De ce nu trebuie să ții niciodată carnea de pui lângă alte alimente. Mulți nu știu ce se întâmplă în congelator

×
Codul embed a fost copiat

În congelator sunt minus 20 de grade Celsius - la această temperatură, bacteriile salmonela şi listeria se simt bine. Și pot coloniza, în lanț, alimentele păstrate la rece. 

Haideți să vedem cum ne protejăm acasă de infecțiile digestive severe. Ne uităm la salmonela.

conf. dr. ing. Gabriela Isopencu, Facultatea de inginerie chimică și biotehnologii: „Este o carne de găină - astea două. Asta este verdeața care a stat lângă găină și dacă vedeţi verdeața s-a infestat mult mai repede de la găină. Dau un exemplu că nu trebuie să le amestecăm în congelator, să le punem cât mai separat, în rafturi separate și în pungi bine izolate.”

Mergem la Facultatea de inginerie chimică și biotehnologii să analizăm un congelator alături de expertul în microbiologie Gabriela Isopencu.

conf. dr. ing. Gabriela Isopencu, Facultatea de inginerie chimică și biotehnologii: „Minus 20 degrade - sigur că da, rezistă sporii foarte bine, rezistă de-a lungul săptămânilor, lunilor. Salmonela e bine la congelator şi listeria rezista şi mai mult la congelator ca acolo le place, în mediul rece.”

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Salmonela și listeria sunt bacterii, care produc infecții digestive, uneori cu deshidratare severă. În sarcină, infecția cu listeria poate afecta iremediabil fătul.

Carnea împachetată bine, în plastic, se pune în congelator într-un sertar - separat de legume și verdețuri. Carnea e cel mai bun mediu de cultură pentru aceste bacterii.

Carnea de pui se consumă imediat după preparate, nu se lasă în frigider! Bacteriile sunt distruse prin preparare termică accentuată. Cum ne dăm seama că le-am distrus?

conf. dr. ing. Gabriela Isopencu, Facultatea de inginerie chimică și biotehnologii: „Nu punem puiul cu urme de sânge lângă os, nu trebuie să găsim urme de sânge lângă os, înseamnă că nu a fost preparat termic corespunzător.”

Carnea de pui preparată corect - ciorbe, tocănite, friptură - se ține în frigider, în caserole ermetice, cel mult o zi. Altfel, când închideți și deschideţi ușa frigiderului, sporii bacteriilor, care există oricum, contaminează tot. Inclusiv alimente, pe care le consumați crude apoi. Așa pot apărea infecțiile.

Am manipulat carnea, ne spălăm pe mâini. Spălam cuțitul și alte ustensile folosite, iar ne spălăm pe mâini. Burețelul de vase - se pune deoparte. Nu folosim același burețel, pe care l-am utilizat pentru carne - să spălăm apoi pahare sau altă veselă. Înainte de a spăla salată sau legume, pe care le consumăm crude, iar ne spălăm pe mâini - este recomandarea experților în microbiologie.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Cum ne putem regla colesterolul din sânge prin hrană. Cele mai importante alimente
Cum ne putem regla colesterolul din sânge prin hrană. Cele mai importante alimente

Deși avem o percepție negativă despre colesterol, să știți că este o grăsime esențială vieții și are funcții importante în organism. Fără colesterol nu se pot sintetiza sărurile biliare, hormonii sexuali sau vitamina D.

Când se formează mușcătura corectă a dinților și cum putem afla dacă avem nevoie de aparat dentar. Sfatul medicului
Când se formează mușcătura corectă a dinților și cum putem afla dacă avem nevoie de aparat dentar. Sfatul medicului

Mușcătura corectă se formează la șase ani, tot atunci trebuie și evaluată. Mușcărura corectă înseamnă echilibru muscular, dar și echilibrul articulațiilor feței.

Cât de periculoasă este albirea dinților. Mulți dintre medicii stomatologi nu recomandă această procedură
Cât de periculoasă este albirea dinților. Mulți dintre medicii stomatologi nu recomandă această procedură

Albirea dinților poate aduce un zâmbet mai frumos, dar mulți dintre medicii stomatologi nu recomandă această procedură. Poate duce la sensibilitate dentară, care apoi să creeze probleme grave.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.