Atenție la mâncare în zilele toride. Alimentele care ne pot îmbolnăvi grav dacă sunt expuse la căldură mare

×
Codul embed a fost copiat

Atenție și la mâncare în aceste zile toride. Pepenii, roșiile mâncarea gătită și alimentele cu multă grăsime ne pot îmbolnăvi grav dacă le expunem la soare și în căldură.

Vorbim de pachetul pe care îl luăm la un drum de 2-3 ore fără aer condiționat la plajă sau picnic, dar și de alimentele preparate acasă.

Specialiștii în chimie alimentară avertizează că inclusiv apa și sucurile ținute în caniculă se depreciază de 3 ori mai repede decât la temperatura indicată de producători.

Iată ce se întâmpla cu unele produse la 37 de grade, la umbră şi 42 la soare.

Știm, din experiență, că unele alimente se depreciază rapid, când le ținem în soare și în căldură. Am ales un cașcaval cu procent ridicat de grăsime, o prăjitură cu cremă, un pachet de unt, o mâncare cu sos de smântână, o salată cu legume apoase și un piureu pentru bebeluși. Să vedem ce temperatură au și cum arată după două ore. Surpriză, și pentru noi, e că experimentul s-a terminat în mai puțin de o oră. Cașcavalul arată ca o clătită. Untul s-a scurs, prăjitura s-a dezintegrat, salata s-a uscat, restul a prins crustă.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Și legumele cu multă apă, cum sunt roșiile și castraveții, se alterează imediat, dacă nu sunt intacte. Așadar, în lipsa unei lăzi frigorifice, atenție ce puneți în sendvișurile pentru plajă. 

La mâncărurile calde, termenul de valabilitate scade la o treime, când este caniculă. Inclusiv oala de ciorbă n-ar trebui să stea mai mult de două ore afară după preparare. Accelerați răcirea, scufundând vasul în chiuvetă, dar nu puneți alimentele calde în frigider. Din cauza lor, crește temperatura în interiorul frigiderului și se mărește, automat, și riscul de contaminare al celorlalte alimente. Lăsați spațiu în jurul produselor, ca să circule aerul. Nu decongelați carnea la temperatura camerei, ci doar în frigider.

Cutiile termoizolante pe care le au curierii păstrează mâncarea caldă ca în restaurant. E de preferat să faceți comenzi de la localuri apropiate de destinație.

Denişa Duță, Expert în Chimie Alimentară: Această perioadă de transport să fie cât mai scurtă. Bacteriile patogene se dezvoltă foarte bine, și chiar dacă noi nu ne dăm seama că microbiologic ele sunt contaminate, dezvoltăm toxiinfecții alimentare care încep cu probleme digestive, cu greață, cu vomă, cu dureri de cap, și care pot fi din ce în ce mai grave. Produsele pe care le luăm, să le păstrăm într-o ladă frigorifică.

Laboratorul de Bioresurse Alimentare din capitală testează efectele căldurii asupra băuturilor îmbuteliate în plastic. Recipientele sunt absolut sigure, dar…

Gabriel Mustățea, Șeful Laboratorului de ambalaje ICA: Nu este recomandat ca apa să fie depozitată, păstrată la temperaturi ridicate și expusă la lumină. În niciun caz să depășească 40 de grade. 

În fabricarea peturilor, care sunt un amestec de substanțe, se adaugă Stibiu sau Antimoniu. Când pet-ul, umplut cu un lichid, este expus la căldură, Stibiul din ambalaj migrează către lichidul din interior. Consensul medicilor este că acest compus este toxic pentru organism, chiar și în cantități mici.

De asemenea, renunțați la dopul făcut pepenilor! Este recomandarea numărul 1 a experților în chimie alimentară.

Cuțitul, care nu e niciodată steril, introduce în fruct bacterii care accelerează fermentarea. Chiar dacă nu se strică până îl consumați, vă poate provoca o indigestie.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
S-a trezit cu bolovanul în parbriz, în Defileul Jiului. Șoferița a fost rănită
S-a trezit cu bolovanul în parbriz, în Defileul Jiului. Șoferița a fost rănită

O femeie de 36 de ani din Hunedoara a fost rănită în timp ce mergea cu mașina prin Defileul Jiului. O bucată de stâncă de câteva kilograme s-a desprins de pe versant și a căzut chiar peste parbrizul autoturismului condus de ea.  

Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

Tânăr fotbalist, mort într-un accident cu skijet-ul pe Olt. Nu e clar dacă Flavius purta vesta de salvare
Tânăr fotbalist, mort într-un accident cu skijet-ul pe Olt. Nu e clar dacă Flavius purta vesta de salvare

Sfârșit tragic pentru un tânăr fotbalist din Slatina. Băiatul era cu skijet-ul pe râul Olt, însă, la un moment dat, s-a răsturnat în apă. Nu se știe dacă purta vestă de salvare. A urmat o operațiune de căutare contra-cronometru, a pompierilor.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.