Românii riscă să nu aibă carne de porc pe masa de Crăciun. Dezastrul din ferme

×
Codul embed a fost copiat

Scump și fără prea multe excese. În asta riscă să se transforme Crăciunul de anul acesta.

Și asta pentru că, în ultimele două săptămâni, carnea de porc s-a scumpit cu aproape 30 la sută. Pesta porcină care a dus la sacrificarea a peste o jumătate de milion de animale, a afectat dramatic inclusiv prețul produselor finite.

La această fermă din localitatea Lăpușel, județul Maramureș, sunt crescuți în aer liber porci din rasele Mangalița și Bazna.

Din cauza pestei porcine africane, efectivele de animale s-au diminuat dramatic iar prețurile s-au umflat.

Fermier: „În ultimele 2-3 săptămâni, prețul pe kilogram de porc în viu, a crescut cu 20-30 la sută. Din ferma noastră pleacă cu 15-16 lei pe kilogram. Anul trecut, în aceeași perioadă, era 11-12 lei maxim."

Citește și
porci
Rezervări online la porcul de Crăciun. Motivul pentru care unii i-au comandat din vară
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Ioan Tătăran, Asociația Producătorilor de Produse Tradiționale Maramureș: „Dacă anul trecut un coș pentru o familie era între 150-300 de lei, acum depășește 500 de lei, pentru că fiecare produs s-a scumpit cu până 25 la sută. Anul trecut, toba și caltanoșul erau 25 de lei, acum au ajuns la 30 de lei, cârnatul depășește 50 de lei, iar cotletul 75 de lei. Eu sper ca până la Crăciun să menținem prețurile."

Bianca Mogoș, proprietar carmangerie: „În ultimele 2 săptămâni, am fost și noi nevoiți să majorăm prețurile la preparatele făcute în mod tradițional din carne de porc. Am început deja să luăm comenzi pentru Crăciun și sperăm că până atunci să nu fim nevoiți să majorăm prețurile, mai ales că nu importăm carne."

Și în alte județe scumpirile sunt semnificative.

În carmangeriile din Cluj-Napoca, dacă în urmă cu 6 luni, un kilogram de ceafă de porc costa 20 de lei, acum, în prag de sărbători, vom scoate din buzunare chiar și cu 6 lei mai mult. Și prețurile produselor finite vor fi mai mari de Crăciun. De pildă, un caltaboș și tobă, împreună, costau 6,5 lei, dar acum, pentru aceeași sumă, vom primi cu 10 sau 15% mai puțin.

Mulți procesatori sunt nevoiți să aducă din Uniunea Europeană carcasele de porc.

Sabina Lelcu, director comunicare carmangerie: „Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, prețul carcaselor de porc s-au majorat cu 2 lei, astfel că acum costă 10-10,5 lei, ceea ce înseamnă o creștere cu 20-25%."

Până acum, eram învățați cu aceste creșteri de prețuri chiar înainte de sărbători. Acum însă, odată cu această criză generată de pestă porcină, au devenit o realitate de neevitat. În plus, nu se știe dacă este ultima majorare până la sfârșitul lui decembrie sau vor apărea și altele.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Carnea românească riscă să dispară de pe piață. Până și micii sunt aduşi din Belgia
Carnea românească riscă să dispară de pe piață. Până și micii sunt aduşi din Belgia

Producătorii români de carne de porc se pregătesc să intre în concurență directă cu omologii lor belgieni, care vor să ne vândă și mai multă carne, dar și preparate locale, cum sunt micii.

Rezervări online la porcul de Crăciun. Motivul pentru care unii i-au comandat din vară
Rezervări online la porcul de Crăciun. Motivul pentru care unii i-au comandat din vară

Mai sunt două luni până la Ignat, dar cei care poftesc la carne de porc de țară au pus, deja, din timp, ochii pe godacul care va sta pe masa de Crăciun.

Turistă expulzată din cauză că avea mâncare din carne de porc în bagaje
Turistă expulzată din cauză că avea mâncare din carne de porc în bagaje

Australia a anulat viza turistică a unei femei din Vietnam după ce aceasta a încercat să introducă ilegal în această ţară peste 4,5 kilograme de carne de porc, a declarat marţi ministrul australian al agriculturii, citat de DPA.

Un kilogram de roșii românești costă cât o oală de sarmale. Cum se scuză fermierii
Un kilogram de roșii românești costă cât o oală de sarmale. Cum se scuză fermierii

Am aşteptat emoţionaţi primele roşii româneşti de anul acesta, însă preţul ne taie orice elan. În pieţele din Capitală costă 40 de lei, cât un kilogram de carne de viţel sau două de porc, din care faci 80 de sarmale.

Un tânăr a murit, după ce a mâncat carne de porc. Ce a declarat medicul
Un tânăr a murit, după ce a mâncat carne de porc. Ce a declarat medicul

O bucătă de carne de porc care nu a fost gătită bine ar fi cauza morții unui tânăr.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.