizare. Cele mai multe prosoape noi sunt acoperite cu silicon sau alte finisaje care blochează absorbția. Acest strat le conferă aspectul și senzația extra-pufoase în magazin. Spălarea prosoapelor noi îndepărtează aceste finisaje și permite absorbția maximă.

De ce se spală prosoapele cu oțet

Pentru a preveni decolorarea, spălați prosoapele colorate cu nuanțe similare în apă caldă pentru primele câteva spălări. Folosiți aproximativ jumătate din cantitatea recomandată de detergent în timpul spălării și adăugați ½ până la 1 cană de oțet alb în apă în timpul ciclului de clătire. Oțetul ajută la fixarea culorilor și îndepărtează reziduurile excesive de detergent, conform Bhg.com.

Cât de des ar trebui spălate prosoapele

Prosoapele ar trebui spălate la fiecare trei sau maxim patru zile. Pentru prosoapele colorate, folosiți apă caldă și înălbitor sigur pentru culori, dacă este necesar. Pentru prosoapele albe, folosiți apă fierbinte și înălbitor fără clor, la fel, în funcție de necesitate. Prosoapele albe ar trebui să fie spălate separat sau cu alte obiecte albe pentru a evita decolorarea subtilă în timp.

Poți spăla prosoapele împreună cu hainele?

Spălarea prosoapelor cu hainele poate transfera germeni și bacterii între articolele din mașina de spălat. Din motive sanitare, ar trebui întotdeauna să spălați prosoapele de baie separat de articolele vestimentare. Punerea prosoapelor separat în mașina de spălat ajută la ajustarea setărilor în funcție de culoare. De asemenea, este mai ușor să uscați prosoapele singure, fiindcă acestea se usucă mai greu decât majoritatea hainelor.

Sfaturi pentru cumpărarea prosoapelor de baie

Prosoapele, covorașele de baie, etc, sunt și necesități, dar și decorațiuni. Așadar, puteți alege prosoape albe, clasice, sau diverse culori, modele, etc. Prosoapele albe pufoase oferă o senzație de curat, de tip spa, unei băi. Prosoapele albe și celelalte prosoape neutre, de culori deschise, se coordonează cu practic orice culoare de baie și tind să aibă o longevitate mai mare decât cele colorate.

Bumbacul, cea mai bună alegere

Din cauza absorbției și rezistenței sale, bumbacul este țesătura cea mai bună pentru cele mai multe prosoape de baie. Procesul de fabricație și alegerea materialului afectează absorbția unui prosop. Deși prosoapele tăiate ( în care vârfurile buclelor sunt tăiate) sunt cele mai absorbante, nu sunt neapărat cele mai bune pentru uscare. Prosoapele nu te usucă doar prin absorbția umezelii. Buclele de fibre de asemenea îndepărtează apa de pe corpul tău.

Prosoapele de baie de bună calitate pot rezista 10 ani dacă sunt îngrijite corespunzător. Verificați întotdeauna eticheta prosoapelor pentru instrucțiuni specifice de îngrijire înainte de a la spăla și a le usca.

Curiozități despre spălarea prosoapelor de baie

Pot usca prosoapele pe sârmă?

Poți usca prosoapele pe sârmă, dar acestea vor avea o textură rigidă. Pentru a avea prosoape pufoase, este cel mai bine să folosești uscătorul.

Pot să îmi spăl prosoapele cu lenjeriile de pat?

Da, poți spăla prosoapele și lenjeriile de pat împreună. Doar asigură-te că le sortezi după greutate și culoare. Amintește-ți că durează mai mult pentru un prosop greu să se usuce decât o lenjerie de pat din bumbac. Așa că dacă le speli împreună, ar trebui să le usuci separat.

Pot să usuc toate prosoapele împreună?

Poți să usuci toate prosoapele împreună, dar prea multe prosoape într-un uscător pot îngreuna procesul de uscare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte

A fost un weekend plin pentru cei care iubesc să citească și au ajuns la Bookfest, unul dintre cele mai mari târguri de carte de la noi, organizat în Capitală.  

Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării
Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării

Peste 60.000 de turiști s-au bucurat în acest weekend de vremea bună de pe litoral, mai mulți ca anul trecut în primul weekend din iunie.

Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat
Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat

Un bărbat în vârstă de 43 de ani a fost rănit, duminică, într-o explozie urmată de incendiu, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.