Noi tensiuni în nordul Kosovo. Belgradul va cere NATO să-i permită să desfăşoare poliţişti şi militari sârbi în regiune

Kosovo
News.ro

Serbia va cere forţelor de menţinere a păcii ale NATO să o lase să desfăşoare militari şi poliţişti sârbi în Kosovo după o serie de noi incidente petrecute în nordul fostei sale provincii, acolo unde există o majoritate sârbă, relatează Reuters.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat sâmbătă într-o conferinţă de presă la Belgrad că va face cererea într-o scrisoare adresată comandantului forţei NATO din Kosovo, KFOR, dar a recunoscut, pe de altă parte, că nu-şi face iluzii că această cerere va fi aprobată.

Comentariile lui Vucic au fost făcute după o serie de incidente între autorităţile kosovare şi sârbii locali, care sunt majoritari în zonele de nord ale Kosovo, potrivit News.ro.

"Vom solicita comandantului KFOR să asigure desfăşurarea de personal al armatei şi poliţiei Republicii Serbia pe teritoriul Kosovo şi Metohija", a declarat Vucic într-o conferinţă de presă la Belgrad. Guvernul de la Belgrad va adopta în mod oficial documentul luni sau marţi, a spus el.

Chiar dacă este conştient că are slabe şanse ca NATO să accepte solicitarea, este pentru prima dată când Belgradul solicită desfăşurarea de trupe în Kosovo, o posibilitate care este prevăzută, totuşi, de o rezoluţie a ONU.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Sub conducerea NATO, comunitatea internaţională a desfăşurat trupe în Kosovo în conformitate cu prevederile unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care a pus capăt războiului din 1998-1999, în care NATO a intervenit împotriva Serbiei pentru a proteja Kosovo, unde majoritatea populaţiei este albaneză.

Rezoluţia ONU spune că Serbia poate desfăşura până la 1.000 de militari, poliţişti şi funcţionari vamali în siturile religioase creştin-ortodoxe, în zonele cu majoritate sârbă şi la punctele de trecere a frontierei, dacă o astfel de desfăşurare este aprobată de comandantul KFOR. În momentul în care a fost convenită rezoluţia, Kosovo era recunoscută la nivel internaţional ca parte a Serbiei. Între timp, cu sprijinul Occidentului, Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008, o declaraţie nerecunoscută de Serbia.

Schimb de focuri între poliție și sârbii din Kosovo, are au blocat drumuri

Sârbii din Kosovo au avut un schimb de focuri cu poliţia, sâmbătă, într-o nouă izbucnire a tensiunilor în partea nordică, instabilă, a ţării. Încă de dimineaţă, sârbii au blocat principalele drumuri din regiune pentru a protesta faţă de arestarea unui fost membru al poliţiei kosovare, care a demisionat luna trecută împreună cu alţi etnici sârbi ca gest de sfidare la adresa autorităţilor centrale.

Poliţia din Pristina susţine că fostul poliţist Dejan Pantic a fost arestat pentru că ar fi atacat, marţi, birourile comisiei electorale, agenţi de poliţie şi funcţionari electorali.

Poliţia a declarat că blocajul sârbilor a oprit traficul şi a fost nevoită să închidă două puncte de trecere a frontierei dintre Kosovo şi Serbia. Ulterior, poliţiştii au spus că au fost atacaţi cu focuri de armă în mai multe locuri din apropierea unui lac de la graniţa cu Serbia. Nu sunt informaţii dacă există sau nu răniţi. "Unităţile de poliţie, în legitimă apărare, au fost nevoite să răspundă cu arme de foc nelegiuiţilor, care au fost respinşi şi au fugit în direcţii necunoscute", a declarat poliţia într-un comunicat.

"Serbia a dat instrucţiuni structurilor sale ilegale să instaleze baricade în nordul Kosovo. Belgradul poartă întreaga responsabilitate pentru orice escaladare", a acuzat pe Twitter Blerim Vela, şeful de cabinet al preşedintei din Kosovo.

În contextul acestei crize, preşedinta Kosovo, Vjosa Osmani, a anunţat sâmbătă că alegerile locale din această zonă de nord a ţării vor fi amânate până la 23 aprilie. Alegerile erau programate pentru 18 decembrie, dar sârbii au declarat că vor boicota scrutinul.

Primarii sârbi din municipalităţile din nordul Kosovo, împreună cu judecătorii locali şi aproximativ 600 de ofiţeri de poliţie, au demisionat luna trecută în semn de protest faţă de o decizie a guvernului de a înlocui plăcuţele de înmatriculare auto emise de Belgrad cu cele emise de Pristina, o decizie la care, la presiunea comunităţii internaţionale, până la urmă s-a renunţat.

Înainte de incidentele de sâmbătă, poliţia kosovară arestase un alt sârb, suspectat că a participat la un atac armat, care a avut loc joi, asupra unei patrule de poliţie, atac în urma căruia un poliţist a fost rănit. După demisiile în masă ale etnicilor sârbi, patrulele poliţiei din zonă fuseseră întărite cu agenţi albanezi.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani

Autorităţile germane au anunţat duminică decesul, în urma rănilor suferite, a unui poliţist înjunghiat vineri în cap în timpul unui atac care a vizat o reuniune anti-islam la Mannheim, un ministru denunţând "terorismul islamist", relatează AFP.

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.