Gheorghiţă: România are o evoluţie epidemiologică foarte bună

Gheorghiță
StirilePROTV

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că România înregistrează "o evoluţie epidemiologică foarte bună", scrie Agerpres. 

Precizările au fost făcute în cadrul unei şedinţe pe tema beneficiilor vaccinării copiilor, desfăşurată la Palatul Victoria, la care au participat premierul Florin Cîţu, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, reprezentanţii UNICEF, ai Consiliului Naţional al Elevilor şi Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.

"Credem că, în felul acesta, având o acoperire vaccinală mai bună şi în creştere în rândul tinerilor, putem să împiedicăm foarte mult lanţul transmiterii. Şi faptul că astăzi România înregistrează o evoluţie epidemiologică foarte bună - poate printre cele mai bune din Europa - se datorează şi faptului că am avut o strategie de vaccinare care a permis tuturor categoriilor de vârstă să se vaccineze în momentul în care şi-au dorit acest lucru, începând cu data de 15 martie, fapt care a scăzut foarte mult transmiterea, pentru că tinerii sunt persoane active, interacţionează foarte mult şi răspândesc virusul şi aduc virusul şi acasă, la persoanele vulnerabile. Este important să continuăm campania de vaccinare. Chiar dacă la acest moment numărul celor care se vaccinează cu doza unu este în scădere, sunt convins că în perioada următoare, după ce trece şi entuziasmul concediilor, oamenii vor înţelege importanţa, beneficiile vaccinării", a spus Valeriu Gheorghiţă.
El a menţionat că în perioada următoare campania se va concentra asupra mediului rural şi se va merge în întâmpinarea persoanelor care doresc să se imunizeze, astfel încât vaccinarea să fie posibilă cât mai aproape de fiecare gospodărie.

Preşedintele CNCAV a pledat pentru imunizarea copiilor şi tinerilor cu vârste cuprinse între 12 şi 19 ani, adăugând că acest lucru salvează vieţi.

"Sunt peste 140.000 de copii, adolescenţi şi tineri cu vârsta cuprinsă între 12 şi 19 ani inclusiv care au fost vaccinaţi cu cel puţin o doză până la acest moment. Practic, sunt sub 10% din ceea ce înseamnă populaţie ţintă. Se discută foarte mult despre oportunitatea vaccinării minorilor, grupa de vârstă 12-15 ani, în actuala campanie de vaccinare, nu doar în România, ci la nivel global. Prima întrebare este dacă vaccinarea minorilor salvează sau nu vieţi şi răspunsul este cât se poate de clar: da, salvează vieţi. Chiar dacă riscul minorilor de a face o formă gravă de boală este semnificativ mai mic decât la adult, totuşi avem o rată de deces înregistrată la nivel global de circa două pierderi de vieţi omeneşti la un milion de copii, ceea ce nu ştiu dacă înseamnă mult sau puţin, dar pentru persoana respectivă a fost o mortalitate de 100%", a afirmat el.

Citește și
Valeriu Gheorghiță
Valeriu Gheorghiţă: Perspectiva unui nou val de îmbolnăviri în toamnă, cât se poate de clară
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Coordonatorul campaniei de vaccinare a declarat că imunizarea cu cel puţin o doză de vaccin anti-COVID reduce riscul de a contracta infecţia cu cel puţin 50%. De asemenea, vaccinarea duce la diminuarea încărcăturii virale cu cel puţin 50%, ceea ce determină o scădere a riscului de transmitere.

"Fiecare ţară are propria strategie de vaccinare. În România, în momentul de faţă, rata de acoperire vaccinală la grupele de vârstă de peste 50 de ani - 60 şi 70 de ani - este în medie de 35%. Practic nu avem o acoperire vaccinală foarte ridicată la categoria de grupe de vârstă vulnerabile. Tocmai de aceea este important să promovăm acest concept al imunizării la nivelul fiecărei familii, să creăm acest cluster imun, această barieră imunologică, pentru că este important ca în perioada următoare copiii noştri să poată merge în format fizic la şcoală, în condiţii de maximă siguranţă, atât pentru ei, cât şi pentru familii", a spus Valeriu Gheorghiţă.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Aproape 25% dintre românii eligibili s-au vaccinat anti-COVID. Baciu:
Aproape 25% dintre românii eligibili s-au vaccinat anti-COVID. Baciu: "Virusul va rămâne cu noi”

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat joi că acoperirea vaccinală la nivel naţional este de aproape 25% din populaţia eligibilă.

Valeriu Gheorghiţă: Perspectiva unui nou val de îmbolnăviri în toamnă, cât se poate de clară
Valeriu Gheorghiţă: Perspectiva unui nou val de îmbolnăviri în toamnă, cât se poate de clară

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că perspectiva unui nou val de îmbolnăviri, în special în sezonul rece, este clară, menţionând că este foarte probabil ca varianta Delta a coronavirusului să devină dominantă.

Cum se descarcă adeverinţa de vaccinare în format electronic, necesară la meciurile EURO 2020
Cum se descarcă adeverinţa de vaccinare în format electronic, necesară la meciurile EURO 2020

Cum se descarcă adeverinţa de vaccinare în format electronic? Persoanele care au primit ambele doze de vaccin împotriva Covid-19 pot descărca adeverinţa direct de pe site-ul Registrului Electronic Naţional al Vaccinărilor.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.