Românii iubesc pastele, dar nu știu să le mănânce. Ce spune o româncă întoarsă din Italia, care și-a deschis 2 restaurante

×
Codul embed a fost copiat

În ultimii ani, apetitul românilor pentru paste a crescut. Dovada este creșterea importurilor, confirmate de INS, dar și o mulțime de restaurante cu specific italian și inclusiv mici frabici care produc tot felul de sortimente

Când vine vorba de rețete, pe unele le am reinterpretat și adaptat gustului nostru.

Cum se mănâncă pastele corect

După 12 ani de locuit în Italia, Nicuța s-a întors în România și a decis să facă ce a învățat acolo cel mai bine: paste. A deschis două restaurante cu specific italian, iar cel mai greu, spune ea, a fost să îi învețe pe români să mănânce preparatul corect.

Nicuța Enache, administrator: „Vin persoane la noi, din oaspeții care au mâncat paste într-un fel toată viața și zic „vreau pasta aia mai fiartă, vreau carbonara cu smântână”. Oamenii au fost puțini reticienti la început în a descoperi un produs cap coadă așa cum ar trebui să fie. Încă mai sunt. Românii sunt învățați să mănânce pastele cu foarte mult sos".

Pe lângă pastele foarte fierte sau cu mult sos, în România, unele rețete sunt gătite greșit. În pastele carbonara, de exemplu, românii pun smântână, inclusiv la unele restaurante, ingredient interzis în Italia în acest preparat.

Citește și
magazin alimente
Costul ridicat al mâncării se resimte la nivel mondial. De la salata verde la paste, produsele sunt și cu 300% mai scumpe
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Ciprian Zamfir, bucătar la Roma: „Pastele carbonara în Italia se folosește ou, pecorino, pepe și guanciale. În România se folosește foarte multă smântână și îi schimbă gustul, schimbă rețetă. Cineva a mers să mănânce o porție de carbonara, dar le-a cerut cu smântână și au refuzat să le pregătească pentru că este lipsă de respect pentru tradiție și rețetă”.

Românii sunt fani paste

În ultimii ani românii au devenit fani ai pastelor. Este și un aliment accesibil la preț, ușor de gătit și sățios. Pentru că cererea este mare, pe lângă restaurantele cu specific au apărut și fabrici și laboratoare care produc și apoi vând pastele proaspete sau uscate.

Dintr-un laborator pleacă în fiecare lună 10 tone de paste. Aluatul este făcut din ingrediente simple: apă, ouă și făină din Italia. După ce sunt tăiate pastele, sunt ambalate și trimise la restaurante și băcanii.

Giovani Cinquepalmi, administrator al firmei: „Avem cam 50 de produse în portofoliu. 10-15 sunt făcute din aluat umplut cu carne sau ricotta cu spanac. Unele sunt făcute clar manual, altele sunt făcute cu ajutor de mașini. Noi am avut un increment de 30-40% pe an din cifra de afaceri și atunci există și o cerere mai mare și o devoltare mai bună a firmei".

Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2021 am importat peste 43 de milioane de kilograme de paste, cu nouă milioane mai mult decât în 2019.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Vacanță în Bulgaria 2022. Tot ce trebuie să știi pentru un concediu de vis la bulgari
Vacanță în Bulgaria 2022. Tot ce trebuie să știi pentru un concediu de vis la bulgari

În fiecare an, mii de turiști români aleg litoralul bulgăresc pentru a-și petrece vacanțele. Fie că este vorba despre vacanța de Paște, de 1 Mai sau concediul din vară, Albena, Balchik sau Nisipurile de Aur sunt doar câteva locuri preferate de români.

Costul ridicat al mâncării se resimte la nivel mondial. De la salata verde la paste, produsele sunt și cu 300% mai scumpe
Costul ridicat al mâncării se resimte la nivel mondial. De la salata verde la paste, produsele sunt și cu 300% mai scumpe

Costul ridicat al mâncării reprezintă un mare motiv de îngrijorare pentru trei sferturi dintre britanici. Unul din cinci în medie spune că sare peste unele mese sau apelează la băncile de alimente.

Paștele le-a adus comercianților vânzări mai mari decât în 2021. Care au fost cele mai căutate produse
Paștele le-a adus comercianților vânzări mai mari decât în 2021. Care au fost cele mai căutate produse

Vânzările de Paște au depășit cu 28% valoarea celor din 2020, cu tot cu creșterea generală a prețurilor.

Ministrul grec al turismului a venit special în România să-și promoveze țara. „Fără protocoale, trecerea doar cu pașaportul”
Ministrul grec al turismului a venit special în România să-și promoveze țara. „Fără protocoale, trecerea doar cu pașaportul”

De Paste și 1 mai, numărul românilor care au ales ca destinație Grecia, a fost peste așteptările hotelierilor de acolo.

Este Paștele Blajinilor sau Paștele celor Morți. Ce spune tradiția despre această zi
Este Paștele Blajinilor sau Paștele celor Morți. Ce spune tradiția despre această zi

Este Paștele Blajinilor sau Paștele celor Morți. Toate cimitirele creștin-ortodoxe se umplu de oameni care vor să își pomenească rudele trecute în neființă.  

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.