(P) Cum îți pregătești curtea pentru iarnă/primăvară? 5 pași esențiali

Arbuști acoperiți de zăpadă în fața unui gard
pixabay.com

Cu toții ne bucurăm de venirea iernii și ne dorim multă zăpadă, iar mai apoi așteptăm cu nerăbdare primăvara, când totul revine la viață.

Deși pentru noi este un motiv de bucurie, curtea ta poate fi serios afectată de schimbările de temperatură și de stratul de zăpadă care s-ar putea acumula. Dacă urmezi câteva sfaturi simple, curtea ta va fi pregătită pentru iarnă și primăvară.


Îngrijirea plantelor și a pomilor


Vegetația este cea mai afectată în timpul iernii și are nevoie de îngrijire specială pentru a fi pregătită de începerea primăverii. Înainte de venirea frigului și a căderii primului strat de zăpadă, este important să cureți copacii de toate uscăciunile. Astfel, vei evita ca acestea să cadă sub greutatea zăpezii și să producă daune.

Este important să strângi și toate frunzele uscate de pe jos, pentru a evita sufocarea solului și a gazonului. Acesta va trebui să fie cât mai curat și mai puțin încărcat, pentru a-l ajuta să reziste în cazul temperaturilor anormal de scăzute.

Un ultim pas important pentru îngrijirea plantelor înainte de iarnă este să le verifici “sănătatea”. Eliminând toți paraziții, acestea vor fi pregătite pentru primăvară, când vei începe noi lucrări de fertilizare și îngrijire. Odată cu reîntoarcerea temperaturilor mai ridicate, mai verifică o dată starea plantelor. Poți executa noi lucrări de toaletare, în cazul în care acestea au avut mult de suferit în urma frigului, sau poți administra noi tratamente pentru paraziții nou apăruți.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială


Aplicarea de îngrășământ


Momentul perfect pentru fertilizarea solului este sfârșitul toamnei, înainte de căderea primei zăpezi. După ce ai curățat solul bine, aplică un strat de îngrășământ, care va menține pământul roditor și sănătos. Poți face acest lucru atât pentru plante, cât și pentru gazon.

După fertilizarea de toamnă, urmează fertilizarea de primăvară. Această etapă este necesară pentru a putea începe plantarea de legume sau pomi fructiferi. De asemenea, poți schimba gazonul. Dacă acesta a fost afectat în timpul iernii, fie poți planta un nou strat folosind semințe de bună calitate, fie poți folosi binecunoscutele rulouri de gazon.


Pavarea curții


O curte pavată pentru iarnă are nenumărate avantaje și este recomandată pentru toate zonele unde nu există vegetație. Acolo unde nu este amenajat gazon sau nu sunt plantate flori și legume, mulți oameni optează pentru turnarea unui strat de beton. Totuși, acesta nu rezistă foarte bine la îngheț și se deteriorează ușor.

Folosirea pietrei naturale poate avea un aspect plăcut, dar nu este o soluție foarte prietenoasă pentru iarnă. Din cauza texturii, aceasta favorizează formarea poleiului la temperaturi scăzute și vine cu un risc mare de accidente. De aceea, soluția perfectă sunt pavelele vibropresate.

Fiind construite din materiale rezistente, de bună calitate, pavelele vibropresate nu sunt afectate de ploaie și zăpadă. Așadar, ele nu se deteriorează atât de ușor. De asemenea, ele sunt poroase, ceea ce înseamnă ca nu vor îngheța și nu vor permite formarea poleiului. În plus, aspectul lor este unul modern și nu au nevoie de prea multă întreținere.


Ai grijă de mobilierul de grădină


La fel ca plantele și gazonul, frigul va afecta și mobilierul tău de exterior. De aceea, este bine să te asiguri că îl poți depozita într-un loc ferit de frig și intemperii. În cazul în care nu îl poți muta, poți lua câteva măsuri de precauție.

Dacă ai mobilier din lemn, poți aplica un strat de lac de protecție sau de vopsea înainte de venirea iernii. De asemenea, îl poți acoperi cu o prelată sau orice material impermeabil. Odată cu începerea primăverii, te poți ocupa de eventuale reparații, în cazul în care mobila a avut de suferit în urma frigului și umezelii.


Întreținerea instalațiilor exterioare


Orice fel de instalație sau amenajare care este alimentată cu apă va trebui golită corespunzător, pentru a evita înghețul și degradarea acesteia. Țevile se pot rupe dacă încă mai există apă în ele sau, în cazul fântânilor sau piscinelor, chiar și materialele din care sunt făcute ar putea avea de suferit.

Poți realimenta aceste instalații la începutul primăverii, dar va trebui să te asiguri că au fost curățate bine înainte. De asemenea, trebuie să verifici modul lor de funcționare, pentru a putea identifica la timp eventualele defecțiuni care au apărut în timpul iernii.

Venirea sezonului rece și mai apoi trecerea la sezonul cald poate avea un mare impact asupra curții tale. Dacă vei înlocui banalul strat de beton cu pavelele vibropresate, vei îngriji plantele și solul și vei întreține corespunzător mobila și instalațiile, curtea ta va trece cu bine peste efectele frigului și ale zăpezii.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Hottscan 3D - scanarea încăperilor pentru proiectarea mobilierului pe comandă
(P) Hottscan 3D - scanarea încăperilor pentru proiectarea mobilierului pe comandă

Progresele tehnologice din ultimele decenii si-au pus amprenta puternic asupra lumii moderne, influentand si imbunatatindu-ne calitatea vietii, contribuind la dezvoltarea si eficientizarea proceselor de productie din diverse domenii si industrii.

(P) NEI Divizia de Securitate a asigurat derularea în siguranţă a festivalului West Side Flower Fest 2024 din București
(P) NEI Divizia de Securitate a asigurat derularea în siguranţă a festivalului West Side Flower Fest 2024 din București

În perioada 31 mai - 2 iunie 2024, echipa NEI Divizia de Securitate a avut misiunea de a asigura securitatea și protecția festivalului West Side Flower Fest, desfășurat în Sectorul 6, în Parcul Drumul Taberei și pe Bulevardul Drumul Taberei.

(P) Malina îți aduce poftă de vacanță
(P) Malina îți aduce poftă de vacanță

Atunci când îți vine pofta, ceva bun de la Malina te așteaptă! În plus, vara asta, Malina aduce și cheful de vacanță!

Recomandări
Tensiunile continuă în Sectoarele 1 și 2. Radu Mihaiu acuză că sacii cu buletinele de vot dintr-o secție au fost rupți
Tensiunile continuă în Sectoarele 1 și 2. Radu Mihaiu acuză că sacii cu buletinele de vot dintr-o secție au fost rupți

Sunt tensiuni mari în Sectoarele 1 și 2 ale Capitalei, unde actualii primari acuză fraudarea votului. Edilul de la 2, Radu Mihaiu, care a obținut renumărarea buletinelor în una dintre secții, a anunțat miercuri noapte rezultatul procesului.

Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”
Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”

Arena Națională s-a transformat miercuri seară într-un tărâm al emoțiilor intense. Britanicii de la Coldplay au urcat pe scenă în fața a peste 50 de mii de oameni și au făcut spectacol. Show-ul a fost completat de baloane colorate, lumini și artificii.

Cum se dezvoltă energia verde în România. Numărul românilor care sunt prosumatori a depășit 120.000
Cum se dezvoltă energia verde în România. Numărul românilor care sunt prosumatori a depășit 120.000

Piața energiei verzi din România se află într-o continuă creștere, spun specialiștii. Am depășit 100.000 de prosumatori, adică oameni care își produc propria energia și furnizează și în rețea.