Protest spontan al angajaților din Finanțe, nemulțumiți de noile măsuri fiscale. Sindicatele anunță grevă de avertisment

Protest finante
Facebook / Meridian Sindicat

Zeci de angajaţi din Ministerul Finanţelor Publice au întrerupt spontan lucrul, joi, şi au ieşit pe holurile instituţiei, pentru a protesta faţă de unele prevederi ale proiectului de Ordonanţă privind măsuri fiscal-bugetare.

UPDATE. Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a discutat, joi, la sediul instituţiei cu angajaţii care protestează spontan în interiorul clădirii nemulţumiţi de măsurile fiscale avute în vedere de Guvern.

Ministrul Finanţelor le-a transmis că poate prelua mesajele şi doleanţele pe care le au şi să le transmită mai departe în coaliţia de guvernare.

Liberalul a punctat faptul că acest proiect de ordonanţă de urgenţă privind măsurile fiscale este încă în lucru, nici măcar nu a fost pus încă în transparenţă decizională. 

 UPDATE. 15.000 de persoane protestează joi, la nivel naţional, nemulţumite de măsurile cuprinse în proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind măsuri fiscal-bugetare.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX, Vasile Marica, a precizat că măsurile afectează 22.000 de angajaţi din acest sistem. Marica apreciază că în sistem nu va lucra nicio instituţie în cursul zilei de vineri.

Vasile Marica a declarat, joi, că, dacă sistemul nu va profesionalizat şi digitalizat, nu vor fi niciodată bani la buget.

„Dânşii cum vor să facă e cam aşa: cumulăm două funcţii de şef birou şi şeful decide cine rămâne. Lucrul ăsta nu se poate, vom câştiga în instanţă, pe de o parte şi de cealaltă parte, nu este normal ce se întâmplă, pentru că, pe lângă faptul că nu avem personal tânăr, faptul că de 2016 nu s-au făcut angajări, faptul că nu avem o lege care să ne apere atunci când ne ducem în inspecţii…Mulţi m-au întrebat, 10.000 sunt bani puţini brut şi 6.000 net? Eu zic că da pentru că un inspector fiscal care se duce la OMV să verifice şi se ceartă cu un avocat care are 10.000, eu zic că da. Să fie foarte clar dacă nu profesionalizăm sistemul ăsta, trebuie să înţeleagă şi ministerul, şi premierul, şi Guvernul, că dacă sistemul ăsta nu va fi profesionalizat, nu va fi digitalizat, nu vor fi niciodată bani la buget”, a afirmat Vasile Marica.

El a precizat că angajaţii din finanţe au declanşat o grevă spontană.

„Este o formă de grevă spontană pe care colegii noştri au adoptat-o. Nu este controlabilă de sindicat. Noi vrem să pornim pe 22 aceeaşi acţiune de protest. Între timp, colegilor noştri s-au supărat şi mai tare, au ieşit în forme spontane pe care să vedem cum le controlează Guvernul pe care l-am anunţat. Eu nu cred că mâine va lucra cineva”, a explicat preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX.

Întrebat câte persoane sunt în grevă, Vasile Marica a răspuns: „La ora actuală, la nivel naţional, din ce ştiu, sunt vreo 15.000 de persoane”.

El a precizat că problema este una de sistem.

„Problema este fundamental diferită faţă de modul în care sunt trataţi aceşti oameni, faptul că politicienii dau vina numai pe noi că nu s-au făcut încasări în condiţiile în care ei fac Codul Fiscal, ei fac legile, ei ne obligă să facem o anumită legislaţie. Nu avem nicio vină pe chestia asta. (…) Este o problemă de sistem, sistemică. De ani de zile sistemul ăsta nu a fost nici finanţat, nici promovat, niciun sistem de carieră, iar acum vine şi răstoarnă ce s-a construit cât de puţin. (…) În primul rând, noi nu înţelegem ce vor guvernanţii. Ca să pot să am soluţii trebuie să ştiu ce vor ei. Vor să facă economii? Cu 700.000 de lei la buget pentru că dai nişte oameni afară şi atât? Dacă suntem finanţişti, vă spun cum stau lucrurile. Dintr-o economie care spun ei e gestionată de 8.000 de lei pentru că dai nişte oameni afară se pierd taxe la buget, taxe la sănătate, TVA, ceea ce înseamnă că rămân ca economie undeva ca trei milioane. Aşa circulă banii în economie. Ei spun că au făcut economie 8.000”, a explicat Vasile Marica.

El a mai anunţat că 22.000 de angajaţi ar fi afectaţi de măsurile pregătite de Guvern.

Marica a criticat şi propunerea guvernanţilor de a muta angajaţii de la o instituţie la alta.

„Am auzit o anomalie, că ei un inspector fiscal şi îl pui la Trezorerie, îl iei pe unul de primărie şi îl pui la vamă. Să fim serioşi. Noi ne chinuim să profesionalizăm oamenii şi oamenii ăştia vin şi spun nişte aberaţii mai mari decât ei. Nu merge aşa”, a mai afirmat Vasile Marica.

Nemulțumirile angajaților de la Finanțe

Angajații de la Finanțe mai sunt nemulțumiți și de unele probleme mai vechi privind salarizarea din acest sistem.

Blocul Naţional Sindical informează că protestele spontane se extind şi la alte unităţi fiscale din ţară.

S-au alăturat manifestării Trezoreria Râmnicu-Vâlcea, dar şi mai multe unităţi fiscale din ţară - Craiova, Vâlcea, Gorj, Brăila, Buzău, Mehedinţi.

”Federaţia Sindicatelor din Administraţia Fiscală “Solidaritatea”, afiliată la Blocul Naţional Sindical, anunţă o grevă de avertisment a angajaţilor din Administraţia Fiscală în data de 22 august 2023”, aun mai transmis sindicaliştii.

Aceştia precizează că protestul de joi este spontan, aşadar nu există un calendar al acestuia.

„Este un protest spontan, motivele sunt legate de unele prevederi ale proiectului de ordonanţă privind măsuri fiscale, de legea salarizării, dar sunt şi motive mai vechi, legate de drepturile salariale şi condiţiile de muncă ale angajaţilor din acest sistem. Sunt probleme nerezolvate de ani de zile. Sunt angajaţi care au aceeaşi funcţie, aceleaşi sarcini, fac aceleaşi activităţi, dar sunt plătiţi diferit”, a declarat preşedintele sindicatului Meridian al angajaţilor din Finanţe, Negoiţă Voinea, pentru News.ro.

El a precizat că la protest participă, deocamdată, doar angajaţi ai Ministerului de Finanţe, însă nu este exclus ca acţiunile de protest să se extindă şi la structurile din teritoriu ale Ministerului Finanţelor Publice.

„Nu ştim ce va fi. Probabil că de mâine acţiuni similare vor fi şi în teritoriu”, a precizat Negoiţă Voinea.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Nu am cunoştinţă despre acest protest

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a declarat, întrebat cum priveşte protestul, că va încerca să îl privească la televizor, pentru că nu are cunoştinţă despre această acţiune, fiindcă susţinea informarea de presă de la finalul şedinţei de joi a Executivului.

El a mai spus că ministrul de Finanţe Marcel Boloş a participat la şedinţa Guvernului şi apoi s-a retras imediat ca să continue să lucreze „la proiectele mult aşteptate de către toată lumea”.

„Dacă evenimentul este în desfăşurare, aşa cum spuneţi, eu nu ştiu, pentru că sunt alături de dumneavoastră aici. L-am văzut pe ministrul de Finanţe la şedinţa de Guvern. A avut contribuţia sa la şedinţă şi s-a retras imediat ca să continue munca la proiectele mult aşteptate de către toată lumea”, a afirmat Mihai Constantin, la finalul şedinţei de joi a Executivului.

Chestionat cum priveşte acest protest, Constantin a răspuns: „Eu am să încerc să îl privesc la televizor, din relatările dumneavoastră şi ale colegilor dumneavoastră, pentru că, repet, nu am cunoştinţă despre acest protest”.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
S-a trezit cu bolovanul în parbriz, în Defileul Jiului. Șoferița a fost rănită
S-a trezit cu bolovanul în parbriz, în Defileul Jiului. Șoferița a fost rănită

O femeie de 36 de ani din Hunedoara a fost rănită în timp ce mergea cu mașina prin Defileul Jiului. O bucată de stâncă de câteva kilograme s-a desprins de pe versant și a căzut chiar peste parbrizul autoturismului condus de ea.  

Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

Tânăr fotbalist, mort într-un accident cu skijet-ul pe Olt. Nu e clar dacă Flavius purta vesta de salvare
Tânăr fotbalist, mort într-un accident cu skijet-ul pe Olt. Nu e clar dacă Flavius purta vesta de salvare

Sfârșit tragic pentru un tânăr fotbalist din Slatina. Băiatul era cu skijet-ul pe râul Olt, însă, la un moment dat, s-a răsturnat în apă. Nu se știe dacă purta vestă de salvare. A urmat o operațiune de căutare contra-cronometru, a pompierilor.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.