Brânza de oaie este tot mai căutată de clienții români. Cât a ajuns să coste un kilogram

×
Codul embed a fost copiat

Pentru că brânza de oaie este tot mai cerută, crescătorii de oi au început să înlocuiască mioarele românești cu unele din rase speciale, care dau mai mult lapte.

 

Cei care vor să vândă mai multă carne de oaie au adus din import animale care cântaresc până la 100 de kilograme.

O băcănie din Covasna primește zilnic brânză, iaurt și caș de la o fermă de oi de la marginea orașului. Brânza proaspătă de oaie se vinde cu 30 de lei kilogramul.

R: De ce de oaie?

Client:Fiindcă îmi place mai mult. Lângă slănină merge mai bine!"

Citește și
Anchetă pentru corupție la secția de Oncologie a Spitalului Suceava, DGA a făcut descinderi
Anchetă pentru corupție la secția de Oncologie a Spitalului Suceava. Șefa secției, reținută, după șpăgi în brânză și miere
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Clientă: „E mai bună și mai gustoasă oaia!"

Rasă de lapte nouă în România

Ca să poată aproviziona constant patru puncte de vânzare, un fermier a ales să crească oi din rasa „Lacaune”, originară din Franța și specializată în producția de lapte.

Adrian Dancsek, femier:Când ții 1.000, 2.000 de oi, deja trebuie să te gândesti și la aspectul economic, să îți iasă calculul. Am pornit efectiv copiind sistemul francez. Nu am vrut să fim mai deștepți să inventăm noi roata".

Oile lui dau 300 de litri pe an, de patru ori mai mult decât țurcana românească. Cercetătorii români de la Stațiunea Săcuieni-Bacău au creat și ei o rasă de lapte, prin încrucișarea oilor awassi, din Asia Centrală, cu țigaia noastră. Se numește Rovasi și dă 170 de litri de lapte pe an.

Familia Liteanu din Iași are 300 de exemplare Rovassi. Oamenii spun că profitul le-a crescut considerabil și vor să-și mărească turma.

Casiana Liteanu proprietar de oi: „Plănuiesc cu fratele meu să dezvoltăm această afacere prin modernizare și tehnologizare. Vrem să ne extindem măcar la 1.000 pentru că este o rasă foarte bună".

Oierii care vând în schimb în țările arabe testează rasele de carne. Un fermier a adus animale din rasa Texel, olandeză.

Robert Bartha, fermier:Nu acumulează grăsime, seu, nu are gust de oaie. Zici că mănânci carne de iepure, struț sau orice altceva".

Un miel Texel ajunge la 55 de kilograme în șase luni, iar un berbec poate cântări 150 de kilograme.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Tradiții de 1 Mai, în județul Bacău. Vizitatorii au învățat cum se torcea lâna pe vremuri, dar și cum se face brânza
Tradiții de 1 Mai, în județul Bacău. Vizitatorii au învățat cum se torcea lâna pe vremuri, dar și cum se face brânza

Atmosfera de petrecere și tradițiile s-au împletit perfect luni, în județul Bacău, unde localnicii din zona Turluianu au ținut să le reamintească celor mai tineri de meșteșugurile învățate de la bunici.

Anchetă pentru corupție la secția de Oncologie a Spitalului Suceava. Șefa secției, reținută, după șpăgi în brânză și miere
Anchetă pentru corupție la secția de Oncologie a Spitalului Suceava. Șefa secției, reținută, după șpăgi în brânză și miere

Şefa secției de Oncologie a Spitalului Județean Suceava a fost reținută de procurorii anticorupţie, pentru 24 de ore, într-un dosar de luare de mită.

De ce o felie de pâine cu brânză face miracole. Explicațiile medicului
De ce o felie de pâine cu brânză face miracole. Explicațiile medicului

Buna dispoziție. E mai greu de obținut toamna. Ne creștem substanțele, care generează bună dispoziție prin alimente. Explicăm de ce o felie de pâine cu branză face miracole.

Brânza vegetală îngrașă și nu are calități nutritive. Explicațiile medicului nutriționist Mihaela Bilic
Brânza vegetală îngrașă și nu are calități nutritive. Explicațiile medicului nutriționist Mihaela Bilic

Nu are vitaminele A și D, prezente în mod natural în lapte, și nici vitamina B12. Vorbim despre brânza vegetală, o invenție alimentară care îngrașă. Şi asta fără să aibă calități nutritrive.

Rețetele românești de brânzeturi alese au ajuns pe mesele gurmanzilor din UE. Cât costă un kg de brânză cu trufe
Rețetele românești de brânzeturi alese au ajuns pe mesele gurmanzilor din UE. Cât costă un kg de brânză cu trufe

Producția de brânză a României a crescut cu peste 60% în ultimii zece ani, cu sortimente din ce în ce mai rafinate.  

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.