Cum să construiești încredere într-o relație: Strategii eficiente și sfaturi

Cum sa construiesti increderea intr-o relatie
Shutterstock

Ai vreodată sentimentul că ceva nu este în regulă în relația ta? Poate că nu știi exact de ce, dar, mai mult ca sigur, este pentru că lipsește încrederea în relația ta.

Ca să construiești încredere într-o relație, este necesar să respecți câțiva pași esențiali, iar primul ține de respect, în timp ce al doilea este despre comunicare.

Cât de importantă este încrederea într-o relație

Poate funcționa o relație fără încredere? Fără încredere, este dificil ca relația ta să se dezvolte. Mai rău, o relație se poate simți haotică, imprevizibilă și plină de drame.

Relația dintre încredere și iubire este una strânsă. Încrederea înseamnă să ai încredere în tine, în propriile judecăți și să ai încredere în ceilalți. Încrederea este fundamentul oricărei relații. Fără ea, relația va fi șubredă și, în cele din urmă, va eșua. Lipsa de încredere este principalul motiv pentru care relațiile se destramă.

Dacă nu ai încredere în partenerul tău, înseamnă că vei trăi constant cu sentimentul că nu te poți baza cu el, te vei îndoi mereu de tot ceea ce spune și într-un final vei simți că nu ești iubit. La urma urmei, încrederea înseamnă că te poți baza pe partenerul tău, că te poți încrede în el și că te poți simți în siguranță alături de el.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Atunci când ai încredere că partenerul tău te iubește indiferent de situație, atunci ai siguranța că relația va supraviețui chiar dacă aveți certuri sau mici dispute. Știi că relația ta este mai solidă decât o mică ceartă.

Atunci când ești rănit în relația ta, din cauza unei neînțelegeri, a unor așteptări diferite sau a unor nevoi nesatisfăcute, încrederea îți permite să te vindeci și să ierți.

Încrederea este fundamentul relației tale și cheia iubirii. Când ai încredere în partenerul tău, atunci te simți sigur că nu te va părăsi în momentele dificile. Aceasta este cheia pentru ca dragostea să se construiască și să crească.

Când ai încredere în partenerul tău, știi că ești prioritatea lui. Știi că orice s-ar întâmpla, el rămâne același om pe care îl cunoști, chiar și atunci când vă certați. Atunci când pot apărea diferențe sau provocări în relația voastră, știți că puteți depăși problemele împreună.

Atunci când ai încredere în partenerul tău, nu te simți nesigur în a-i oferi timp sau spațiu pentru a face lucruri fără tine. Nu ești suspicios în legătură cu cine își petrece timpul cu el. Pentru ca o relație să fie sănătoasă, fiecare dintre parteneri trebuie să aibă propria viață și propriul univers. Este în regulă să aveți prieteni diferiți, hobby-uri diferite și lucruri pe care vreți și vă face plăcere să le faceți singuri.

Asta înseamnă că o relație este sănătoasă și că amândoi creșteți și vă dezvoltați, atât împreună, cât și separat. Este important să vă susțineți, să vă oferiți timp și libertate reciproc, să vă încurajați pe plan profesional, personal și să construiți o relație armonioasă.

Comunicarea eficientă într-o relație

Pentru a construi acea încredere de care fiecare relație are nevoie, sunt necesare conversații deschise despre orice subiect. Amândoi trebuie să fiți dispuși să lăsați garda jos și să vă împărtășiți secretele și temerile.

Amândoi puneți nevoile și interesele celuilalt pe primul loc. Amândoi dați dovadă de grijă și considerație unul față de celălalt, scrie motivationandlove.

Dacă amândoi ascultați cu atenție, atunci asta arată dragoste, grijă și respect. Mai mult, ascultându-ți partenerul, îl vei putea înțelege mai bine, vei putea fi mai empatic cu el și veți putea clădi acea încredere de care aveți atât de multă nevoie. Nu asculta doar ca să răspunzi, fie că e vorba despre o simplă discuție sau despre o ceartă.

Admiterea greșelilor face parte din importanța comunicării. Nu e de ajuns să comunicați doar când vă înțelegeți bine. Într-o ceartă, ascultați argumentele celuilalt, iar după, admite-ți greșelile.

Când sunteți amândoi sinceri în legătură cu greșelile voastre și nu le acoperiți cu scuze sau explicații, acest lucru vă apropie. Când lăsați deoparte mândria și ego-ul, partenerul simte vulnerabilitatea și apreciază sinceritatea.

Încrederea se câștigă sau se oferă într-o relație?

Atunci când ai construit o relație stabilă pe baza încrederii, amândoi veți fi liberi să fiți voi înșivă.

Dar încrederea trebuie să fie câștigată. Este nevoie de timp. Nu este automată. Și nu poate fi cerută.

Vestea bună este că încrederea poate fi construită. Chiar dacă au existat probleme de încredere în relația voastră, vă puteți schimba și puteți construi o conexiune plină de încredere și siguranță.

Primul pas este să recunoști dacă ai probleme de încredere în relația ta, iar apoi să te decizi să construiești încrederea și să îți îmbunătățești relația.

Când ai o problemă de încredere, totul pornește cu o discuție sinceră și deschisă, în care ambii partener spun ce îi deranjează, de unde vine lipsa de încredere și ce l-ar putea face pe partener să se simtă mai sigur în relație.

Fie că vorbim despre gesturi de afecțiune mai dese, servicii sau discuții mai profunde mai des ori ieșiri împreună măcar o dată pe săptămână, fiecare partener are propriile nevoi. Celălalt trebuie să facă eforturi pentru a le îndeplini, astfel încât să se construiască încrederea în relație.

Nu trebuie să uiți că eforturile trebuie să fie de ambele părți. Într-o relație nu poate să muncească doar unul singur pentru a clădi aceste lucruri, ci e nevoie de eforturi comune și susținute.

Cum se reclădește încrederea într-o relație

Este nevoie de mult timp și efort pentru a restabili sentimentul de siguranță de care e nevoie pentru ca o relație să prospere și să continue să crească.

Recuperarea după ce încrederea s-a rupt este punctul în care multe cupluri se pot bloca.

Cercetările au arătat că cuplurile trebuie să abordeze următoarele cinci puncte de blocaj pentru a trece în mod eficient peste o încălcare a încrederii:

• Cunoașterea detaliilor
• Eliberarea furiei
• Arătarea angajamentului
• Reconstituirea încrederii
• Reconstruirea relației

Indiferent dacă ai fost partenerul din cauza căruia s-a rupt încrederea sau cel care a fost rănit, pentru a reconstrui încrederea în relație, amândoi trebuie să vă reînnoiți angajamentul față de relația voastră și unul față de celălalt, conform verywellmind.

Chiar și în cazurile aparent clare de trădare, există întotdeauna două părți. Partenerul care a greșit ar trebui să fie direct și sincer cu informațiile, pe lângă faptul că trebuie să dea răspunsuri clare la toate întrebările partenerului său.

Acest lucru îi va oferi părții trădate o înțelegere mai largă a situației. Ce s-a întâmplat, când și unde? Ce sentimente sau probleme ar fi putut contribui la această situație? Care au fost circumstanțele atenuante? Nu contează că vorbim despre o minciună, despre o infidelitate sau despre orice altceva care a dus la distrugerea încrederii.

Chiar și încălcările minore ale încrederii pot duce la probleme de sănătate mentală, emoțională și fizică.

Partenerii pot avea probleme cu somnul sau apetit diminuat. Ei pot deveni iritabili din cauza unor lucruri mărunte.

Este imperativ ca partenerii trădați să aibă sentimentele validate și să reflecteze asupra tuturor reacțiilor pe care le au.

Un partener rănit trebuie să se gândească la toate întrebările și îndoielile care apar după ce încrederea s-a rupt sau a erodat. Fii conștient de toate acestea și spune-i-le partenerului.

Chiar și partenerul vinovat este încurajat să își exprime orice sentimente de resentimente și furie pe care le-ar fi putut nutri încă dinainte de incident.

Este posibil ca ambele părți, în special cea trădată, să se îndoiască de angajamentul partenerului față de relație și să se întrebe dacă relația mai este potrivită sau dacă este chiar salvabilă.

Actele de empatie - împărtășirea durerii, a frustrării și a furiei; arătarea remușcărilor și a regretelor; și acordarea de spațiu pentru recunoașterea și validarea sentimentelor rănite - pot fi vindecătoare pentru ambele părți.

Pornind de aici, definirea a ceea ce ambele părți cer de la relație poate ajuta partenerii să înțeleagă că dacă relația continuă, așteptările fiecăruia dintre parteneri sunt clare și fiecare trebuie să facă eforturi să le îndeplinească.

Ambele părți trebuie să depună eforturi pentru a defini ceea ce este necesar pentru a rămâne angajate să facă relația să funcționeze.

Când vorbiți despre acest lucru evitați să folosiți cuvinte care pot declanșa conflicte (de exemplu, întotdeauna, trebuie, niciodată, așa faci mereu) în descrierea a ceea ce simți sau vrei de la partener.

În schimb, alege cuvinte care să faciliteze o conversație deschisă și folosește afirmații care să nu fie învinovățitoare. Cel mai important lucru este să lași ranchiuna la o parte. Să încerci să înțelegi de unde și de ce s-a provocat ruptura și să ții suficient de mult la partener și la relație încât să vrei să o repari la modul sincer.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Suspendarea și exmatricularea revine în învățământul românesc pentru elevii cu abateri grave. Proiect în dezbatere publică
Suspendarea și exmatricularea revine în învățământul românesc pentru elevii cu abateri grave. Proiect în dezbatere publică

Elevii care comit abateri grave vor putea fi suspendați sau exmatriculați, chiar și până în următorul an școlar, dacă Statutul elevului și regulamentul unităților de învățământ va fi adoptat de Ministerul Educației.

Un grup de motocicliști din Sibiu a observat că le-a dispărut un coleg. După câteva ore au făcut o descoperire șocantă
Un grup de motocicliști din Sibiu a observat că le-a dispărut un coleg. După câteva ore au făcut o descoperire șocantă

Un motociclist de 35 de ani din Sibiu, care făcea parte dintr-un grup care se deplasa pe traseul Durău - Izvorul Muntelui, a murit în Parcul Naţional Ceahlău.

Care sunt cele două lucruri despre care cei mai mulți români spun că le-ar asigura o viață de calitate. Surpriză uriașă
Care sunt cele două lucruri despre care cei mai mulți români spun că le-ar asigura o viață de calitate. Surpriză uriașă

Românii și-au schimbat părerea - atunci când îi întrebi ce le-ar asigura o viață de calitate.

Recomandări
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut "tricolorii"

Echipa națională de fotbal a României a participat la 17 campanii de calificare pentru Campionatul European.   

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.