Cât de periculoși sunt nitriții și care sunt alimentele care îi conțin

×
Codul embed a fost copiat

Suntem în prag de Sărbători, așa că discutăm despre produsele preparate din carne ce necesită conservare. Astfel încât să fie sigure pentru consum.

 

Care-i alegerea potrivită? Sarea, fumul sau nitriții? Facem chiar acum această analiză!

Mărginimea Sibiului. Ajungem la producători locali care prepară doar rețete tradiționale. Saramură și fum.

Elena Dragomir, producător afumături: “Carnea tranșată se pune mai întâi în butoaie mari cu sare, se ține 2-3 zile în cazul cărnii și la slănină peste 10 zile, se clătesc, se pun la afumat. O pastramă de porc scoasă din pulpa porcului, la fel, tranșată, ținute în sare, afumată…”

Citește și
CSID Geanina Ilies
Geanina Ilieș și-a deschis salon de frumusețe, după ce acneea a dus-o în pragul depresiei
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Constantin Dragomir, producător afumături: “Ce înseamnă afumare la rece? Tu faci fumul într-o parte și bate numai fumul. La cald îi faci cu foc, are jarul acolo, fumul îl faci doar cu rumeguș.”

La rece se afumă slănină ori cârnații. De fapt, orice praparat cu mai multă grăsime care, la cald, ar pierde cantitatea de materie grasă, gustoasă.

Carnea, slănina și șoriciul rămân fragede prin saramura de dinaintea afumării. Și dacă producătorul hrănește porcul, înainte de sacrificare, cu orz nu e un motiv să va simțiți vinovați în fața acestor bunătăți. Saramura și fumul au trecut proba timpului.

Andreea Groza, corespondent: “Ca să respirăm avem, culmea, nevoie de condiții - oxigenul din aer, hidratarea propriului organism și fierul din alimentele de origine animală. Fără aceste trei elemente nu este posibilă respirația umană.”

Ce înseamnă fără carne?

Dr. Alexandru Ulmeanu, medic specialist pediatrie: “Deficitul de fier apare prin lipsa proteinei animale, cu dezvolatarea anemiei feriprive, deficitul de vitamina D și deficit de vitamina B12, cu apariția anemiei și a afectării sistemului nervos. Vitamina B12 este preluată în special din produsele din carne.”

Anemia afectează cel mai mare consumator de oxigen - creierul.

Produsele din carne, conservate tradițional, sunt limitate pe piață. Ce face industria? Ce impune supermarketul?

Andreea Groza, corespondent: “Din păcate, cel mai bun conservant nu l-a inventat natura, ci noi, și se numește sare nitrică sau nitriti.”

Nitrit de sodiu, nitrat de sodiu, sare cu nitrit, conservant E250. Bacteriile nu pot să colonizeze carnea. Iar produsul să dezvolte bacteria Clostridium botulinum, care produce boala cu potențial letal numită botulism.

Dr. ing. Ștefan Voicu: “Nitratul de sodiu nu e o substanță dăunătoare prin ea însăși, cu un mic amendament. Când ajunge în stomac, da, întotdeauna în acid clorihidric reactionează și da un compus chimic numit nitrozamina, este un agent cancerigen extrem de puternic. Foarte puternic!”

Pentru că e cel mai sigur conservant îl găsiți inclusiv în produsele afumate industrial.

Conf. dr. ing. Nastasi Belc, Institutul de cercetări alimentare: “Nitrat trebuie să pună oricum, producătorii care spun că ar fi afumat produsul utilizează aditivi alimentari, sare sau substanțe sintetice și dau gustul de afumat.”

Gustul de afumat e un aditiv adăugat la nitritul de sodiu. Substanța pe care o producem în stomac, după ce mâncăm produse din carne aditivate industrial, nitrozamina, o găsim și în fumul de țigară.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Cum se montează corect fațetele dentare. O simplă eroare poate distruge rădăcina dintelui
Cum se montează corect fațetele dentare. O simplă eroare poate distruge rădăcina dintelui

Fațetele dentare. Soluția la care apelează, de multe ori, vedetele cu probleme, devine tot mai accesibilă și pentru cei cu venituri de rând. Totuși, acest artificiu este minuțios, iar o simplă eroare poate distruge rădăcina dintelui.

Geanina Ilieș și-a deschis salon de frumusețe, după ce acneea a dus-o în pragul depresiei
Geanina Ilieș și-a deschis salon de frumusețe, după ce acneea a dus-o în pragul depresiei

Geanina Ilieș, cu care ne vom întâlni, la anul, la "Gospodar fără pereche", s-a confruntat cu o problemă specifică adolscenței, după ce a născut la numai 21 de ani.

Școala ca spectacol. Metoda predată de o echipă de profesori englezi colegilor români
Școala ca spectacol. Metoda predată de o echipă de profesori englezi colegilor români

Matematică nu se învață în bancă! Trebuie să fie un spectacol, în care învățătorul joacă roluri, cot la cot cu copiii!

Semințele de in ne feresc de viroze respiratorii. Cum se consumă corect
Semințele de in ne feresc de viroze respiratorii. Cum se consumă corect

O scurtă plimbare - cât de cât calculată - printre nelimitatele resurse online ne spune că, în post, când uităm de carne, putem să ne luăm grăsimile bune din semințe.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.