Cronologia incendiilor din spitalele românești. Nouă tragedii, zeci de victime și cauze diverse

×
Codul embed a fost copiat

Cronologia incendiilor din spitalele românești. Sunt deci de victime produse în mai puțin de doi ani, și nu din cauza COVID, ci a incendiilor izbucnite în spitalele unde cel puțin teoretic, trebuiau să fie tratați.

 

Incendiul de vineri de la Spitalul din Constanța este al zecelea care izbucneşte într-un spital din România în mai puţin de un an, în plină pandemie. Vorbim despre tragedii în care au murit peste 20 de pacienţi şi au fost răniţi mulţi alţii. În aproape toate cazurile, a fost vorba despre defecţiuni ale instalaţiilor electrice sau aparatură suprasolicitată. Însă, oficial, prea puţine anchete au fost finalizate şi nici un vinovat nu a fost tras până acum la răspundere cu o decizie definitivă în justiţie.

În aproape toate incendiile, specialiştii INSEMEX au finalizat expertizele şi au precizat de unde au pornit flăcările, însă deocamdată niciuna nu a fost făcută publică.

14 noiembrie 2020. 15 bolnavi de COVID-19, în stare gravă, au murit după incendiul de pe 14 noiembrie care a cuprins secția de terapie intensivă a Spitalului din Piatra Neamț.

Citește și
Spital Arad
Cum a incendiat un pacient Spitalul de Psihiatrie din Arad, la nici o oră de la internare
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Bolnavii, intubați și captivi în paturile unde se dau cele mai grele lupte pentru viață, n-au avut practic nicio șansă.

Cătălin Denciu, medicul de gardă, un bărbat de 48 de ani, a încercat din răsputeri să-și salveze pacienții, dar s-a ales cu arsuri grave pe aproape jumătate din corp. A fost dus cu un avion al Ministerului Apărării în Belgia, într-un spital care a tratat și o parte dintre arșii de la Colectiv. Și externat după mai multe luni de recuperare.

Pompierii sosiți la fața locului au găsit fără viață pe opt pacienți internați într-unul dintre saloanele de terapie intensivă. Păturile arse şi pereţii înnegriţi de fumul gros, stau mărturie a momentelor cumplite ce s-au derulat acolo şi ne trimit cu gândul la tragedia de la Colectiv, de acum cinci ani. În salonul alăturat, cuprins de asemenea de flăcări, se aflau alți opt bolnavi de COVID-19, în stare gravă. În timp ce erau evacuați, doi și-au dat sfârșitul.

Au mai decedat ulterior și alți cinci pacienți răniți, bilanțul ajungând la 15.

25 decembrie 2020. Incendiu la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași. Un pacient în vârstă de 33 de ani a murit. „Un bărbat, 33 de ani, prezenta arsuri şi simptome de intoxicaţie cu fum şi gaze toxice. A ars o saltea de pat. După efectuarea manevrelor de resuscitare, victima a fost declarată decedată la ora 6,00″, a transmis ISU Iaşi.” Cauza incendiului a fost fumatul, au stabilit pompierii.

2 ianuarie 2021. Tot de la o țigară a izbucnit și Incendiul de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Roman. Potrivit ISU Neamț, cauza probabilă de producere a acestui incendiu a fost stabilită ca fiind fumatul în locuri nepermise.

Incendiul a pornit într-o ghenă în care erau materiale textile. Ghena comunica printr-o tubulatura din tablă cu un grup sanitar situat la primul etaj al clădirii, care are parter şi un etaj. Etajul clădirii a fost inundat de fum.

5 ianuarie 2021. Incendiu la Spitalul de Psihiatrie din Gătaia. Potrivit pompierilor din Timiş, în salonul în care a izbucnit incendiul erau internate două persoane, una dintre ele având probleme psihice.

Acea persoană a dat foc unei saltele, iar personalul medical a intervenit rapid şi a reuşit să stingă flăcările cu un extinctor. Din fericire, nu au fost victime.

29 ianuarie 2021. Incendiu de proporții la Spitalul de Boli infecțioase „Matei Balș” din Capitală. Focarul a izbucnit a un pavilion. Cinci pacienţi au murit acolo, iar alţi 53, din 102 pacienţi aflaţi în saloanele din Pavilionul V, au fost transferaţi la alte unităţi sanitare. Dintre pacienţii transferaţi, au murit ulterior, până la 11 februarie, alţi 20.

21 februarie 2021. Alarma s-a dat într-o seară de duminică, în jurul orei 22, când angajaţii Institutului „Marius Nasta” au anunțat că dintr-un ventilator extern al unităţii mobile de ATI ies flăcări. În interior se aflau șapte pacienţi la terapie intensivă, infectați cu SARS-COV-2. Însă, când au ajuns, salvatorii n-au găsit insă niciun focar. Din precauție, bolnavii au fost evacuați.

8 martie 2021. Incendiu la Spitalul de Psihiatrie din Craiova. O pacientă izolată și nesupravegheată a dat foc unei saltele într-un salon la parter. Trei medici, aflați un etaj mai sus s-au speriat de foc și au sărit pe geam. Au ajuns la spital cu multiple fracturi, iar pompierii sesizați la 112 au sosit inițial la Spitalul de Copii, întrucât au confundat psihiatria cu pediatria.

21 aprilie 2021. În Slatina a fost activat planul roșu de intervenție după ce a izbucnit un incendiu violent în secția de psihiatrie a spitalului din localitate.

36 de bolnavi erau internați acolo, iar pe lângă sperietura groaznică, 6 dintre ei au fost intoxicați cu fum. În urma acestui nou episod, care arată cât de fragile sunt lucrurile în spitalele de la noi, președintele Klaus Iohannis a avertizat că este ”nevoie urgent de o reformă în sistemul medical”.

24 iulie 2021. La Spitalul Județean Constanța, focarul a izbucnit într-o sâmbătă după amiază, într-o sală de operaţie. Incendiul a fost stins repede de pompierii din cadrul serviciului voluntar.

SU a precizat că incendiul s-a manifestat la un bloc operator de aproximativ 40 de metri pătraţi. În acel moment în sală se aflau patru persoane, cadre medicale, care au ieşit.

Cauza probabilă a izbucnirii incendiului a fost un scurtcircuit la dezumidificatorul din sala de operaţie.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Zece morţi într-un incendiu la un spital pentru bolnavi de COVID-19, din Macedonia de Nord
Zece morţi într-un incendiu la un spital pentru bolnavi de COVID-19, din Macedonia de Nord

Zece persoane şi-au pierdut viaţa, miercuri seara, într-un incendiu declanşat într-un spital pentru bolnavi de COVID-19 din Macedonia de Nord, a anunţat ministrul Sănătăţii Venko Filipce din această ţară din Balcani.

Cum a incendiat un pacient Spitalul de Psihiatrie din Arad, la nici o oră de la internare
Cum a incendiat un pacient Spitalul de Psihiatrie din Arad, la nici o oră de la internare

A fost o noapte de coșmar la Spitalul de Psihiatrie din Arad. Trei cadre medicale și trei pacienți au ajuns la urgențe. S-au intoxicat cu fum, în urma unui incendiu provocat de un pacient.

Incendiu la o sală de operaţie de la Spitalul Judeţean Constanța. Medicii s-au autoevacuat
Incendiu la o sală de operaţie de la Spitalul Judeţean Constanța. Medicii s-au autoevacuat

Un incendiu a izbucnit, sâmbătă după amiază, într-o sală de operaţie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, acesta fiind stins repede de pompierii din cadrul serviciului voluntar.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.