Armata israeliană susține că Hamas împiedică plecarea civililor din Gaza. Un coridor ar fi fost blocat

israel
Profimedia

În Fâșia Gaza continuă exodul din nord spre sudul enclavei, în așteptarea unei invazii israeliene considerate drept „iminentă”. Știrile PRO TV transmit șirul evenimentelor din Orientul Mijlociu în format LIVE TEXT.

14-10-2023 19:30

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat sâmbătă triplarea ajutorului umanitar, până la 75 de milioane de euro, pentru populaţia din Fâşia Gaza, transmite AFP.

14-10-2023 20:45

IDF: Hamas obstrucționează plecarea civililor din Gaza

IDF susține că Hamas obstrucționează plecarea cetățenilor din Gaza. Oficialii israelieni spun că gruparea a blocat traseul rutier de pe o rută centrală.

SURSA: IDF
14-10-2023 20:41

Doi civili din Liban au fost uciși.

Doi civili libanezi au fost uciși într-un atac asupra satului Shebaa din Liban, a transmis primarul, potrivit BBC.

Victimele erau două persoane căsătorite, în vârstă de peste 60 de ani.

„Au fost uciși de patru rachete israeliene în timp ce erau acasă”, a spus primarul.

Publicația britanică nu a putut verifica independent informația.

14-10-2023 20:28

Israelul avertizează Hezbollah să nu se amestece în războiul din Gaza

Consilierul pe probleme de securitate naţională al premierului Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă că ostilităţile cu Hezbollahul libanez, în paralel cu războiul din Gaza, par să fie restrânse, dar a avertizat gruparea să nu întreprindă acţiuni ce ar putea duce la "distrugerea" Libanului.

Israelul îşi concentrează luptele asupra enclavei palestiniene, din care atacatorii Hamas au provocat un masacru fără precedent în oraşele din sudul Israelului în urmă cu o săptămână. Israelul "încearcă să nu fie atras într-un război pe două fronturi", a declarat Tzachi Hanegbi într-un briefing televizat.

Vorbind după ce Netanyahu a vizitat trupele masate la graniţa cu Fâşia Gaza - într-un posibil semnal prevestitor al unei invazii terestre, Hanegbi a declarat că ciocnirile mai limitate de la graniţa cu Libanul arată că Hezbollah se menţine "sub pragul de escaladare".

"Sperăm că Hezbollah nu va duce, de facto, la distrugerea Libanului, pentru că, dacă va avea loc un război acolo, rezultatul nu va fi cu nimic mai prejos", a spus el, făcând aluzie la ameninţările israeliene de lungă durată de a lansa lovituri asupra Libanului în încercarea de a opri lansările de rachete din vastul arsenal al Hezbollah.

14-10-2023 20:08

Ministerul Apărării din Israel a transmis, cu privire la ofensiva terestră, aeriană și navală, că echipamentele necesare au fost „transferate către forțele relevante” în ultimele zile.

„Batalioanele și soldații sunt dislocați în toată țara și pregătesc următoarele etape ale războiului, cu accest pe operațiuni terestre semnificative”, se arată în comunicat.

14-10-2023 20:02

Iranul trebuie să se abţină de la tensiuni suplimentare şi de la furnizarea de sprijin operaţional pentru mişcarea palestiniană Hamas, a declarat marţi preşedinţia franceză, care a precizat însă că nu dispune de informaţii specifice privind implicarea Teheranului în ofensiva lansată de Hamas contra Israelului în 7 octombrie, relatează AFP.

''Iranul are un rol de jucat care poate fi foarte negativ în situaţia actuală, el poate avea un rol pozitiv, ceea ce înseamnă abţinere pentru a se evita o escaladare regională'', a subliniat Palatul Elysée într-o conferinţă de presă.

De asemenea, preşedinţia franceză a declarat că libanezii şi formaţiunea pro-iraniană Hezbollah trebuie să rămână în afara conflictului dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, Franţa declarându-se ''extrem de îngrijorată'' de situaţia tensionată existentă la frontiera libanezo-israeliană.

Hezbollah şi libanezii trebuie ''în mod imperativ să dea dovadă de reţinere pentru a evita deschiderea unui al doilea front în regiune, a cărui primă victimă ar fi Libanul'', a subliniat Palatul Elysée.

14-10-2023 19:41

Armata israeliană, pregătită pentru ofensivă

Armata israeliană a anunțat că este pregătită pentru o ofensivă aeriană, terestră și navală „coordonată”, în Gaza.

14-10-2023 19:29

Consilierul pe securitate națională al premierului israelian a declarat că atacul Hamas asupra țării sale, care a avut loc sâmbăta trecută, a fost o surpriză, Israelul nefiind avertizat înainte.

14-10-2023 19:05

UNICEF: Peste 700 de copii au fost uciși în Gaza

Peste 700 de copii au fost uciși în Gaza, iar alți 2.450 au fost răniți în ultima săptămână, potrivit UNICEF.

14-10-2023 19:02

Liderul Hamas: Palestinienii nu vor părăsi Gaza

Liderul Hamas a declarat că palestinienii nu vor părăsi Gaza sau Cisiordania.

„Decizia noastră este de a rămâne pe teritoriul nostru”, a spus acesta într-un discurs televizat.

14-10-2023 18:55

Spitalele din Gaza se confruntă cu provocări fără precedent, luptându-se să gestioneze fluxul de victime, tratând unii pacienți pe holuri și în curțile unităților medicale.

Ministrul palestinian al Sănătății a transmis că spitalele din Gaza „au început să-și piardă capacitățile clinice și farmaceutice”.

14-10-2023 18:20

Netanyahu a vorbit cu Olaf Scholz despre cum să ţină Hezbollahul departe de conflict

Cancelarul german Olaf Scholz a discutat din nou cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu despre situaţia actuală din Israel după atacul de săptămâna trecută al Hamas, relatează Times of Israel, care citează un comunicat al Cancelariei de la Berlin.

În timpul convorbirii telefonice de sâmbătă, cei doi lideri "au căzut de acord asupra necesităţii de a evita o conflagraţie regională şi, în special, intervenţia Hezbollah în conflict", precizează comunicatul guvernului german care mai spune că Scholz l-a informat pe Netanyahu despre ultimele sale eforturi diplomatice în acest sens.

Comunicatul german precizează că Netanyahu i-a vorbit lui Scholz despre eforturile israeliene de protejare a civililor din Fâşia Gaza, despre care liderul israelian a spus că au fost împiedicate de Hamas.

Scholz a reiterat "deplina solidaritate a Germaniei cu poporul israelian în aceste ore dificile şi a subliniat că Germania se află neclintit alături de Israel".

Nu a existat nicio comunicare imediată din partea Israelului despre convorbirea dintre Netanyahu şi Scholz, precizează Times of Israel.

14-10-2023 18:16

Liderul Hamas acuză Israelul de crime de război în Fâşia Gaza

Liderul mişcării palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, a acuzat sâmbătă Israelul de comiterea unor ''crime de război'' în Fâşia Gaza, enclavă bombardată în ultimele zile de armata israeliană ca urmare a atacului terorist de amploare lansat în 7 octombrie de teroriştii Hamas contra sudului Israelului, informează AFP.

''Atrocităţile israeliene constituie crime de război şi încălcări flagrante ale dreptului internaţional'', a susţinut Haniyeh într-o scrisoare deschisă adresată secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

El a denunţat ''asediul'' impus Fâşiei Gaza de Israel şi a cerut Naţiunilor Unite să ''facă presiuni'' asupra Israelului pentru a permite ''intrarea ajutorului umanitar şi a echipamentelor medicale''.

Atacul sângeros lansat în 7 octombrie de mişcarea islamistă palestiniană Hamas asupra sudului Israelului s-a soldat cu moartea a peste 1.300 de israelieni, în cea mai mare parte civili, şi 3.200 de răniţi, în timp ce 120 de civili au fost luaţi ostatici şi duşi în Fâşia Gaza.

În rândul palestinienilor s-au înregistrat până acum 2.215 de decese.

Luni, Israelul a impus un ''asediu total'' asupra Fâşiei Gaza, privată de atunci de aprovizionarea cu apă, electricitate şi alimente, şi pregăteşte o operaţiune terestră contra teroriştilor Hamas, ordonând populaţiei civile palestiniene să se îndrepte către sudul enclavei.

Hamas a respins însă apelul la evacuare făcut de armata israeliană şi le-a solicitat civililor palestinieni să rămână în oraşul Gaza. Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a denunţat vineri ''calculul perfid'' al Hamas, ce utilizează populaţia din Gaza ca ''scut'' uman. 

14-10-2023 18:08

Încă două persoane cu cetățenie israeliano-română au murit, în Israel

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, sâmbătă, că încă două persoane cu dublă cetățenie, israeliano-română, cu domiciliul în Statul Israel, au murit.

14-10-2023 17:48

Netanyahu: „Urmează etapa următoare”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a vizitat forțele de lângă Fâșia Gaza. Acesta a întrebat soldații dacă sunt gata „pentru următoarea etapă”, spunându-le că „urmează etapa următoare”. Acesta nu a oferit alte detalii.

14-10-2023 17:45

28 de medici din Gaza au fost uciși de atacurile Israelului

Ministerul palestinian al Sănătății a transmis că 28 de medici au fost uciși în atacurile israeliene, de sâmbăta trecută și până în prezent.

Autoritățile din Gaza spun că este 2.200 de oameni au fost omorâți, inclusiv o mulțime de copii, iar alte mii de persoane au fost rănite.

14-10-2023 16:50

Hezbollah, atac asupra unităților israeliene de la granița cu Libanul

Gruparea Hezbollah susține că a atacat cinci unități ale armatei israeliene de la granița Israel-Liban, cu rachete și obuze.

Informațiile inițiale arătau că un post al armatei fusese atacat.

14-10-2023 16:33

Departamentul de Stat al SUA a decis evacuarea personalului neesențial și a familiilor diplomaților din Israel, inclusiv de la Tel Aviv.

“Este posibil ca grupările teroriste, atacatori singulari sau alți extremiști violenți să pregătească atacuri în Israel, Cisiordania și Gaza. Aceștia pot ataca fără avertisment, țintind locații turistice, centre de transport, piețe/mall-uri și facilități guvernamentale locale. Se înregistrează o creștere semnificativă a demonstrațiilor în întregul stat Israel, unele cu puține avertismente sau deloc”, se arată în avizul de călătorie postat de Departamentul de Stat al SUA.

14-10-2023 16:20

Atac cu rachete asupra unui post al armatei israeliene din Liban

Cinci rachete au lovit un post al armatei israeliene din sud-estul Libanului.

Proiectilele au fost lansat de pe teritoriul libanez. 

14-10-2023 16:16

Ultimatumul pentru evacuarea spitalului din orașul Gaza a expirat

Ultimatumul pentru evacuarea spitalului din orașul Gaza a expirat. Societatea Semilunii Roșii din Palestina nu a reușit să elibereze unitatea medicală.

14-10-2023 16:04

Protest în faţa Ministerului Apărării din Israel. Se cere demisia lui Netanyahu

Un protest se desfăşura sâmbătă în faţa Ministerului Apărării din Tel Aviv, fiind iniţiat de un membru al familiei uneia dintre persoanele ţinute ostatice de Hamas, căruia i s-au alăturat ulterior zeci de persoane.

Mulţi manifestanţi ţin pancarte cu numele şi fotografiile celor dispăruţi sau ţinuţi prizonieri în urma atacului masiv lansat de Hamas sâmbăta trecută, în urma căruia au fost ucise peste 1.300 de persoane, majoritatea civili.

Alţii flutură steaguri israeliene şi pancarte care spun că premierul Benjamin Netanyahu este responsabil pentru eşecul devastator al statului de a preveni atacul şi îi cer să demisioneze.

14-10-2023 15:56

Nouă ostatici au fost uciși în atacurile israeliene. Patru erau străini

Hamas a raportat că nouă ostatici au fost uciși în urma atacurilor israeliene, vineri spre sâmbătă noaptea.

Patru dintre aceștia erau străini.

14-10-2023 15:51

Nou ultimatum de evacuare a spitalului Al-Quds

Societatea Semilunii Roșii din Palestina a primit un nou ultimatum de evacuare a spitalului Al-Quds din orașul Gaza, până la ora locală 16.

Ultimatumul inițial menționa ora 6, ora locală, dar a fost extins.

Asociația a transmis că nu pot evacua spitalul și că sunt obligați de un mandat umanitar să continue să acorde îngrijire bolnavilor și răniților.

14-10-2023 15:46

Lufthansa îşi suspendă zborurile către Beirut

Lufthansa îşi suspendă zborurile către Beirut până la 16 octombrie inclusiv, a anunţat vineri seara un purtător de cuvânt al transportatorului aerian german, în a şaptea zi a unui război dintre Israel şi Hamas declanşat de un atac sângeros şi fără precedent al mişcării palestiniene, relatează AFP.

Purtătorul de cuvânt al primei companii aeriene europene a citat "situaţia actuală din Orientul Mijlociu" drept motiv pentru această suspendare.

El a confirmat astfel informaţia transmisă de doi pasageri care nu au mai putut lua avionul pentru cursa Frankfurt-Beirut.

14-10-2023 15:37

Sute de manifestanţi s-au adunat sâmbătă în faţa sediului BBC din Londra, Broadcasting House, înaintea unui marş pro-palestinian, după ce postul naţional public de televiziune din Marea Britanie s-a confruntat cu critici în ultimele zile pentru că şi-a menţinut poziţia editorială de a nu-i descrie pe militanţii Hamas drept terorişti.

14-10-2023 15:36

Ministrul de externe iranian, Hossein Amirabdollahian, a reafirmat sprijinul Teheranului pentru grupările militante aliate din Orientul Mijlociu, chemând în acelaşi timp la o soluţie politică la actuala izbucnire de violenţă, transmite dpa.

 

14-10-2023 14:40

Străinii vor putea să părăsească Gaza în cursul zilei de sâmbătă

Egiptul, Israelul şi Statele Unite au convenit să permită străinilor aflaţi în Gaza să treacă prin punctul de trecere a frontierei Rafah, care desparte Gaza de Egipt, a declarat un înalt oficial egiptean pentru Associated Press.

Un al doilea oficial, din partea egipteană a punctului de trecere Rafah, a declarat AP că au primit „instrucţiuni” să-l redeschidă sâmbătă după-amiază pentru străinii care vin din Gaza.

14-10-2023 14:12

Copii uciși, după ce un convoi palestinian a fost lovit în timp ce fugea din Gaza

BBC anunță că primele informații au apărut ieri seară despre un atac asupra unui convoi de vehicule care se îndrepta spre sudul Gaza. La scurt timp după aceea au apărut videoclipuri care arată carnagiul de la fața locului.

BBC Verify a confirmat că atacul a avut loc pe strada Salah-al-Din, una dintre cele două rute de evacuare din nordul Gaza spre sud.

Drumul a fost plin toată ziua de vineri, în timp ce locuitorii din Gaza din nord au respectat avertismentele israeliene de a evacua zona.

Cel puțin 12 cadavre sunt vizibile în imagini, majoritatea femei și copii, dintre care unii par să aibă între doi și cinci ani. Poziționarea umbrelor în videoclip sugerează că acesta a fost filmat în jurul orei locale 17:30.

Cei mai mulți sunt văzuți zăcând în spatele unui camion cu platformă - alții sunt împrăștiați pe drum. Alte vehicule avariate împânzesc, de asemenea, zona.

Ministerul palestinian al Sănătății afirmă că 70 de persoane au fost ucise la fața locului și acuză Israelul pentru atac.

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) spun că investighează, dar au declarat că inamicii săi încearcă să împiedice civilii să părăsească nordul.

14-10-2023 13:00

Israelul l-a ucis pe liderul Hamas care a condus atacul sângeros din 7 octombrie

Armata Israelului a anunțat într-un mesaj publicat pe rețelele sociale că l-a ucis pe liderul commando-ului atacului sângeros din 7 octombrie, împotriva civililor din Israel.

”Ali Qadi a condus masacrul inuman și barbar de la 7 octombrie împotriva civililor din Israel.

Tocmai l-am eliminat. Toți teroriștii Hamas vor avea aceeași soartă.” - a anunțat IDF.

14-10-2023 12:37

Peste 2.200 de morți și 8.700 de răniți în Gaza - minister

Cel puțin 2.215 persoane au fost ucise și 8.714 au fost rănite în Gaza, a anunțat Ministerul palestinian al Sănătății, citat de BBC.

În Cisiordania, 54 de persoane au fost ucise și 1.100 au fost rănite.

Israelul efectuează lovituri de represalii, după ce asaltul mortal al Hamas a început săptămâna trecută, în 7 octombrie.

Până în prezent, 1.300 de israelieni au fost uciși în acest conflict, iar cel puțin 120 de ostatici sunt încă deținuți de Hamas, potrivit Israelului.

14-10-2023 11:46

BILANȚUL cetățenilor străini care au fost uciși sau răpiți de teroriștii Hamas în 7 octombrie

Atacul de săptămâna trecută al Hamas asupra Israelului s-a soldat cu peste 1.300 de morți.

Agenția de știri AFP a întocmit o listă cu peste 100 de cetățeni străini care au fost confirmați morți, dispăruți sau luați ostatici, pe baza informațiilor furnizate de autoritățile lor naționale. 

Mulți alții sunt de negăsit:

SUA: 27 de morți

Thailanda: 24 de morți

Franța: 15 morți

Nepal: 10 morți

Argentina: șapte morți

Ucraina: Șapte morți

Rusia: Patru morți

MAREA BRITANIE: Patru morți

Chile: Patru morți

Austria: Trei morți

Belarus: trei morți

Canada: Trei morți

China: Trei morți

Filipine: Trei morți

Brazilia: Trei morți

Peru: Doi morți

România: doi morți

Australia, Azerbaidjan, Cambodgia, Irlanda, Portugalia, Spania, Elveția, Columbia, Paraguay: un mort.

Germania, Mexic: Mai mulți ostatici luați

Italia, Paraguay, Sri Lanka, Tanzania: Mai mulți dispăruți

14-10-2023 11:44

Iordania avertizează că strămutarea palestinienilor ar putea duce la un "conflict mai amplu”

Ministrul de externe al Iordaniei a declarat că orice mișcare a Israelului de a impune o nouă strămutare a palestinienilor ar împinge regiunea în "abisul" unui conflict mai amplu.

Într-o declarație citată de BBC, Ayman Safadi mai spune că blocarea de către Israel a ajutorului umanitar în Gaza și ordinul său de evacuare a cetățenilor din nordul teritoriului reprezintă o încălcare "flagrantă" a dreptului internațional.

14-10-2023 11:42

Documente Top SECRET ale grupării Hamas, descoperite la teroriștii morți

Documente secrete, obținute în exclusivitate de NBC News, arată că gruparea teroristă Hamas a avut planuri detaliate pentru atacul sângeros din 7 octombrie. 

14-10-2023 09:20

Comandantul sistemului aerian Hamas din Gaza a fost ucis într-un atac al Israelului

Forțele de apărare israeliene (IDF) "continuă să lovească țintele teroriste ale Hamas în Fâșia Gaza", a afirmat grupul într-un comunicat citat de Sky News.

Forțele de apărare israeliene au precizat pe Telegram că, vineri, avioanele sale de luptă au efectuat lovituri pe scară largă în întreaga Fâșie Gaza.

"Acestea au inclus zeci de ținte teroriste ale Hamas, precum și operațiuni teroriste Nukhba care se aflau într-un punct de pregătire în Fâșia Gaza", a precizat aceasta.

"Operatorii teroriști Nukhba au fost una dintre forțele de conducere care au condus infiltrarea în Israel sâmbăta trecută".

De asemenea, FDI a declarat că în ultima zi, avioanele de luptă ale FDI au lovit cartierele generale operaționale folosite de Hamas.

"În timpul atacului, avioanele de luptă ale FDI l-au ucis pe Merad Abu Merad, care era șeful sistemului aerian al Hamas din orașul Gaza și care a fost în mare parte responsabil pentru dirijarea teroriștilor în timpul masacrului de sâmbătă", a declarat acesta.

14-10-2023 07:49

„Încercăm să nu lovim civilii” – armata israeliană

Purtătorul de cuvânt al Forţelor armate ale Israelului Jonathan Conricus a afirmat că civilii palestinieni din Gaza nu sunt duşmanii statului evreu şi că armata încearcă să nu lovească civili sau infrastructura civila, relatează BBC, potrivit News.ro.

El a afirmat că există lucruri pe care doreşte ”să le clarifice, să le sublinieze şi să le facă pe deplin clare”.

Civilii palestinieni din Gaza nu sunt duşmanii noştri şi nu îi ţintim ca atare”, a declarat Conricus.

Încercăm să facem ceea ce trebuie, încercăm să evacuăm civili pentru a minimiza riscul pentru ei”, a precizat el.

„Este extrem de trist şi regretabil că atât de multe instituţii de presă se concentrează pe acţiunile noastre, în loc să pună responsabilitatea entităţii care guvernează Fâşia Gaza şi anume Hamas”, a continuat purtătorul de cuvânt al Armatei israeliene.

El continuă spunând: "Toate acestea sunt opera Hamas - noi răspundem la situaţie. Încercăm să nu lovim civilii sau infrastructura lor".

Potrivit autorităţilor palestiniene, aproape 2.000 de oameni au fost ucişi în bombardamentele lansate de Israel în Fâşia Gaza de la atacul Hamas de acum o săptămână.

14-10-2023 07:26

Mii de persoane au manifestat la New York, cerând ''încetarea colonizării israeliene''

Mii de persoane au manifestat vineri în centrul New York-ului pentru a cere încetarea "colonizării israeliene" şi a denunţa sprijinul Statelor Unite pentru Israel, exprimându-şi totodată temerile faţă de operaţiunile militare din Gaza, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În megaoraşul de la răscrucea tuturor comunităţilor şi religiilor, numeroase steaguri palestiniene purtate de manifestanţi erau vizibile pe Broadway, în apropiere de Times Square.

În mare parte tineri şi de toate originile, purtând keffiyeh şi eşarfe, manifestanţii au cerut "eliberarea Palestinei" şi au acuzat Israelul de "genocid", la şase zile după atacurile sângeroase ale Hamas în care au fost ucişi peste o mie de civili în Israel.

14-10-2023 07:21

Sinteza evenimentelor de vineri, 13 octombrie

Militarii Tel Aviv-ului au făcut incursiuni țintite pe teritoriul controlat de gruparea Hamas, pentru a ucide teroriști, a distruge armament și ca să strângă informații despre cei peste 150 de ostatici. 

Potrivit presei israeliene, au recuperat și cadavrele unor israelieni răpiți în urmă cu o săptămână, când teroriștii au masacrat peste 1.300 de oameni. Pe de altă parte, în Fâșia Gaza, aproape 2.000 de persoane au pierit sub rachetele israeliene.

Hamas acuză Israelul că a lovit inclusiv convoaiele cu civili care fugeau spre sud. 

Vă avertizăm, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional.


În timp ce aviația a continuat să bombardeze Fâșia Gaza, la sol, armata israeliană a făcut primele incursiuni în enclavă, cu ajutorul infanteriei și tancurilor. Sunt raiduri localizate, prin care au fost „vânați” teroriști Hamas, distruse rachete și baze de lansare și au fost adunate informații despre ostatici.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: ”Inamicii noștri abia ce au început să plătească (pentru masacrul comis). Nu voi spune mai multe despre ce va urma, dar vă zic atât. Acesta e doar începutul.”

Este momentul în care un obuz lansat de armata israeliană spre sudul Libanului aterizează peste un grup de jurnaliști străini. Explozia a distrus o mașină și a rănit mortal un cameraman al agenției de presă britanice Reuters.

Alți şase jurnaliști - de la televiziuni și agenții de știri internaționale - au fost răniţi. Issam Abdallah asigura o transmisiune video în direct din sudul Libanului, unde în ultimele zile au avut loc schimburi de focuri între forțele israeliene și luptătorii Hezbollah.

Armata israeliană a bombardat periferiile mai multor localităţi libaneze de graniţă, după o explozie la gardul ce marchează frontiera dintre cele două ţări.

În Gaza are loc un dramatic exod din nordul enclavei către zonele din sud, la apelul armatei israeliene. Familii întregi, cu bătrâni, copii și femei gravide fac drumul pe jos.

Femeie: ”Nu avem unde sta. Locuiam în casa mătușii mele, dar acum trebuie să plecăm. Nu știm unde mergem și deja mă iau durerile nașterii.

Tel Aviv-ul a anunțat că în zona de nord, unde se află orașul Gaza și două mari tabere de refugiați, vor urma acțiuni militare menită să distrugă infrastructura, sediile și puterea militară a grupării Hamas.

Hamas le-a cerut palestienilor să ignore ordinul de evacuare, iar mulți au ascultat, convinși că nu pot fi în siguranță niciunde. Mai ales că nici sudul enclavei nu a fost cruțat de bombardamente. În localitatea Khan Younis, civilii care au fugit din calea bombardamentelor s-au întors să găsească cartiere întregi distruse de bombardamentele israeliene.

Palestinian: ”Ne e teamă să plecăm în altă parte. Ne vor distruge, nu știm unde să mergem, nu știm ce să facem. Am lăsat totul și am fugit. Unde mergem, lume? Mulți au fost luați de ambulanțe, iar de alții nu mai știm nimic.”

Instituțiile din Gaza patronate de ONU s-au transformat în centre de refugiați, umplute în ultimele zile până la refuz. După ce a mers pe jos nouă kilometri, o familie s-a lovit de un refuz când a cerut găzduire într-o școală a Națiunilor Unite: ”Avem nevoie de adăpost. Primiți-ne aici. Nu avem unde sta. Am venit din Beit Lahia. Suntem morți oricum.”

Riyad Mansour, reprezentantul permanent al Palestinei la ONU: ”Asta e curățare etnică. Asta e crimă împotriva umanității și trebuie să fie oprită.”

Secretarul General al ONU a cerut Israelului să permita intrarea ajutoarelor umanitare în Fâșia Gaza, unde, de șase zile nu mai e apă și electricitate, iar alimentele sunt pe terminate.

António Guterres, Secretarul General al ONU: ”Situația din Gaza a ajuns la un nou nivel de pericol. Să muți peste un milion de oameni într-o zonă dens populată, către localități unde nu găsesc mâncare, apă sau cazare, când întregul teritoriu e sub asalt, e extrem de periculos și, în unele cazuri, imposibil de realizat. Spitalele din sudul Fâșiei Gaza sunt pline și nu mai pot primi mii de noi pacienți. Întregul sistem medical e în pragul colapsului. Morgile sunt suprapline”.

Angajații agenției ONU pentru refugiați au refuzat să părăsească nordul Fâșiei Gaza, la fel și marea majoritate a medicilor din spitale. 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Premierul israelian: Contraofensiva din Gaza, care durează de o săptămână, este
Premierul israelian: Contraofensiva din Gaza, care durează de o săptămână, este "doar începutul"

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat vineri că represaliile Israelului ce se desfăşoară de o săptămână la atacul grupării Hamas din Gaza sunt "doar începutul", relatează Reuters.

Forțele speciale americane care l-au ucis pe Osama bin Laden, unitatea SEAL Team Six, ar putea fi trimise în Gaza
Forțele speciale americane care l-au ucis pe Osama bin Laden, unitatea SEAL Team Six, ar putea fi trimise în Gaza

Statele Unite își pregătesc forțele speciale pentru a ajuta Israelul să localizeze ostaticii americani.

Un american din Tel Aviv afirmă că oferă 250.000 de dolari oricui ajută la eliberarea unui ostatic al Hamas
Un american din Tel Aviv afirmă că oferă 250.000 de dolari oricui ajută la eliberarea unui ostatic al Hamas

Un americano-israelian cu domiciliul în Tel Aviv, Robby Berman, a anunţat săptămâna aceasta la postul american Fox News că oferă suma de un milion de shekeli (250.000 de dolari) oricui ajută la eliberarea unui ostatic.

Premierul israelian: Contraofensiva din Gaza, care durează de o săptămână, este
Premierul israelian: Contraofensiva din Gaza, care durează de o săptămână, este "doar începutul"

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat vineri că represaliile Israelului ce se desfăşoară de o săptămână la atacul grupării Hamas din Gaza sunt "doar începutul", relatează Reuters.

Forțele speciale americane care l-au ucis pe Osama bin Laden, unitatea SEAL Team Six, ar putea fi trimise în Gaza
Forțele speciale americane care l-au ucis pe Osama bin Laden, unitatea SEAL Team Six, ar putea fi trimise în Gaza

Statele Unite își pregătesc forțele speciale pentru a ajuta Israelul să localizeze ostaticii americani.

Un american din Tel Aviv afirmă că oferă 250.000 de dolari oricui ajută la eliberarea unui ostatic al Hamas
Un american din Tel Aviv afirmă că oferă 250.000 de dolari oricui ajută la eliberarea unui ostatic al Hamas

Un americano-israelian cu domiciliul în Tel Aviv, Robby Berman, a anunţat săptămâna aceasta la postul american Fox News că oferă suma de un milion de shekeli (250.000 de dolari) oricui ajută la eliberarea unui ostatic.

Recomandări
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut "tricolorii"

Echipa națională de fotbal a României a participat la 17 campanii de calificare pentru Campionatul European.   

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.