Coronavirus. Nou record de decese în SUA. Numărul morţilor se apropie de 50.000

×
Codul embed a fost copiat

În Statele Unite, COVID-19 a luat 50 de mii de vieți.

Numărul total de bolnavi a trecut de 850 de mii, dar autorităţile sunt de părere că ar fi vorba de câteva milioane de cazuri - cele mai multe dintre ele asimptomatice - numai în statul New York.

Preşedintele Trump a anunţat că ar putea extinde măsurile de distanţare socială şi după 1 mai, iar oamenii resimt tot mai apăsat efectele stagnării economiei. Protestele continuă în multe orașe, iar o altă amenințare - sub forma unei crize alimentare, de această dată - ia proporții. Cei rămași fără loc de muncă se așează în toiul nopții, la cozi, ca să primească alimente gratis.

Preşedintele Donald Trump a anunţat că ia în calcul extinderea măsurilor de distanţare socială pe teritoriul american şi după data de 1 mai, dacă epidemia nu dă înapoi. Cele mai noi cifre arată însă că sunt puţine şanse. Statul California a înregistrat cel mai mare număr de decese într-o singură zi de la debutul pandemiei, în timp ce autorităţile din New York vorbesc de milioane de persoane infectate, dar asimptomatice.

Specialiştii de la Casa Albă susţin că lumina, căldura și umiditatea scurtează durata de viaţă a coronavirusului în aer liber. Cu toate astea, speranțele zecilor de mii de bolnavi din spitalele americane atârnă de rezultatele clinice ale unor medicamente care ar putea să le salveze viețile. E cazul hidroxi-clorochinei, un medicament creat inițial împotriva malariei.
Numai că cele mai recente studii nu sunt optimiste. Într-unul din ele, pacienții au avut o rată aproape dublă a deceselor față de cei care nu au primit medicamentul. Într-un alt studiu, realizat de francezi, și unii dintre pacienți au dezvoltat probleme cardiace. Acum, autoritățile americane spun că mai au nevoie de timp ca să obțină rezultate concludente.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

O altă soluție - chiar dacă parțială - pe care o au în vedere autoritățile americane pentru a limita epidemia e testarea tuturor angajaților din domeniile esențiale. Detroit e primul oraș care se pregătește să facă asta.

În paralel cu criza sanitară, în Statele Unite este în toi şi una alimentară. Mii de americani, care nu mai au venituri de aproape 2 luni, stau la cozi kilometrice pentru a primi un pachet cu mâncare.

În Florida, voluntarii pregătesc pachete cu alimente pentru cei rămași fără slujbe. Disperaţi, mulţi au venit înainte de ivirea zorilor. Unii au dormit și 6 ore în mașină ca să prindă o porție. De voie, de nevoie, unii proprietari de afaceri au fost nevoiți să se reprofileze - e cazul unui club de jazz din Detroit, care s-a transformat în bucătărie.

Disperarea oamenilor se reflectă şi în discuţiile tot mai tensionate de la Washington cu privire la redeschiderea economiei. Preşedintele Trump susţine că nici măcar economiştii nu ştiu când va fi posibilă.

Primăriţa din Las Vegas ar vrea să se redeschidă totul în "oraşul păcatului", inclusiv cazinourile, în pofida pericolului contaminării cu coronavirus. "Dacă ar apărea iar focare, le închidem din nou" - spune senin Carolyn Goodman, care îşi oferă oraşul pentru un experiment.

Carolyn Goodman admite ca în aceste condiţii testarea pentru coronavirus este absolut necesară - „Asta nu este responsabilitatea noastră. Este treaba departamentului de sănătate, treaba spitalelor, a laboratoarelor.”

În timp ce dezbaterile între cele două tabere par fără sfârșit, se profilează ameninţător şi perspectiva unei agravări a crizei.

Primejdia unei recrudescente a virusului s-a materializat deja în Singapore, unde numărul cazurilor a crescut brusc la aproape 11.500, o creştere de 4 ori în mai puţin de 2 săptămâni.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Pacienții care s-au vindecat de Covid-19 pot dona plasmă la mai multe centre din țară
Pacienții care s-au vindecat de Covid-19 pot dona plasmă la mai multe centre din țară

De săptămâna viitoare Centrul de transfuzie sanguină București își deschide porțile pentru pacienții vindecați de Covid-19.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.