Mâncarea „ca la mama acasă”, în gospodăriile oamenilor din Vama Buzăului, Cât costă două feluri și desert

×
Codul embed a fost copiat

Mâncarea „ca la mama acasă” îi atrage pe oameni să descopere zone inedite din țară. Sute de gospodari și-au deschis bucătăriile pentru turiști, pe care îi atrag cu tot ce au mai bun.

Conceptul de punct gastronomic local a pornit din Vama Buzăului, o comună din Brașov care atrage tot mai mulți oameni, și oferă exemple pentru alți producători aflați la început de drum.

Aflată la 50 de kilometri de Brașov, Vama Buzăului atrage anual în jur de 200,000 de turiști. Pe lângă atracțiile locului și peisaj, oamenii fac o oprire și la unul dintre cele 27 de puncte gastronomice locale - adică în gospodăriile oamenilor din zonă, unde aceștia le oferă mâncare pregătită după rețete tradiționale.

Anca Vlad, administrator punct gastronomic local: „Mâncărica este proaspătă și cu produse naturale de la noi din grădină, din producție proprie. Țin cu sfințenie rețetele mamei cu care eu am crescut.”

Delia Gal, administrator punct gastronomic local: „Se mănâncă foarte bine ciorba de văcuță, ciorba de perișoare. Este cerută ciorba de leurdă, pe care lumea nu prea o cunoaște.”

Citește și
Zbor cu avionul la „Flight Festival”, lângă Timișoara. Publicul a fost încântat și de concerte și gastronomie
Zbor cu avionul la „Flight Festival”, lângă Timișoara. Publicul a fost încântat și de concerte și gastronomie
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Meniul cu două feluri de mâncare și desert costă 80 de lei pentru adulți și 40 de lei pentru copii. Iar fiecare fel este pregătit pentru maxim 12 vizitatori.

Turiști: „O ciorbă de perișoare, extraordinar. Smântână și păstăi picante. Ca la mama acasă".

(...) „Are un gust aparte față de ce am mâncat noi până acum".

Conceptul a început să se dezvolte în urmă cu aproape 4 ani.

Tiberiu Chirilaș, primar comuna Vama Buzăului: „Am pornit cu destul de multe, undeva până în 10 puncte gastronomice locale, apoi sigur a existat un efect de multiplicare a lor, foarte mulți localnici și-au dorit să deschidă un punct gastronimic".

Mulți dintre producătorii aflați la început de drum și care vor să-și deschidă bucătăria pentru turiști s-au întâlnit în acest weekend în localitate. Printre ei, se numără și Ioana, care a venit tocmai din Buzău ca să vadă cum au reușit să aibă succes micile afaceri din zonă.

Ioana Negoiță, vizitator: „Noi avem și o fermă de capre și deja să zic că am fi pregătiți. Noi facem la ceaun tot felul de preparate din capră, lapte, brânză, plăcinte cu brânză".

Nu au lipsit nici bunătățile pregătite de producătorii locali.

Marcel Adrian Druțu, brutar: „Sunt pâini dospite lent cu maia, deci respectă un ritm cicladian de 24 de ore, produsele sunt organice și în principal noi folosim faină din cereale selectate și cereale ecologice.”

La nivel național sunt 298 de puncte gastronomice locale, iar cele mai multe, 87, sunt în județul Brașov, urmat de Tulcea și Sibiu.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Concerte, DJ sets, expoziții, meșteșuguri, gastronomie la Balkanik Festival
Concerte, DJ sets, expoziții, meșteșuguri, gastronomie la Balkanik Festival

Balkanik Festival – Home of World Music, ajuns la ediția X, se va desfășura între 8 și 10 septembrie, la București, în Grădina Uranus și pe Strada Uranus.

Zbor cu avionul la „Flight Festival”, lângă Timișoara. Publicul a fost încântat și de concerte și gastronomie
Zbor cu avionul la „Flight Festival”, lângă Timișoara. Publicul a fost încântat și de concerte și gastronomie

Muzica, zborul și gastronomia s-au împletit de minune, în week-end, pe Aerodromul Cioca din Timișoara. „Flight Festival” a încântat publicul numeros cu o serie de concerte, dar și cu plimbări cu avionul.

Gusturi la modă în 2023. Specialiștii în gastronomie spun că noul an aduce combinații inedite în materie de mâncare
Gusturi la modă în 2023. Specialiștii în gastronomie spun că noul an aduce combinații inedite în materie de mâncare

Preferințele în materie de mâncare se schimbă, iar în fiecare an noi gusturi, arome și culori cuceresc piața.

 

Greșeala cea mai mare care conduce la risipa mâncării. Cum putem practica gastronomia sustenabilă
Greșeala cea mai mare care conduce la risipa mâncării. Cum putem practica gastronomia sustenabilă

Nu mai umpleţi coşul de gunoi cu resturi provenite, în special, de la legume. Cojile pot fi transformate în diferite feluri de mâncare. Conceptul se numeşte gastronomie sustenabilă şi are ca scop reducerea risipei alimentare.

Tușnad Gastro Blues Fest 2020: ”Și în suflet m-a plouat şi tot s-a cântat!”
Tușnad Gastro Blues Fest 2020: ”Și în suflet m-a plouat şi tot s-a cântat!”

A fost muzică și multă voie bună la Băile Tușnad, unde s-a desfășurat primul festival de blues și gastronomie.

Recomandări
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut "tricolorii"

Echipa națională de fotbal a României a participat la 17 campanii de calificare pentru Campionatul European.   

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.