România, printre țările din UE cu cea mai crescută inflație. Pe ce loc ne aflăm în Uniunea Europeană

Inflație

Războiul dintre Rusia și Ucraina continuă să producă efecte negative asupra economiei Uniunii Europene, ceea ce duce la o creștere a inflației mai mare decât se estima în primăvara anului 2022.

România nu a scăpat nici ea de această problemă. În primul trimestru al anului 2022, economia României era pe un trend ascendent, care a dus la o creștere a PIB-ului real cu 5,2%.

Această creștere a fost susținută de salariile mai mari ale oamenilor care au reușit să țină pasul cu inflația și de eliminarea treptată a restricțiilor legate de pandemia de Covid-19.

Dar până în luna iunie 2022, pe măsură ce prețurile la energie și la alimente au continuat să crească, inflația a atins cote maxime.

În UE, inflația a crescut rapid într-un timp foarte scurt, de la 7,8% în luna martie 2022, la 8,8% în luna mai 2022.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Potrivit UE, creșterea prețurilor la gaze ar putea duce la o creștere suplimentară a inflației și bineînțeles la o stagnarea a PIB-ului.

Situația economică 2021 vs 2022

La nivelul întregii Europe, comparativ cu situaţia economică din mai 2022, inflația a scăzut în două state membre din UE și a crescut în 25 de state membre.

În România, în luna iunie 2022, inflația a înregistrat o creștere record de până la 15,1%, comparativ cu 14,5% în luna mai.

Analizând inflația din lunile iunie și iulie 2021 putem observa o ușoară creștere.

Astfel, în luna iulie 2021, inflația a crescut la 5%, de la 3.9% cât era în luna iunie.

Anul trecut, creșterea prețurilor la mărfurile nealimentare atinseseră un procent de 7,64%, serviciile 2,74%, iar mărfurile alimentare 2,33%.

În 2022, inflația a crescut în condițiile în care prețurile mărfurilor nealimentare au ajuns la 17,93%, cele ale mărfurilor alimentare au crescut la 14,67%, iar serviciile au ajuns la 7,81%

Clasament al țărilor din UE cu cea mai mare inflație

Potrivit unui raport eurostat privind inflația în țările UE în luna iunie 2022, România se află pe locul șase cu cea mai mare creștere a inflației.

Iată mai jos clasamentul țărilor din UE în care s-a înregistrat cea mai mare inflație

1. Estonia (22%)

2. Lituania (20,5%)

3. Letonia (19,2%)

4. Bulgaria (14,8%)

5. Polonia (14,2%)

6. România (13%)

7. Finlanda (8,1%)

8. Franța (6,5%)

9. Malta (6,1%)

România a avut inflație de 200-300%

În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc marți, 9 august 2022, Mugur Isărescu a fost întrebat cum va fi inflația în următoarea perioadă și la ce trebuie să se aștepte românii.

Mugur Isărescu a declarat că inflația va înregistra creșteri mai mari decât în prezent.

„Da, există mai rău de atât, să nu se îndeplinească această prognoză. Bineînţeles că există. (…) România a avut şi inflaţie de 200 - 300%, deci mai rău poate să fie, bineînţeles. Nu ne jucăm cu inflaţia, este o boală foarte periculoasă. Noi zicem că o aducem sub control”, a afirmat Guvernatorul BNR.

Întrebat dacă va veni cea mai grea iarnă din istorie pentru români, Mugur Isărescu a răspuns că nu are o viziune despre ce se va întâmpla în iarnă și că guvernul României ne asigură că avem stocuri de gaz. 

„Noi ne facem datoria aici să dăm inflaţia în jos şi cu ajutorul dumneavoastră, contează foarte mult şi atmosfera, şi Guvernul îşi va face datoria. Conlucrăm cu Guvernul şi vrem să conlucrăm şi cu dumneavoastră să mărim încrederea în economie şi în viitorul acestei ţări, să trecem şi peste iarna asta. Deocamdată trebuie să trecem peste toamnă”, a spus Isărescu.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Isărescu, întrebat despre scumpiri: Se poate mai rău de atât. România a avut şi inflaţie de 200 - 300%
Isărescu, întrebat despre scumpiri: Se poate mai rău de atât. România a avut şi inflaţie de 200 - 300%

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, consideră că se poate mai rău de atât în cazul scumpirilor, precizând că România a avut şi inflaţie de 200 – 300%.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.