Joe Biden, vizită-surpriză la Kiev. Președintele SUA anunță un nou ajutor de 500 de milioane de dolari pentru Ucraina

Volodimir Zelenski
Telegram / Volodimir Zelenski

Joe Biden a efectuat o vizită oficială la Kiev. Președintele american a ajuns în capitala Ucrainei luni dimineață, chiar dacă, duminică, oficiali de la Casa Albă au negat faptul că liderul SUA ar intenționa să viziteze Ucraina.

Astfel, Biden s-a întâlnit la Kiev cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

Președintele SUA a purtat o cravată în culorile Ucrainei, albastru și galben.

Cei doi lideri s-au văzut ultima dată la 21 decembrie, în timpul unei deplasări istorice a preşedintelui ucrainean la Washington, în cadrul primei sale vizite în străinătate după izbucnirea războiului.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Joe Biden a părăsit Kievul după aproximativ cinci ore, potrivit reporterilor care călătoresc cu el, scrie The Guardian.

Corespondentul Știrilor PRO TV Camelia Donțu se află la Kiev și a relatat despre vizita președintelui american Joe Biden.
 

 

La Kiev, Joe Biden a anunțat un ajutor suplimentar a 500 de milioane de dolari pentru Ucraina, care va include echipamente militare, muniție de artilerie și rachete Javelin și obuziere Howitzer, potrivit CNN.

La rândul său, Zelenski a declarat că a discutat cu Biden despre armament cu rază lungă de acţiune.

 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat o imagine alături de omologul său de la Washington.

„Joseph Biden, bun venit la Kiev! Vizita dumneavoastră este o manifestare extrem de importantă de sprijin pentru toți ucrainenii”, a scris Zelenski.

Biden a mers la Kiev cu câteva zile înainte să se împlinească un an de la invazia Rusiei, pe 24 februarie.

„Pe măsură ce ne apropiem de aniversarea brutală a invaziei Ucrainei de către Rusia, mă aflu astăzi la Kiev pentru a mă întâlni cu președintele Zelenski și a reafirma angajamentul nostru neclintit față de democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a scris Joe Biden pe Twitter.

„Când Putin şi-a lansat invazia, în urmă cu aproape un an, a crezut că Ucraina este slabă şi că Occidentul este divizat. A crezut că poate rezista mai mult decât noi. Dar s-a înşelat amarnic.

Astăzi, la Kiev, mă întâlnesc cu preşedintele Zelenski şi cu echipa sa pentru o discuţie extinsă privind sprijinul nostru pentru Ucraina. Voi anunţa o altă livrare de echipamente critice, inclusiv muniţie de artilerie, sisteme antiblindate şi radare de supraveghere aeriană pentru a ajuta la protejarea poporului ucrainean de bombardamentele aeriene. Şi voi împărtăşi faptul că, în cursul acestei săptămâni, vom anunţa sancţiuni suplimentare împotriva elitelor şi companiilor care încearcă să se sustragă sau să sprijine maşina de război a Rusiei. În ultimul an, SUA au creat o coaliţie de naţiuni de la Atlantic la Pacific pentru a ajuta la apărarea Ucrainei cu un sprijin militar, economic şi umanitar fără precedent - iar acest sprijin va dura”, a ma transmis Joe Biden.

Primele imagini cu Joe Biden la Kiev

Biden s-a plimbat în capitala Ucrainei alături de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, iar cei doi au vizitat mănăstirea Sfântul Mihail, în timp ce în oraş răsuna un avertisment de raid aerian

 

În dimineața zilei de 20 februarie la Kiev, străzile din centrul orașului, în apropierea ambasadei SUA, precum și drumurile de la ambasadă până la gara centrală au fost blocate.

Biden a mers în secret la Kiev. Președintele american anunțase oficial că va merge în Polonia.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îl invitase pe preşedintele american la Kiev în urmă cu câteva luni, spunând că ar fi important ca liderul american să vadă situaţia de aproape. Săptămâna trecută, Zelenski a spus că invitaţia sa pentru Biden rămane deschisă. „Ştiţi că l-am invitat pe preşedinte. Cred că va fi fericit să viziteze Ucraina dacă va avea ocazia. Acesta ar fi un semnal important de susţinere a naţiunii noastre”, a declarat Zelenski la 15 februarie.

De ce vizita lui Biden la Kiev nu a fost anunțată oficial

The New York Times relatează că preşedintele american Joe Biden a sosit la Kiev după o călătorie de o oră cu trenul de la graniţa cu Polonia, potrivit News.ro.

The New York Times descrie vizita ca fiind "o demonstraţie a hotărârii administraţiei sale de a susţine Ucraina în faţa invaziei Rusiei, în condiţiile în care se împlineşte un an de la această agresiune.

„Vizita la Kiev s-a desfăşurat în secret din cauza preocupărilor legate de securitate. Joe Biden a plecat de la Washington fără atenţie publică, după ce el şi soţia sa au luat cina în oraş, la un restaurant, sâmbătă seara, un fapt extrem de rar. Biden urma să ajungă la Varşovia marţi dimineaţa pentru o vizită de două zile, iar oficialii au negat în mod repetat că ar exista alte planuri pe care le-ar putea anunţa cu privire la o deplasare în Ucraina în timp ce se află acolo. Într-adevăr, Casa Albă a publicat duminică seară un program public pentru ziua de luni care arăta că preşedintele ar fi încă la Washington şi ar urma să plece seara spre Varşovia, când, de fapt, el era deja la jumătate de lume distanţă”, scrie NYT.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani

Autorităţile germane au anunţat duminică decesul, în urma rănilor suferite, a unui poliţist înjunghiat vineri în cap în timpul unui atac care a vizat o reuniune anti-islam la Mannheim, un ministru denunţând "terorismul islamist", relatează AFP.

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.