Comisia Europeană va prezenta un proiect pentru a opri importurile UE de combustibili fosili din Rusia

×
Codul embed a fost copiat

Comisia Europeană va prezenta săptămâna viitoare un plan de 195 de miliarde de euro pentru a opri importurile de combustibili fosili din Rusia până în 2027.

Proiectul combină o adoptare mai rapidă a energiei regenerabile cu trecerea la aprovizionarea cu gaze din surse alternative. Odată cu invazia rusă din Ucraina, europenii au accelerat eforturile pentru a scăpa de dependenţa energetică faţă de Moscova.

Însă, în Uniunea Europeană persistă un dezacord serios în privința importurilor de energie din Rusia.

Germania: „Suntem departe de instituirea unui embargo”

Robert Habeck, Ministrul german al Economiei: „În ceea ce privește gazele, trebuie spus răspicat că suntem departe de instituirea unui embargo.”

În practică, deja livrările de gaze rusești sunt în scădere. Gazprom a anunţat că nu va mai exporta gaze naturale prin Polonia prin gazoductul Yamal-Europe, după ce autorităţile de la Moscova au impus sancţiuni împotriva firmei care deţine tronsonul din Polonia al acestui gazoduct crucial pentru tranzitul gazelor spre Europa. EuroPol Gaz face parte din cele 30 de firme din Uniunea Europeană, SUA şi Singapore, pedepsite de Moscova ca represalii la sancţiunile instituite de Occident.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Pe de altă parte, Ucraina a blocat tranzitul gazelor ruseşti către Europa Occidentală în regiunea Luhansk, pe motiv că ocuparea teritoriului estic de către forţele ruse face imposibilă supravegherea fluxurilor. Asta înseamnă blocarea unei treimi din livrările rusești ce traversează teritoriul ucrainean.

Sergiy Makogon, CEO al Operatorului de Sistem de Transport de Gaze din Ucraina: „Din păcate, am descoperit recent că autoritățile de ocupație din teritoriul controlat de separatiști în Luhansk fură gaze din conducta de tranzit ca să-l folosească la centrala lor termică. Nu putem tolera acest lucru pentru că ar fi foarte dificil să compensăm pierderile. Ar trebui să dăm destinatarilor din propriul nostru gaz.”

Robert Habeck, Ministrul german de Economie și Climă: „Disputele pe tema energiei reprezintă o armă ce poate fi folosită brutal în acest război.”

Ce spune Bulgaria despre dependența de gaz din Rusia

Pe de altă parte, guvernul de la Sofia tocmai a anunțat că, din iunie, va primi gaze lichefiate de la Statele Unite, în urma unei întelegeri încheiate la Washington de premierul Kiril Petkov.

Gazprom a sistat fluxul de gaze către Bulgaria, după ce țara vecină a refuzat să achite livrările în ruble. Cum tăierea a intervenit la sfârsitul sezonului rece, asta a dat Sofiei răgaz să găsească surse alternative.

Vladislav Panev, parlamentar al partidului Bulgaria Democratică: „Cu doar câteva luni în urmă se spunea că dependența de gazele rusești este imensă, că nu ne putem lipsi de ele în viitorul apropiat, dar acum e clar că nu e așa. Bulgaria trebuie să-și asigure cantități suficiente de gaze din alte surse decât Rusia. Asta e vital pentru de-putinizarea Bulgariei, pentru independența noastră economică și politică.”

Un alt aspect încă tulbure este plata gazelor rusești.

Mario Draghi, prim ministrul Italiei: „Sunt încrezător, dar pentru un motiv prostesc și anume că nu s-au prevăzut pedepse pentru cei care încalcă sancțiunile. Nimeni n-a spus dacă plata gazelor în ruble înseamnă încălcarea sancțiunilor. Nu știm cum va fi organizată plata, e o zonă gri aici. Și am văzut dovezi că cel mai mare importator de gaze din Germania a plătit deja în ruble. De fapt, majoritatea importatorilor de gaze rusești și-au deschis conturi în ruble la Gazprombank.”

Oricum, până la instituirea unui embargo asupra gazelor, nu există unanimitate în Europa nici în privința sistării importurilor de petrol rusesc. Deși Bruxelles-ul i-a promis o derogare de la aplicarea embargoului, Budapesta tot nu și-a exprimat acordul.

Ungaria vorbește despre o „bombă atomică” asupra economiei

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto: „Am cerut Comisiei Europene să țină cont de particularitățile Ungariei până când ne oferă soluții alternative. Până atunci, Ungaria nu poate susține ultimul pachet de sancțiuni pentru că ar echivala cu o bombă atomică asupra economiei noastre. Am făcut unele progrese, dar încă mai sunt multe aspecte de discutat înainte de a ne schimba poziția.”

Ungaria importă în prezent din Rusia 65% din petrolul şi 85% din gazele naturale pe care le consumă.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Grecia e pârjolită din nou de incendii și se pregătește pentru ce e mai rău. ”În fiecare an, familiile sunt în pericol”
Grecia e pârjolită din nou de incendii și se pregătește pentru ce e mai rău. ”În fiecare an, familiile sunt în pericol”

Grecia a închis școlile din cauza caniculei și a trecut prin primul incendiu de vegetație al verii. Pentru joi se anunță o nouă zi de cuptor. Mercurul din termometre va urca vertiginos, ajungând chiar și la 42 de grade Celsius în insula Creta.

 

Primele imagini cu Eduard, românul din Viena care și-a împușcat iubita. A fost ucis de polițiștii alertați de vecini
Primele imagini cu Eduard, românul din Viena care și-a împușcat iubita. A fost ucis de polițiștii alertați de vecini

Au apărut înregistrări cu românul de 26 de ani, bănuit că și-a ucis iubita, care a fost împușcat mortal de polițiștii din Viena.

Hamas cere SUA să facă
Hamas cere SUA să facă "presiune" asupra Israelului pentru un armistiţiu permanent în Gaza

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a cerut joi într-un comunicat Statelor Unite să facă "presiune" asupra Israelului în vederea obţinerii unui armistiţiu permanent în Fâşia Gaza, relatează AFP.

Recomandări
Tensiunile continuă în Sectoarele 1 și 2. Radu Mihaiu acuză că sacii cu buletinele de vot dintr-o secție au fost rupți
Tensiunile continuă în Sectoarele 1 și 2. Radu Mihaiu acuză că sacii cu buletinele de vot dintr-o secție au fost rupți

Sunt tensiuni mari în Sectoarele 1 și 2 ale Capitalei, unde actualii primari acuză fraudarea votului. Edilul de la 2, Radu Mihaiu, care a obținut renumărarea buletinelor în una dintre secții, a anunțat miercuri noapte rezultatul procesului.

Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”
Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”

Arena Națională s-a transformat miercuri seară într-un tărâm al emoțiilor intense. Britanicii de la Coldplay au urcat pe scenă în fața a peste 50 de mii de oameni și au făcut spectacol. Show-ul a fost completat de baloane colorate, lumini și artificii.

Cum se dezvoltă energia verde în România. Numărul românilor care sunt prosumatori a depășit 120.000
Cum se dezvoltă energia verde în România. Numărul românilor care sunt prosumatori a depășit 120.000

Piața energiei verzi din România se află într-o continuă creștere, spun specialiștii. Am depășit 100.000 de prosumatori, adică oameni care își produc propria energia și furnizează și în rețea.