(P) 5 aspecte la care să fii atent când accesezi un credit de nevoi personale

(P) 5 aspecte la care să fii atent când accesezi un credit de nevoi personale

Un credit de nevoi personale poate fi o soluţie rentabilă când vrei să obţii o anumită sumă de care ai nevoie, dar se poate transforma rapid într-o povară cumplită.

Există câteva aspecte importante pe care ar trebui să le iei în considerare, înainte de a lua o decizie legată de accesarea unui împrumut.

Tipul dobânzii: fixă sau variabilă?

 

Dobânda influenţează direct costul total al împrumutului sau al unei refinanțări. Dacă optezi pentru una fixă, vei plăti rate fixe până la sfârşitul perioadei de creditare. La polul opus, dobânda variabilă este actualizată trimestrial, fiind formată din indicele de referinţă IRCC şi marja fixă a băncii. La început, îţi poate face cu ochiul valoarea atractivă a acesteia, mai mică decât în cazul dobânzii fixe, cel puţin în perioada în care semnezi contractul de creditare. Totuşi, trebuie să iei în considerare şi faptul că, pe termen mediu sau lung, pot să apară surprize mai puţin plăcute, respectiv să crească semnificativ valoarea dobânzii variabile şi să ajungi chiar în situaţia în care nu-ţi vei mai putea achita ratele lunare.

Un alt aspect de care poţi ţine cont este acela că băncile desfăşoară frecvent campanii promoţionale, care vizează reducerea dobânzilor.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Comisioane prea mari

 

Degeaba te bucuri când vezi o dobândă mică, dacă împrumutul vine la pachet cu o serie de comisioane piperate. Este important ca procesul de acordare a creditului să fie unul transparent şi să ştii de la bun început la ce să te aştepţi. Înainte de a lua decizia accesării creditului de nevoi personale, află care sunt toate costurile băncii, de la comisionul pentru analiza dosarului până la cel solicitat pentru administrarea creditului. Le poţi căuta pe site-ul băncii sau le poţi solicita consilierului de credite.

Totodată, va trebui să analizezi şi rata dobânzii penalizatoare, care se aplică dacă nu reuşeşti să plăteşti la timp rata lunară. Aceasta se va adăuga la dobânda curentă.

Costul total al creditului

 

Este esenţial să cunoşti acest aspect. Costul total al creditului este influenţat, printre altele, de dobânda fixă sau variabilă pentru care optezi, de comisioanele solicitate de bancă şi de perioada în care te angajezi să returnezi împrumutul. O perioadă prea mare de rambursare te ajută să plăteşti rate mici, însă înseamnă, implicit, şi un cost total mai ridicat, întrucât vei plăti dobânzi mai mult timp.

De altfel, nivelul venitului tău sau al familiei trebuie să fie suficient pentru a-ţi putea respecta angajamentele asumate în faţa băncii. Altfel, te vei trezi cu un credit neperformant, pe care nu îl vei mai putea achita.

Moneda împrumutului: lei sau euro?

 

În cazul în care alegi un credit de nevoi personale în euro, însă angajatorul îţi plăteşte salariul în lei, va trebui să îţi asumi riscul valutar. Deprecierea monedei naţionale va avea un efect direct asupra ratelor tale lunare, pe care îl vei simţi în propriul buzunar. Alegerea unui împrumut în moneda în care obţii şi veniturile lunare principale te ajută să eviţi cu succes fluctuaţiile valutare.

Avantajele de care poţi beneficia

 

Unele instituţii bancare acordă perioade de graţie de până la 180 de zile, timp în care vei achita, de regulă, doar dobânda. În alte cazuri, poţi beneficia de flexibilitate în ceea ce priveşte data scadentă, putând să o stabileşti singur încă de la început sau să o schimbi la cerere, pentru a fi cât mai aproape de ziua salariului.

Majoritatea băncilor îţi oferă o dobândă mai mică dacă alegi să îţi muţi la ele salariul ori dacă optezi pentru asigurările de viaţă sau pentru situaţii neprevăzute. În unele cazuri, poţi încheia gratuit respectivele asigurări, în funcţie de condiţiile instituţiilor financiare.

Compară rapid ofertele existente pe piaţa financiară

 

Care este cea mai mică dobândă existentă pe piaţă? Ce bancă acordă cea mai mică DAE (Dobânda Anuală Efectivă)? Unde poţi găsi cea mai avantajoasă ofertă de creditare adaptată nevoilor tale? Sunt doar câteva întrebări la care poţi găsi răspuns cu ajutorul calculatorului online Sortter, pe care îl ai gratuit la dispoziţie. Astfel, scapi de ore în şir sau chiar zile de navigat pe site-urile instituţiilor financiare.

Cu Sortter, vei putea face, din faţa laptopului sau chiar de pe telefon, o simulare eficientă a creditelor de nevoi personale, în funcţie de suma şi perioada de rambursare pe care le alegi tu. În timp real, vei avea acces la informaţii despre împrumuturile acordate de bănci, accentul punându-se pe nivelul dobânzilor şi pe beneficiile de care poţi profita. Tot ce mai ai de făcut este să compari aceste oferte, pentru a afla care este cea mai bună pentru tine.


 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Rolul unui invertor Huawei SUN2000 5KTL L1 într-un sistem fotovoltaic!
(P) Rolul unui invertor Huawei SUN2000 5KTL L1 într-un sistem fotovoltaic!

Într-o lume în care energia verde devine din ce în ce mai importantă, sistemele fotovoltaice câștigă popularitate datorită beneficiilor lor ecologice și economice.

(P) Vinul Jidvei susține arta românească la un eveniment cinematografic de prestigiu
(P) Vinul Jidvei susține arta românească la un eveniment cinematografic de prestigiu

Suntem deosebit de onorați de a fi alături de regizorul Tudor Giurgiu și de echipa sa, la prezentarea filmului NASTY la cea de-a 77-a ediție a prestigiosului Festival Internațional de Film de la Cannes.

(P) Drumul către noi standarde naționale de calitate pentru îngrijirea oncologică la Romanian Healthcare Conference & Expo
(P) Drumul către noi standarde naționale de calitate pentru îngrijirea oncologică la Romanian Healthcare Conference & Expo

Potrivit Uniunii Europene, unul din șase decese din România este cauzat de afecțiuni oncologice. Deși incidența locală a cancerului este sub media UE, mortalitatea este cu 7% peste medie, cu o tendință de creștere constantă în ultimii 10 ani.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.