DOCUMENT. Persoanele care nu au nevoie un test Covid negativ pentru a intra în țară

Otopeni
Shutterstock

Copiii sub 3 ani şi cei care au efectuat în urmă cu 10 zile a doua doză de vaccin anti-COVID-19 nu trebuie să prezinte certificatul unui test Covid negativ, dacă revin din țări cu risc epidemiologic ridicat, potrivit unei hotărâri a CNSU.

Hotărârea aprobată joi seară de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă precizează şi că măsurile privind prezentarea certificatului unui test negativ RT-PCR pentru SARS-CoV-2 şi excepţiile intră în vigoare la 12 februarie, ora 00.00.

Documentul completează, în acest sens, articolul 2 din Hotărârea nr. 6 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

"Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) următoarele categorii de persoane:

► copii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani;

Citește și
Certificat test covid
Certificate false cu rezultate negative pentru Covid-19, vândute cu până la 300 de euro pe aeroporturi din Europa
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

► persoane care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză şi pentru care au trecut cel puţin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doze până la data contactului direct sau până la data intrării în România. Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doze se realizează prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara ţării;

► persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în ţară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms şi pentru care au trecut cel puţin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în ţară;

► conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone;

e) conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului;

► conducătorii auto prevăzuţi la lit. a) şi lit. b) care se deplasează în interesul desfăşurării profesiei din statul de rezidenţă al acestora într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un alt stat al Uniunii Europene în statul de rezidenţă, indiferent dacă deplasarea se face prin mijloace individuale sau în cont propriu;

► piloţii de aeronave şi personalul navigant;

► membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi ai altor reprezentanţe diplomatice acreditate la Bucureşti, posesori de paşapoarte diplomatice, personalul asimilat personalului diplomatic, precum şi membrii Corpului Diplomatic şi Consular al României şi posesorii de paşapoarte diplomatice şi de serviciu, precum şi membrii familiilor acestora;

► personalul navigant român, maritim şi fluvial care se repatriază prin orice mijloc de transport, care prezintă autorităţilor competente "certificatul pentru lucrătorii din sectorul transporturilor internaţionale", al cărui model este publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 96 I din 24 martie 2020;

► personalul navigant maritim şi fluvial care efectuează schimbul de echipaj la bordul navelor aflate în porturile româneşti, indiferent de pavilionul pe care îl arborează, dacă la intrarea în ţară, precum şi la îmbarcarea/debarcarea de pe navă prezintă autorităţilor competente "certificatul pentru lucrătorii din sectorul transporturilor internaţionale", al cărui model este publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 96 I din 24 martie 2020;

► personalul navigant care debarcă de la bordul navelor de navigaţie interioară, care arborează pavilion român, într-un port românesc, cu condiţia asigurării de către angajatori a certificatului pentru lucrătorii din transportul internaţional şi a echipamentelor individuale de protecţie împotriva COVID-19, pe timpul deplasării de la navă la locaţia unde poate fi contactat în perioada dintre voiajuri;

► lucrătorii transfrontalieri care intră în România din Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina sau Republica Moldova, precum şi cetăţenii români angajaţi ai operatorilor economici din ţările menţionate, care la intrarea în ţară fac dovada raporturilor contractuale cu operatorii economici respectivi", prevede documentul.

Conform acestuia, "măsurile prevăzute la alin. (1), (2) şi (3) intră în vigoare începând cu data de 12.02.2021, ora 00,00".

"Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora", mai menţionează textul aprobat.

CNSU a aprobat, joi, anterior, hotărârea nr. 6, care prevede obligaţia ca, la intrarea în România, persoanele care sosesc din ţările/zonele/teritoriile cu risc epidemiologic ridicat să prezinte certificatul unui test negativ RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data intrării în ţară.

"La intrarea în România, persoanele care sosesc din ţările/zonele/teritoriile cu risc epidemiologic ridicat prevăzute la art. 1 au obligaţia prezentării certificatului unui test negativ RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data intrării în ţară", se arată în articolul 2, alineat 1, al Hotărârii nr.6 a CNSU prin care a fost actualizată şi lista ţărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic.

La alineatul 2 se precizează: "Pentru persoanele prevăzute la alineat (1), cu excepţia celor sosite din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, se aplică excepţiile de la măsurile de carantinare aprobate prin Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 36 din 21.07.2020 cu modificările şi completările ulterioare".

Totodată, alineatul 3 al articolului 2 al hotărârii prevede: "Pentru persoanele sosite din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, se aplică excepţiile de la măsurile de carantinare aprobate prin hotărârile Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 1 din 03.01.2021, nr. 3 din 11.01.2021 şi nr. 4 din 18.01.2021".

Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat:

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
UE impune reguli tot mai stricte pentru călătorii care vor să intre pe teritoriul blocului comunitar
UE impune reguli tot mai stricte pentru călătorii care vor să intre pe teritoriul blocului comunitar

Cele 27 de guverne din Uniunea Europeană au convenit luni să înăsprească restricţiile la frontiere pentru călătorii care intră în spaţiul blocului comunitar.

Certificate false cu rezultate negative pentru Covid-19, vândute cu până la 300 de euro pe aeroporturi din Europa
Certificate false cu rezultate negative pentru Covid-19, vândute cu până la 300 de euro pe aeroporturi din Europa

Agenţia europeană de poliţie Europol avertizează călătorii să nu cumpere, pe aeroporturi, false certificate cu teste negative de Covid-19 de la crima orgaizată - cu până la 300 de euro.

Călătoriile neesenţiale în Cehia, interzise începând de sâmbătă. Până când este valabilă interdicția
Călătoriile neesenţiale în Cehia, interzise începând de sâmbătă. Până când este valabilă interdicția

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că, începând de sâmbătă, autorităţile din Cehia au revizuit condiţiile de intrare a persoanelor pe teritoriul acestei ţări, fiind interzise toate călătoriile neesenţiale pentru cetăţenii străini.

Zonele riscante din UE vor fi marcate pe harta restricțiilor cu roșu închis. Ce țări intră în această categorie
Zonele riscante din UE vor fi marcate pe harta restricțiilor cu roșu închis. Ce țări intră în această categorie

Zonele cele mai riscante în privință infectării cu Covid-19 vor fi marcate pe harta europeană a restricțiilor cu roșu-închis.

Recomandări
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut "tricolorii"

Echipa națională de fotbal a României a participat la 17 campanii de calificare pentru Campionatul European.   

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.