CE: România îndeplinește doar 1 din cele 4 criterii economice pentru adoptarea monedei €

euro, moneda euro
iStock

Comisia Europană spune că România îndeplinește unul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei €.

Din Raportul de convergență pe 2018, care evaluează progresele înregistrate de statele membre în direcția adoptării monedei euro, rezultă că drumul României până la adoptarea monedei unice europene este unul lung.

Raportul a concluzionat că România îndeplinește în prezent unul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, și anume criteriul legat de finanțele publice.

România nu îndeplinește criteriile legate de stabilitatea prețurilor, de cursul de schimb și de ratele dobânzilor pe termen lung, iar legislația din această țară nu este compatibilă în întregime cu tratatul.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Raportul de convergență stă la baza deciziei Consiliului UE referitoare la îndeplinirea de către un stat membru a condițiilor necesare pentru aderarea la zona euro.

Raportul evaluează dacă statele membre care încă nu îndeplinesc condițiile necesare pentru adoptarea monedei euro (așa numitele „state membre care fac obiectul unei derogări”) au atins un nivel înalt de convergență economică durabilă, măsurat prin stabilitatea prețurilor, soliditatea finanțelor publice, stabilitatea cursului de schimb și convergența ratelor dobânzilor pe termen lung. 

Totodată, raportul evaluează compatibilitatea legislației naționale a acestor state cu normele uniunii economice și monetare (UEM) prevăzute în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) referitoare la independența băncilor centrale naționale, interzicerea finanțării monetare și compatibilitatea cu statutul Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC) și al Băncii Centrale Europene (BCE).

Raportul de convergență întocmit de Comisia Europeană este publicat concomitent cu Raportul de convergență întocmit de BCE. Cele două rapoarte sunt întocmite independent și publicate în paralel.

Rapoartele de convergență sunt publicate o dată la doi ani sau atunci când există o cerere expresă din partea unui stat membru de a se evalua nivelul său de pregătire pentru aderarea la zona euro, cum a fost cazul Letoniei în 2013.

Cu excepția Marii Britanii și a Danemarcei, toate statele membre au obligația de a adopta moneda euro și de a adera la zona euro. Prin urmare, Marea Britanie și Danemarca nu fac obiectul raportului.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat miercuri că Guvernul pe care îl conduce își asumă obiectivul de adoptare a monedei euro de către România în anul 2024.

Adoptarea monedei euro este un proiect complex, de mare anvergură, care trebuie temeinic pregătit prin implicarea specialiștilor, a mediului academic, patronatelor, sindicatelor, partidelor politice, societății civile și desigur a tuturor instituțiilor cu responsabilități în domeniu”, a declarat premierul.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Când va trece România la moneda euro. Anunțul făcut de premierul Viorica Dăncilă
Când va trece România la moneda euro. Anunțul făcut de premierul Viorica Dăncilă

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că Guvernul pe care îl conduce își asumă obiectivul de adoptare a monedei euro de către România în anul 2024.

Recomandări
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut "tricolorii"

Echipa națională de fotbal a României a participat la 17 campanii de calificare pentru Campionatul European.   

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.