Klaus Iohannis, la Adunarea Generală ONU: Alături de energie, alimentele sunt folosite de Rusia ca armă

Klaus Iohannis
Agerpres

Preşedintele României, Klaus Iohannis, conduce, în perioada 20-21 septembrie 2022, delegaţia României la segmentul la nivel înalt al celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, care va avea loc la New York, Statele Unite ale Americii.

Klaus Iohannis a declarat, marţi, la Summitul Global Food Security, că alimentele sunt folosite de Rusia ca armă, cu consecinţe la scară globală.

Președintele României mai spune că securitatea alimentară trebuie să rămână prioritară pe agenda internaţională, mai ales în sensul găsirii de soluţii concrete, iar România face deja acest lucru.

Iohannis a precizat că România a fost în prima linie a răspunsului la criza multidimensională cauzată de agresiunea Rusiei.

„Apreciez iniţiativa de care au dat dovadă Uniunea Europeană şi Statele Unite, care au făcut eforturi consistente pentru a contracara numeroasele consecinţe ale războiului brutal şi ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei. Alături de energie, alimentele sunt folosite de Rusia ca armă, cu consecinţe la scară globală, în special pentru partenerii noştri africani. Securitatea alimentară trebuie să rămână prioritară pe agenda internaţională, mai ales în sensul găsirii unor soluţii concrete. România face deja acest lucru. Practic, ca stat membru al NATO şi UE cu cea mai lungă graniţă cu Ucraina, România a fost în prima linie a răspunsului la criza multidimensională cauzată de agresiunea Rusiei”, a afirmat preşedintele.

Citește și
Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis: ”Pregătirea populației pentru situații de urgență este esențială”
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Șeful statului a amintit că, pe lângă sprijinirea a peste 2,3 milioane de refugiaţi ucraineni care au trecut frontiera în România şi ajutoarele umanitare oferite, o componentă cheie a susţinerii hotărâte şi responsabile a României pentru Ucraina a fost facilitarea tranzitului cerealelor ucrainene.

„De la începutul invaziei, Portul românesc Constanţa, de la Marea Neagră, şi porturile noastre de la Dunăre au devenit principale porţi de acces pentru exportul de cereale ucrainene în străinătate. Peste 4 milioane de tone de cereale au tranzitat deja România, reprezentând 60% din cerealele exportate de Ucraina. Pentru a face posibil acest lucru, România a accelerat tranzitul către diferite părţi ale lumii”, a precizat Iohannis.

Conform președintelui, România a facilitat rapid prezenţa Programului Alimentar al Naţiunilor Unite şi a oferit o contribuţie voluntară la Fondul Naţiunilor Unite de reacţie rapidă în cazuri de urgenţă, răspunzând apelului Secretarului General Guterres, pentru a combate foametea.

„La crizele suprapuse cu care ne confruntăm vom reuşi să găsim soluţii reale numai rămânând uniţi şi susţinând iniţiative precum Summitul de astăzi privind securitatea alimentară. De aceea reafirm angajamentul deplin al României pentru a-şi îndeplini aceste responsabilităţi”, a încheiat Klaus Iohannis.

Vizita lui Klaus Iohannis în SUA

Vizita Preşedintelui în Statele Unite ale Americii va include şi o deplasare la San Francisco (California) în perioada 22-23 septembrie 2022, unde va avea o întâlnire cu membrii comunităţii româneşti. Şeful statului a participat, luni, împreună cu soţia sa, la funerariile Reginei Elisabeta a II-a.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, participarea Preşedintelui României la sesiunea din acest an va constitui o oportunitate de evidenţiere a poziţiei ţării noastre cu privire la actualele provocări globale, în contextul agresiunii ilegale şi neprovocate a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, care necesită solidaritate, unitate şi reacţie rapidă, bazate pe respectarea dreptului internaţional.

Preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia, de asemenea, în cadrul intervenţiei sale naţionale, necesitatea unor soluţii comune în ceea ce priveşte celelalte provocări la nivel global precum securitatea energetică, schimbările climatice, securitatea alimentară şi accesul la educaţie.

Tema celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU o constituie „Soluţiile prin solidaritate, sustenabilitate şi ştiinţă”. Totodată, printre priorităţile sesiunii de anul acesta se vor afla pacea şi securitatea umană, dezvoltarea durabilă, principiul „a nu lăsa pe nimeni în urmă”, incluziunea socială, securitatea cibernetică, drepturile omului, biodiversitatea, managementul apelor şi gestionarea provocărilor globale, precum schimbările climatice şi pandemia de COVID-19, pe baza datelor ştiinţifice.

Segmentul de dezbateri generale la nivel înalt debutează la data de 20 septembrie 2022, acesta marcând cel mai important eveniment internaţional anual de diplomaţie multilaterală.

Preşedintele României va susţine marţi, 20 septembrie 2022, în prima zi a segmentului la nivel înalt al dezbaterilor generale, intervenţia naţională în plenul Adunării Generale a ONU.

Totodată, la invitaţia Preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, a Preşedintelui Republicii Senegal şi Preşedinte al Uniunii Africane, Macky Sall, a Preşedintelui Guvernului Regatului Spaniei, Pedro Sanchez, şi a Secretarului de Stat al SUA, Antony Blinken, Preşedintele Klaus Iohannis va participa la Summitul global dedicat securităţii alimentare (Global Food Security Summit). Cu acest prilej, Preşedintele României va transmite un mesaj privind eforturile ţării noastre de a sprijini tranzitul cerealelor din Ucraina şi de a răspunde preocupărilor la nivel global privind evitarea unei crize alimentare.

În marja Adunării Generale a ONU, va avea loc, de asemenea, Summitul Transformării Educaţiei (Transforming Education Summit-TES), în cadrul căruia Preşedintele României va transmite un mesaj video în care va face referire la o serie de angajamente ale României în domeniul educaţiei, în linie cu obiectivele Summitului. La iniţiativa Preşedintelui Klaus Iohannis, România co-prezidează linia tematică „Profesorii, predarea şi cariera didactică”, din cadrul acestui Summit.

Programul Preşedintelui României cuprinde, totodată, o serie de evenimente formale consacrate, incluse în programul fiecărui segment de nivel înalt al Adunării Generale a ONU.

În marja participării la Adunarea Generală a ONU, Preşedintele Klaus Iohannis va avea o întrevedere bilaterală cu Preşedintele Grupului Băncii Mondiale, David Malpass.

Vizita Preşedintelui României, Klaus Iohannis, în Statele Unite ale Americii va include şi o deplasare la San Francisco (California) în perioada 22-23 septembrie 2022. Cu acest prilej, Preşedintele Klaus Iohannis va avea o întâlnire cu membrii comunităţii româneşti.

De asemenea, Preşedintele României se va întâlni cu reprezentanţi ai conducerii unor companii din domeniul tehnologiilor inovative.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Iohannis, după participarea la funeraliile Reginei Elisabeta: Îmi exprim compasiunea pentru această mare pierdere
Iohannis, după participarea la funeraliile Reginei Elisabeta: Îmi exprim compasiunea pentru această mare pierdere

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat compasiunea, încă o dată, după participarea la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, pentru „această mare pierdere”.

Președintele Klaus Iohannis: ”Pregătirea populației pentru situații de urgență este esențială”
Președintele Klaus Iohannis: ”Pregătirea populației pentru situații de urgență este esențială”

Președintele Klaus Iohannis i-a decorat, marți, pe comandanții modulelor de pompieri care au participat la operațiunile de stingere a incendiilor din Franța și Grecia.  

Ludovic Orban, fost susținător al președintelui României: ”Iohannis este complet deraiat”
Ludovic Orban, fost susținător al președintelui României: ”Iohannis este complet deraiat”

Președintele partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, fost susținător al președintelui Klaus Iohannis, afirmă că actualul șef al statului este ... ”complet deraiat”.  

Klaus Iohannis, Margareta a României şi Principele Consort vor participa la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a
Klaus Iohannis, Margareta a României şi Principele Consort vor participa la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a

Președintele Klaus Iohannis, custodele Coroanei, Margareta a României şi principele consort Radu vor participa la funeraliile reginei Elisabeta a II-a, care vor avea loc pe 19 septembrie, la ora locală 11:00, la Westminster Abbey din Londra.  

Klaus Iohannis semnează în cartea de condoleanţe deschisă după moartea Reginei Elisabeta a II-a
Klaus Iohannis semnează în cartea de condoleanţe deschisă după moartea Reginei Elisabeta a II-a

Preşedintele Klaus Iohannis va semna, marţi, în cartea de condoleanţe deschisă în memoria Reginei Elisabeta a II-a la reşedinţa ambasadorului Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România.

 

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.