Care este meniul de sărbători care nu se depune în grăsime. Explicațiile specialiștilor

×
Codul embed a fost copiat

Din meniurile bogate care vor urma unul nu se depune în grăsime. Este vorba despre friptură cu murături - dar cu anumite condiţii. 

Există un preparat din meniul de sărbători care se poate potrivește cu toate gusturile și cu toate siluetele: friptura.

Preparată la cuptor sau la grătar, de porc sau de curcan, consumată caldă său rece, simplă, cu garnitură sau doar cu murături, friptura vă scoate din impas.

Nu toate bucățile de carne sunt la fel, cu cât friptura e mai grasă și mai împănată, cu atât are mai multe calorii. Și la capitolul conținut de fier lucrurile diferă, carnea mai închisă la culoare e mai bogată în fier. Pulpele de pui și de curcan au de 4 ori mai mult fier decât pieptul!

Frăgezimea și gustul fripturii sunt influențate de gătit. Evitați să țineți carnea pe grătar până e bine făcută, la căldură proteinele se coagulează și se întăresc, iar friptura va fi greu de digerat. Conținutul de fier nu se modifică prin gătit, e același indiferent dacă friptura e în sânge sau bine făcută.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Cât despre grăsime, cea mai mare parte se topește la încălzire și se scurge în tavă. De reținut: Carnea gătită sau afumată are mai puțină grăsime decât carnea proaspătă. Și dacă o prăjim în ulei, carnea nu absoarbe grăsime, uleiul nu se poate infiltra printre fibrele cărnii.

În funcție de gradul de împănare, caloriile din carne variază între 130cal/100g pentru pieptul de curcan și mușchiulețul de porc, până la 250cal/100g pentru ceafă și costiță. La pui și curcan îndepărtați pielea după gătit, conține multă grăsime.

Cu ce se combină carnea și care e porția corectă?

În carne avem 20-30% proteine, 5-20% grăsime și nici un strop de fibre sau carbohidrați. Într-un meniu echilibrat, carnea se asociază cu o garnitură de tipul cartofi, orez, pâine sau mămăligă, alături de o salată sau o porție de murături.

Dacă sunteți la cură de slăbire, în farfurie rămâne doar carnea și salată, făinoasele dispar! Proteine cu legume este rețeta perfectă dacă vrem să mâncăm pe săturate și să nu ne îngrășăm. Această asociere e valabilă și pentru masa de seară, chiar dacă a trecut de ora 6, proteinele din carne nu pot fi transformate în grăsime de depozit.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Cum ne putem regla colesterolul din sânge prin hrană. Cele mai importante alimente
Cum ne putem regla colesterolul din sânge prin hrană. Cele mai importante alimente

Deși avem o percepție negativă despre colesterol, să știți că este o grăsime esențială vieții și are funcții importante în organism. Fără colesterol nu se pot sintetiza sărurile biliare, hormonii sexuali sau vitamina D.

Când se formează mușcătura corectă a dinților și cum putem afla dacă avem nevoie de aparat dentar. Sfatul medicului
Când se formează mușcătura corectă a dinților și cum putem afla dacă avem nevoie de aparat dentar. Sfatul medicului

Mușcătura corectă se formează la șase ani, tot atunci trebuie și evaluată. Mușcărura corectă înseamnă echilibru muscular, dar și echilibrul articulațiilor feței.

Cât de periculoasă este albirea dinților. Mulți dintre medicii stomatologi nu recomandă această procedură
Cât de periculoasă este albirea dinților. Mulți dintre medicii stomatologi nu recomandă această procedură

Albirea dinților poate aduce un zâmbet mai frumos, dar mulți dintre medicii stomatologi nu recomandă această procedură. Poate duce la sensibilitate dentară, care apoi să creeze probleme grave.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.