7 membri CSM reacţionează după apariţia înregistrării în care Dăncilă vorbeşte despre dosare

Viorica Dăncilă
Inquam

Şapte membri CSM îi cer preşedintelui Consiliului sesizarea Curţii Constituţionale privind un posibil conflict juridic între premierul Viorica Dăncilă şi autoritatea judecătorească

Şapte membri ai CSM cer preşedintelui Consiliului sesizarea CCR privind un posibil conflict juridic între premierul Viorica Dăncilă şi autoritatea judecătorească, în urma apariţiei în spaţiu public a unor înregistrări dintr-o şedinţă a PSD în care prim-ministrul vorbea, printre altele, despre Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

"Subsemnaţii, membri aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii, solicităm de urgenţă: Sesizarea Curţii Constituţionale a României cu soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională între prim-ministrul României, doamna Dăncilă Viorica Vasilica, pe de-o parte, şi Autoritatea judecătorească prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerul Public şi Consiliul Superior al Magistraturii, pe de altă parte", se precizează în solicitarea celor şapte membri.

Concret, se arată în document, marţi, la o sedinţă a parlamentarilor Partidului Social Democrat, Viorica Vasilica Dăncilă a afirmat, între altele, că miza rămânerii la guvernare a PSD "nu este neapărat un post de prim-ministru. Mizele sunt mult mai mari. Mizele sunt legate de dosare, de secţia specială, de numirea procurorilor. Sper că nu vreţi să ne întoarcem... şi mulţi din această sală ştiu la ce m-am referit".

"În primul rând, prin afirmaţia că menţinerea la guvernare a unui partid politic şi rămânerea în fiinţă a Guvernului României au ca miză - chiar mai mare decât înalta demnitate de prim-ministru - dosarele (judiciare), Secţia specială şi numirea procurorilor, doamna prim-ministru şi preşedinte al Partidului Social Democrat ştirbeşte în mod grav independenţa autorităţii judecătoreşti, principiu care presupune cu necesitate ca gestionarea dosarelor judiciare, respectiv înfăptuirea justiţiei să se facă în mod liber, având ca unic temei legea, de către magistraţi independenţi şi fără a depinde în vreun fel de un anume guvern în funcţiune sau de un anume partid care să formeze majoritatea parlamentară care îl susţine", precizează semnatarii.

Citește și
Adina Florea
Adina Florea susține că nu este aservită politic și că a respectat mereu legea
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Ei reamintesc faptul că principiul separaţiei puterilor în stat, consacrat de articolul 1 alineatul 4 din Constituţia României, este o valoare democratică fundamentală, iar "declaraţiile doamnei Viorica Dăncilă îi afectează substanţa într-un mod inacceptabil".

De asemenea, spun aceştia, numirea procurorilor în general şi numirea procurorilor SIIJ în special ar trebui să se facă fără vreo condiţionare din partea unui partid, guvern sau prim-ministru.

"Deşi toate organismele internaţionale care au fost chemate să se pronunţe asupra modificărilor legislative din domeniul justiţiei au statuat public necesitatea unor procese de numire la vârful parchetelor bazate pe proceduri transparente şi echitabile, care să promoveze meritocraţia, discursul doamnei Vasilica Viorica Dăncilă, în calitate de prim-ministru şi preşedinte al unui partid politic (Partidul Social Democrat), demonstrează o cu totul altă abordare, inclusiv prin crearea unei condiţionări între numirile în funcţiile de conducere la parchete şi factorul politic. Discursul pare că vine în contradicţie şi cu tezele publice care au fost folosite pentru a justifica modificările aduse legilor justiţiei şi stârneşte îngrijorări extreme cu privire la intenţia de a subordona politic justiţia", se precizează în document.

Potrivit semnatarilor, referirea la "Secţia specială" (respectiv Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie) ca fiind miză a rămânerii la guvernare a partidului doamnei prim-ministru este extrem de alarmantă, mai ales în contextul retragerii unor căi de atac de către fostul conducător al acestei secţii în dosare vizând membri ai aceluiaşi partid.

"Prin urmare, solicităm plenului Consiliului Superior al Magistraturii să îşi manifeste de îndată rolul său fundamental, apărând independenţa Autorităţii judecătoreşti faţă de aceste afirmaţii extrem de grave", arată magistraţii.

În aceeaşi solicitare se cere şi apărarea independenţei autorităţii judecătoreşti.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Iohannis cere desfiinţarea SIIJ, după raportul GRECO. PSD:
Iohannis cere desfiinţarea SIIJ, după raportul GRECO. PSD: "Nu mai intervenim în justiţie"

 Preşedintele Klaus Iohannis cere guvernului să desfiinţeze secţia specială de investigare a magistraţilor. Şeful statului s-a alăturat astfel criticilor din raportul ''GRECO", întocmit de experţi internaţionali anticorupţie.

Adina Florea susține că nu este aservită politic și că a respectat mereu legea
Adina Florea susține că nu este aservită politic și că a respectat mereu legea

Procurorul-şef adjunct al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, Adina Florea, a afirmat, marţi, că niciodată în activitatea sa profesională nu a fost aservită politic, adăugând că este un procuror independent.

ÎCCJ a admis solicitarea SIIJ de retragere a apelului în dosarul retrocedărilor. Cine scapă de închisoare
ÎCCJ a admis solicitarea SIIJ de retragere a apelului în dosarul retrocedărilor. Cine scapă de închisoare

Completul de 5 judecători de la ÎCCJ validează retragerea apelului în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri în care sunt judecaţi Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam şi Tudor Chiuariu.

Iohannis a retrimis la parlament o lege privind secţia de investigare a magistraţilor
Iohannis a retrimis la parlament o lege privind secţia de investigare a magistraţilor

Președintele a trimis vineri Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 90/2018 privind unele măsuri pentru operaționalizarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.