Japonia a fost lovită de 50 de cutremure. Cel mai puternic a fost de 7,6. "Toţi locuitorii ar trebui să evacueze imediat"

Cutremur Japonia
IMAGO IMAGES

O serie de cutremure au zguduit Japonia în prima zi a noului an. Cel mai puternic seism a avut magnitudinea de 7,6. Multe case s-au prăbuşit, iar zone întregi au rămas fără energie.

UPDATE Aproximativ 50 de seisme au avut loc în ultimele cinci ore, cu magnitudini între 3,4 și 7,6.

UPDATE Cutremurul de magnitudine 7,6 a fost cel mai puternic înregistrat vreodată în Peninsula Noto, din prefectura Ishikawa, transmite BBC.

De asemenea, un oficial al Agenției Meteorologice din Japonia spune că alerta de tsunami emisă anterior a fost prima alertă majoră de acest fel de la cutremurul puternic care a lovit Japonia în martie 2011.

El adaugă că există un risc tot mai mare de alunecări de teren și incendii în zonele afectate.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

UPDATE Primul tsunami a ajuns pe coasta de est a Coreei de Sud la ora 09:21 GMT, având o înălţime de 45 centimetri, în urma unui puternic cutremur, cu magnitudinea 7,6, care s-a produs luni în Japonia, a anunţat agenţia sud-coreeană de meteorologie, transmite Reuters.

Tsunamiul poate creşte după valurile iniţiale şi poate continua peste 24 de ore, a indicat agenţia de meteorologie din Coreea de Sud.

Provincia Gangwon din Coreea de Sud i-a avertizat pe locuitori să îşi ia măsuri de precauţie şi să evacueze zona îndreptându-se spre regiuni mai înalte, conform Ministerului de Interne.

UPDATE Spitalul oraşului Suzu din prefectura Ishikawa raportează sosirea unui aflux de pacienţi răniţi, relatează The Guardian.

Mulţi dintre răniţi au fracturi, dar deocamdată nu au fost confirmate decese, potrivit News.ro.

Transportul răniţilor este întârziat din cauza drumurilor avariate. Spitalul funcţionează cu ajutorul generatoarelor, deoarece curentul electric a fost întrerupt în cartier.

De asemenea, incendii au izbucnit în ceea ce par a fi locuinţe din Peninsula Noto.

Temperaturile din zona afectată de seisme sunt prognozate să scadă la aproximativ 1 grad în timpul nopţii, iar în prezent se estimează că aproximativ 36.000 de gospodării nu au energie electrică.

UPDATE Rusia a emis o alertă de tsunami pentru coasta vestică a insulei Sakhalin. O evacuare este în curs de desfăşurare, a anunţat departamentul regional pentru situaţii de urgenţă, potrivit agenţiei TASS.

UPDATE 20 de cutremure cu magnitudinea 4 sau mai puternice au avut loc în largul coastelor prefecturii Ishikawa şi a prefecturii vecine Niigata, între orele 16:06 şi 17:29, ora Japoniei.

Cel mai mare din această serie de cutremure, care s-a produs la ora locală 16:10 (09:10, ora României) în extremitatea nord-estică a peninsulei, a fost înregistrat iniţial cu magnitudinea de 7,4, înainte de a fi revizuit în creştere la 7,5, potrivit Institutului american de geofizică (USGS), şi la 7,6, potrivit Agenţiei Meteorologice Japoneze. Adâncimea a fost de numai 10 kilometri, potrivit News.ro.

Alte cutremure s-au produs cu puţin timp înainte sau imediat după, pe aceeaşi peninsulă: primul de magnitudine 5,7 la ora locală 16:06, în interiorul ţării, altul de magnitudine 6,1 la ora 16:18, apoi alte trei cutremure cu magnitudini între 4,5 şi 4,8 până la ora locală 16:32.

UPDATE Multe case s-au prăbuşit în unele zone din Ishikawa, potrivit autorităţilor locale şi departamentelor de pompieri. Aproximativ 32.500 de locuinţe din prefectură au rămas fără curent electric, relatează cotidianul Nikkei.

O femeie în vârstă de 80 de ani din Itoigawa, prefectura Niigata, a căzut în timp ce se refugia după alerta de tsunami şi a suferit un traumatism cranian.

Valuri seismice au fost observate şi în prefecturile Toyama şi Niigata, a precizat agenţia meteorologică niponă.

Nu au fost raportate anomalii la centralele nucleare din ţară după cutremur, a precizat guvernul japonez, care a înfiinţat o celulă de intervenţie de urgenţă la biroul prim-ministrului din Tokyo.

Compania East Japan Railway Co. a suspendat temporar operaţiunile tuturor liniilor Tohoku, Joetsu şi Hokuriku Shinkansen din cauza cutremurului.

----

Agenţia de Meteorologie din Japonia a emis o avertizare de tsunami care vizează regiunile costiere ale prefecturilor Ishikawa, Niigata şi Toyama.

"Toţi locuitorii ar trebui să evacueze imediat şi să se îndrepte către altitudini mai mari", a anunţat postul naţional de televiziune NHK, după ce cutremurul a lovit Peninsula Noto din prefectura Ishikawa, în jurul orei locale 16:10 (07:10 GMT), conform AFP.

 Video of the aftermath of the earthquake that just hit Japan's Noto peninsula, shared by someone who works for the Matsunami Sake brewery: pic.twitter.com/MyZYCfH444

Un tsunami de până la 5 metri înălţime ar putea lovi Peninsula Noto din în prefectura Ishikawa, potrivit agenţiei meteorologice.

Valuri de peste un metru înălţime au fost înregistrate pe coastele oraşului Wajima din prefectura Ishikawa, a relatat NHK, potrivit Agerpres.

Compania Hokuriku Electric Power a declarat că verifică eventuale probleme apărute la centralele sale nucleare, conform NHK.

Intensitatea seismului a fost revizuită în urcare, după ce iniţial a fost anunţată magnitudinea preliminară 7,4.

Serviciul seismologic al Statelor Unite (USGS) a anunţat o magnitudine de 7,4, potrivit AFP.

Clădirile au început să se balanseze în zona din jurul capitalei Tokyo, conform agenţiei DPA. În această regiune nu au fost raportate pagube sau victime la scurt timp după producerea cutremurului.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani

Autorităţile germane au anunţat duminică decesul, în urma rănilor suferite, a unui poliţist înjunghiat vineri în cap în timpul unui atac care a vizat o reuniune anti-islam la Mannheim, un ministru denunţând "terorismul islamist", relatează AFP.

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.