Mâncăm mai puțină carne, dar compensăm cu mezeluri care ne pun viața în pericol. Avertismentul nutriționiștilor

×
Codul embed a fost copiat

Mâncăm tot mai puțină carne dar compensăm cu mezeluri care sunt mai ieftine. Potrivit Institutului Național de Statistică, românii mănâncă în medie câte două kilograme de salam, parizer, cârnați și alte preparate din carne, pe lună.  

Nutriționiștii spun, totuși, să fim cumpătați, pentru că produsele au multă sare și grăsimi care ne pot face rău pe termen lung.

Tot mai mulți români cedează în fața vitrinelor pline de mezeluri. O doamnă a rămas impresionată după prima degustare.

„Femeie: Foarte bun.
Reporter:
Ce gustați?
Femeie:
Slănină. E grozavă. Cârnații cud-uscați și jumărelele arată demențial.”

Salamul, parizerul, cârnații și toba fac echipă bună pe orice platou. Și pentru că sunt mai ieftine decât carnea, nu e de mirare că tot mai mulți români le pun în coș.

Citește și
ANPC
O cunoscută fabrică de mezeluri de lângă București, închisă de ANPC. Inspectorii au retras tone de carne de la comercializare
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

„Reporter: Cât de des cumpărați mezeluri?
Cumpărător: Cred că de două ori pe săptămână. Trebuie să fie produs natural, trebuie să aibă și carne nu numai zgârciuri și să aibă gustul bun. Mânănc la prânz, uneori la cină.”

Două kilograme și jumătate de mezeluri. Adică ce vedeți tăiat pe un platou. Atât mânăncă un român într-o singură lună. Este de altfel și cea mai mare cantitate din ultimii 5 ani. Față de 2019, acum mâncăm cu jumătate de kilogram mai mult parizer, cârnați sau alte preparate din carne.

Românii cu venituri peste medie, de exemplu, aleg produsele din mangaliță ori pe cele cu un conținut cât mai mare de carne, spun cei din industria alimentară. Însă creșterea se vede la sortimentele mai simple de mezeluri, care sunt și mai ieftine.

Nicoleta Ilasi, productor de mezeluri: „Partea de fierte, produse fierte. Gama de crenvurști, parizer de pui. Chiar sunt pe o creștere foarte mare. ”

Cu o cerere tot mai mare, s-a diversificat foarte mult și oferta. Un producător din Răchiteni - Neamț, și-a folosit ideile.

Eduard Iacob, producător de mezeluri: „Banalul produs românesc, salamul de vară sau salamul rustic, l-am transformat într-un produs mult mai apetisant și mai mare, cu o felie mult mai generoasă. ”

Totuși, nutriționiștii ne spun să fim atenți la ce tipuri de mezeluri cumpărăm și cât de des. Copiii pot fi afectați de sarea și de grăsimile pe care unele mezeluri le conțin în exces.

Dr. Bogdan Pascu, medic endocrinolog pediatric: „Cantitatea de sodiu sau de sare determină creșterea tensiunii arteriale. Grăsimile nesaturate care există într-un nivel ridicat în mezeluri au un efect nefavorabil asupra profilului lipidelor la copii. Practic se depun pe vasele de sânge. În timp, acestea vor conduce în primul rând la consecințe cardiovasculare.”

Pe de altă parte, scade consumul de carne proaspătă, atât la pui cât și la porc.

Sivliu Cățean, agricultor: „Oamenii nu mai cumpără carne cu kilogramele și cu suta de grame.”

Carne de vită am ajuns mâncăm în jur de 270 de grame lunar, iar la cea de oaie consumul a coborât până la 39 de grame de persoană într-o lună, aproximativ cât un mic.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Producătorii români mizează tot mai mult și pe export. Ce produse trimitem cel mai mult peste graniță
Producătorii români mizează tot mai mult și pe export. Ce produse trimitem cel mai mult peste graniță

Pentru că au cerere, producătorii români mizează tot mai mult și pe export. Așa se face că în ultimii ani am trimis în toată lumea brânzeturi, mezeluri, conserve și uleiuri. Sunt mai ieftine și au gust, spun cei din industrie.

O cunoscută fabrică de mezeluri de lângă București, închisă de ANPC. Inspectorii au retras tone de carne de la comercializare
O cunoscută fabrică de mezeluri de lângă București, închisă de ANPC. Inspectorii au retras tone de carne de la comercializare

O fabrică de mezeluri din judeţul Ilfov a fost închisă temporar de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) după ce au fost găsite mai multe nereguli, printre care murdărie şi rugină.

Chec aperitiv. Rețete pentru aperitivul care va îmbogăți masa de Paște
Chec aperitiv. Rețete pentru aperitivul care va îmbogăți masa de Paște

Checul aperitiv este o idee minunată pentru meniul de Paște sau pentru orice mesă festivă, dar poți recurge la el și în momentul în care îți rămân multe mezeluri, brânzeturi și legume de pe platourile meselor de sărbătoare.

Recomandări
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut "tricolorii"

Echipa națională de fotbal a României a participat la 17 campanii de calificare pentru Campionatul European.   

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.