Filmul accidentului de elicopter din Kiev, soldat cu 14 morți. Autoritățile investighează și un posibil sabotaj

×
Codul embed a fost copiat

Un elicopter Airbus H225 Super Puma, modernizat în România, la Ghimbav, s-a prăbușit dimineață într-o suburbie a Kievului, lângă o grădiniță.

Au murit 14 oameni, printre ei ministrul de interne al Ucrainei și un copil. Alți 25 au fost răniți. Deocamdată prăbușirea elicopterului este considerată un accident, dar serviciul de securitate al Ucrainei a anunțat că ia în calcul şi alte variante - inclusiv sabotajul.

Ministerul de Interne din Ucraina a modernizat în România 15 elicoptere de tipul celui care s-a prăbușit, pe care le-a cumpărat la mâna a doua de la Airbus.

Flăcări care s-au întins pe sute de metri au izbucnit în urma impactului elicopterului cu solul, în fața grădiniței din Brovari, o suburbie a Kievului.

Sunt cel puțin 14 morți - potrivit oficialilor ucraineni.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Nouă oameni erau la bordul aparatului de zbor: șase oficiali ai Ministerului de Interne din Ucraina, între care ministrul Denis Monastyrsky, primul lui adjunct și un secretar de stat, și trei membri ai echipajului. Niciunul nu a supraviețuit.

Inclusiv un copil este printre persoanele ucise. Părinții îi aduceau pe cei mici la grădiniță înainte de a merge la serviciu când s-a prăbușit elicopterul.

Pe lângă morți, 25 de răniți au fost găsiți la fața locului. 11 sunt copii.

Clarissa Ward, corespondent CNN: „Ca și cum Ucraina nu ar fi trecut prin destule orori și destule tragedii, evenimentele din această dimineață sunt cu adevărat devastatoare. Puteți vedea grădinița din spatele meu unde s-a prăbușit acel elicopter. Există un uriaș serviciu de urgență și un efort de salvare și recuperare. Practic, ceea ce încearcă să facă este să stabilească dacă mai sunt și alți copii care se află încă în interiorul grădiniței pentru că, chiar înainte că elicopterul să se prăbușească efectiv. A lovit această parte a clădirii care a provocat prăbușirea podelei grădiniței,vdeci este posibil să existe și alți oameni, copii sau profesori, pur și simplu nu știm cine ar putea fi nerecuperat din interior.”

Deocamdată nu există indicii că prăbușirea elicopterului ar fi altceva decât un accident, dar Serviciul de Securitate al Ucrainei - SBU - a declarat că urmăreşte mai multe cauze ale tragediei care includ sabotajul, o defecțiune tehnică sau încălcarea regulilor de zbor.

Înainte de tragedie, elicopterul - un Airbus H225 SupePuma - a fost filmat zburând la foarte joasă altitudinine într-un moment în care condițiile meteo erau nefavorabile și ceața era foarte densă. Martorii au declarat că înainte de accident pilotul a încercat să evite clădirile înalte.

Teplova Raisa, localnică: „Elicopterul se învârtea în cerc, arzând, și a zburat în acea direcție. Deci, după cum am înțeles, a ales clădirea cea mai joasă, pentru că este o clădirea cu două etaje acolo și o clădire cu zece etaje. E o grădiniță.”

Elicopterul H224 Super Puma prăbușit în suburbia Kievului face parte dintr-un lot de 21 de astfel de aparate de zbor pe care Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei le-a cumpărat acum 5 ani, la mâna a doua, de la Airbus Helicopters.

15 dintre ele au fost modernizate în România, la întreprinderea Airbus din Ghimbav.

Airbus Helicopters România nu comentează deocamdată situația. Știm, totuși, că aparatul H225 numărul 54 a fost livrat Ucrainei de fabrică să de aici, de la Ghimbav, în decembrie 2021. Fotografia elicopterului apare în comunicările autorităților din țara vecină, care anunțau că 5 aparate de zbor au fost modernizate în România. Ucraina nu le-a cumpărat noi, dar a cerut să fie reparate și echipate cu aparatură, astfel încât să poată efectua cu succes operațiuni de căutare, salvare și transport în condiții dificile.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris accidentul de elicopter din această dimineață de la Brovary drept „o tragedie teribilă” care a revendicat viețile „patrioților adevărați”.

În vârstă de 42 de ani, ministrul de interne Denis Monastyrsky, mort în accident, era un membru proeminent al cabinetului lui. Primise sarcină grea să conducă poliția în timpul războiului.

Tot în Ucraina, în urmă cu câteva zile, o rachetă rusească a lovit un bloc de locuințe din orașul Dnipro, ucigând 45 de persoane, inclusiv șase copii.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani

Autorităţile germane au anunţat duminică decesul, în urma rănilor suferite, a unui poliţist înjunghiat vineri în cap în timpul unui atac care a vizat o reuniune anti-islam la Mannheim, un ministru denunţând "terorismul islamist", relatează AFP.

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.