Legea mirosurilor se aplică începând de joi. Ce prevede și care sunt amenzile. Cadrul legal, incomplet

Poluare

Legea mirosurilor, care se aplică începând de joi, aduce obligații suplimentare pentru firmele cu activități care poluează olfactiv.

Printre obligații se numără deținerea sistemelor proprii de monitorizare a disconfortului olfactiv, precum și deținerea și respectarea unui plan de măsuri ce vizează reducerea disconfortului olfactiv, conform avocatnet.ro.

Amenzile pentru nerespectarea acestor obligații ajung până la 100.000 de lei, iar firmele pot fi sancționate chiar și cu închiderea activității.

Legea nr. 123/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului a fost publicată marți seară în Monitorul Oficial.

Există, însă, o problemă: cadrul legal este incomplet, iar noile obligații nu pot fi aplicate.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Cum este definit disconfortul olfactiv

 

Definiția dată pentru disconfortul olfactiv: efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale, europene și internaționale în vigoare.

Care sunt sancțiunile

 

Pentru nerespectarea obligației de a realiza, în totalitate sau la termen, măsurile impuse în conformitate cu planul de gestionare a disconfortului olfactiv, legea prevede o amendă între 7.500 și 15.000 de lei pentru persoane fizice și o amendă între 50.000 și 100.000 de lei pentru persoanele juridice.

Pentru nerespectarea, la modul general, a planului respectiv se aplică o amendă între 25.000 și 50.000 de lei pentru persoanele juridice.

Când va fi aplicată legea

 

Multe dintre prevederile legii mirosului vor putea fi aplicate numai dacă autoritățile centrale vor adopta modele de documente și metodologiile necesare. Există, astfel, o perioadă de 180 de zile de la intrarea în vigoare a legii pentru a le adopta.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Legea mirosurilor, adoptată în Parlament. Cum vor stabili autorităţile
Legea mirosurilor, adoptată în Parlament. Cum vor stabili autorităţile "cât de tare pute"

Cerută de mulți români, legea mirosurilor a fost adoptată de Parlament și merge la promulgare.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.