Sute de mii de ruși părăsesc țara. Tanya: „Toată lumea este înfricoşată de Putin”

×
Codul embed a fost copiat

Deși Ucraina arată ca într-un film despre sfârșitul lumii, responsabilii de la Kiev anunță că discuțiile cu rușii au înregistrat unele progrese, după ce Moscova a renunțat la ultimatumuri. Între timp, chiar și rușii fug din țară.

După tratativele de ieri prin videoconferință, convorbirile vor fi reluate astăzi. În tot acest timp, şi ruşii au început să îşi părăsescă ţara.

Oficialii ucraineni susţin că, în contactele din ultimele zile, ruşii ar fi schimbat tonul, iar Kievul se aşteaptă la rezultate concrete în următoarele zile.

Mykhailo Podolyak, consilier prezidențial Ucraina: „Cerinţele noastre sunt foarte clare: retragerea forţelor ruseşti, încetarea focului, care sunt ne-negociabile pentru noi. Abia apoi putem discuta de relaţiile bilaterale şi de un acord politic. Rusia deja începe să înţeleagă şi discuţiile au devenit constructive.”

Wendy Sherman secretar adjunct de stat, SUA: „Observăm indicii ale voinţei ruşilor de a purta negocieri serioase. Dar mă văd nevoită să adaug că intenţia lui Puţin e de a distruge Ucraina. Trebuie să ajutăm Ucraina în toate modurile posibile.”

Citește și
UE Rusia
UE impune Rusiei a patra serie de sancţiuni. Mai mulți oligarhi, printre care și Abramovici, incluși pe „lista neagră”
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

În tot acest timp, continuă şi demersurile occidentalilor. Cancelarul german a fost primit de preşedintele turc Recep Taip Erdogan. Turcia se consideră mediator în actuala criză, iar preşedintele american şi oficiali ai Uniunii Europene i-au mulţumit lui Erdogan pentru eforturile sale.

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei: „Ne vom continua cu fermitate eforturile pentru un armistiţiu permanent."

Pe de altă parte, responsabili americani afirma că Rusia a cerut ajutor economic şi militar Chinei pentru a continua războiul în Ucraina şi a ocoli sancţiunile occidentale. Oficial, Beijingul neagă categoric, dar consilierul pe probleme de securitate al Casei Albe s-a întâlnit la Roma cu omologul său chinez.

Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe: „A fost o întâlnire intensă, care a durat șapte ore, discuţii ce au reflectat gravitatea momentului. A fost o oportunitate de a-i spune clar Chinei care vor fi consecinţele.”

Reporter: Dacă China nu va ține cont de avertismentele SUA şi va merge mai departe (cu ajutorul militar şi economic), cât de îngrijoraţi sunteți că acest lucru va duce la un război mondial despre care a avertizat în trecut președintele (Joe Biden, n.r.)?

Jen Psaki: „Ei bine, în primul rând, dacă China va decide să fie un furnizor economic sau să ia măsuri suplimentare în ajutorul Rusiei, asta înseamnă doar 15-20% din economia mondială. Țările din G7 au peste 50 la sută. Așadar, avem la dispoziție o serie de instrumente, în coordonare cu partenerii noștri europeni, în cazul în care ar trebui să le folosim.”

Presupusa schimbare de ton a ruşilor are cu siguranţă legătură cu problemele economice, deja evidente la Moscova. Fondul Monetar Internaţional a avertizat că este posibil ca Rusia să nu-şi poată îndeplini angajamentele externe din cauza sancţiunilor. Guvernul rus are de achitat miercuri 117 milioane de dolari pentru două dintre obligaţiunile denominate în dolari.


Kristalina Georgieva , director FMI: „Anticipăm o recesiune a profundă în Rusia. Rubla s-a depreciat considerabil. Puterea de cumpărare a ruşilor s-a diminuat semnificativ. Cât despre achitarea datoriilor publice, nu mai considerăm drept improbabil scenariul intrării Rusiei în incapacitate de plată. Rusia ar avea banii să-şi achite ratele, dar nu are acces la ei. Ce mai îngrijorează cel mai mult sunt consecinţele economice resimţite dincolo de Rusia şi Ucraina, mai ales în ţările vecine, republicile din Asia Centrală, din Caucaz, Moldova.”

Chiar dacă majoritatea rețelelor de socializare au fost blocate în Rusia, pe Telegram răzbat reacții de indignare ale rușilor referitoare la creșterea galopantă a preţurilor și lipsa unor produse din magazine, inclusiv medicamente şi alimente.

Rușii pleacă în Finlanda

Mulţi dintre cei care n-au curajul să protesteze, dar nu mai suportă situaţia, părăsesc Rusia, apelând la puţinele căi de ieşire: cu trenul spre Finlanda ori cu avionul spre Turcia.

Două rusoaice aveau un site de lifestyle, care însă le-a fost închis în urmă cu o săptămână. Speriate de ce ar putea urma, s-au refugiat în Antalya.

Tanya Simakova editor, 'The Village' website: „Toată lumea este înfricoşată de Putin. Mă simt disperată. Îl urăsc atât de mult, n-am cuvinte s-o exprim.”

Dominic Waghorn, corespondent Sky News: „Am întâlnit o familie de ruşi la o agenţie imobiliară. Au fugit din Rusia, dar au spus rudelor şi prietenilor că pleacă în vacanţă. Vor însă să-şi cumpere o locuinţă aici, în Antalya, n-au de gând să se mai întoarcă în Rusia. Nu sunt activişti ori jurnalişti, bărbatul e negustor de peşte, dar se simţeau atât de ameninţaţi încât nu vor să vorbească în faţa camerei.”

Victoria: „Când ies din casă nu mă simt în largul meu, pentru că sunt rusoaică, am paşaport rusesc. Mulţi oameni nu înţeleg că nu poporul rus a declarat războiul.”

„Am sentimentul că nu mai am dreptul să zâmbesc” spune o altă femeie.

În acelaşi timp, de peste 10 zile, trenurile care leagă Rusia de Finlanda sunt ticsite.

Olga: „Nu putem sta pur şi simplu şi aştepta, ne temem că drepturile ne vor fi şi mai îngrădite, iar graniţele se vor închide complet. Ce se întâmplă în Rusia este înfricoşător. Vreau să stau departe de toate astea. Nu îl susţinem pe preşedintele Putin! Nu vrem război!”

Potrivit presei occidentale, sute de mii de ruşi au fugit deja din ţară.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Ucrainenii au trecut de la frică la furie. Nici nu se mai tem de bombardamente: „O să-i omor pe ruşi când o să-i întâlnesc”
Ucrainenii au trecut de la frică la furie. Nici nu se mai tem de bombardamente: „O să-i omor pe ruşi când o să-i întâlnesc”

Explozii puternice s-au auzit luni dimineață, în centrul Kievului. Potrivit martorilor, mai multe rachete balistice ar fi lovit câteva blocuri de locuințe, într-unul dintre cele mai mari atacuri aeriene de la începutul războiului.

UE impune Rusiei a patra serie de sancţiuni. Mai mulți oligarhi, printre care și Abramovici, incluși pe „lista neagră”
UE impune Rusiei a patra serie de sancţiuni. Mai mulți oligarhi, printre care și Abramovici, incluși pe „lista neagră”

Uniunea Europeană a decis să sancţioneze alţi oligarhi ruşi, inclusiv pe miliardarul Roman Abramovici, proprietarul Clubului englez de fotbal Chelsea, ca represalii faţă de invazia Ucrainei de către Rusia, declară diplomaţi AFP.

Oficial ucrainean: ”Oligarhii trebuie să-l distrugă fizic pe Putin pentru a-şi păstra averile”. Câți oameni numără elita rusă
Oficial ucrainean: ”Oligarhii trebuie să-l distrugă fizic pe Putin pentru a-şi păstra averile”. Câți oameni numără elita rusă

Şeful Agenţiei Naţionale Ucrainene de Prevenire a Corupţiei (NACP), Oleksandr Novikov, a spus că elitele ruse au o singură opţiune pentru a-şi păstra averile după sancţiunile economice dure impuse Rusiei după invadarea Ucrainei: să-l învingă pe Putin.

 

Recomandări
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut "tricolorii"

Echipa națională de fotbal a României a participat la 17 campanii de calificare pentru Campionatul European.   

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.