Testul prin care verificăm dacă brânza este de calitate. Cum ne păcălesc comercianții

brânză
iStock

Calitatea brânzei de pe piaţa românească a fost intens dezbătută după semnalul de alarmă tras de un reprezentant al Asociaţiei Patronale din Industria Laptelui, care a arătat că nu întotdeauna oamenii cumpără ce este specificat pe etichetă.

Daniel Botănoiu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a îndemnat consumatorii, într-o postare pe Facebook, să fie mai  atenți atunci când vor să cumpere brânză, existând câteva indicii clare prin care își pot da seama de calitatea brânzei.

Potrivit lui Daniel Botănoiu, o brânză produsă exclusiv din lapte își menține fermitatea, nu se dizolvă la fierbere, este onctuoasă și se transformă în cremă dacă o freci între degete.

Cum se testează brânza

 

El explică şi care sunt aspectele esentiațe de care trebuie ținut cont atunci când doriți să cumpărați brânza:

Citește și
branza
Brânza unică în lume, făcută într-o peşteră din România. Cât costă un gram
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Culoarea brânzei

Brânza de oaie nu este albă, cum este cea de vacă, ci are o tentă gălbuie, căci laptele de oaie este mai gras decât cel de vacă;

Aspectul brânzei 

Brânza din lapte are orificii de aer în interior și nu are consistența pe care o are untul.

Testul pentru a vedea calitatea brânzei

Dacă este pusă la desărat, brânza din grăsimi vegetale se înmoaie, cea din lapte își menține fermitatea.

La fierbere, brânza din lapte nu trebuie să se dizolve.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Brânza grasă e sănătoasă. Câtă grăsime trebuie să conțină și cum arată telemeaua autentică
Brânza grasă e sănătoasă. Câtă grăsime trebuie să conțină și cum arată telemeaua autentică

Într-o lume a etichetelor light, zero și, în general, a produselor fără un factor dăunător anume, grăsimea a ajuns o adevărată sperietoare pentru noi.

Brânza unică în lume, făcută într-o peşteră din România. Cât costă un gram
Brânza unică în lume, făcută într-o peşteră din România. Cât costă un gram

Inspiraţi de spanioli, francezi sau elveţieni, românii au prins curaj, au investit zeci de mii de euro şi au început să facă brânză.

Brânzeturile fac ceea ce niciun supliment alimentar nu reuşeşte să facă
Brânzeturile fac ceea ce niciun supliment alimentar nu reuşeşte să facă

Ne interesează să avem un sistem imunitar puternic, dar nu ştim ce să facem în acest scop.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.