Imaginile surprinse din satelit pe un aerodrom militar din Belarus, înaintea atacului cu drone

×
Codul embed a fost copiat

„Orașul asediat Bahmut este fortăreața noastră care trebuie apărată până la sfârșit”, a spus președintele Zelenski. Dar, situația de acolo este mult mai rea decât se anunță oficial, spun apărătorii ucraineni.

Din China, unde se află în vizită, președintele Belarusului a făcut un apel la pace în Ucraina. Însă Vladimir Putin nu este preocupat de pace. A cerut serviciului de securitate al Rusiei - FSB, să-și intensifice activitatea și să oprească infiltrarea „grupurilor de sabotaj” în țară.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „FSB trebuie să țină sub control în special porțiunea ruso-ucraineană a frontierei de stat. Sarcina voastră este să puneți o barieră în calea grupurilor de sabotaj și să preveniți introducerea ilegală de arme și muniții pe teritoriul Rusiei. Trebuie să ne consolidăm și operațiunile de contrainformații, deoarece serviciile speciale occidentale lucrează împotriva Rusiei, într-un mod activ.”

Imagini surprinse din satelit par să arate avionul de recunoaștere rusesc, pe un aerodrom militar din Belarus, chiar înainte de atacul cu drone pus la cale de activiști anti-guvernamentali. După acest incident, Moscova ar fi livrat Belarusului sisteme de rachete tactice Iskander și sisteme de apărare antiaeriană S-400. Cel puțin așa declară președintele Aleksandr Lukaşenko.

Avionul A-50, avariat în urma unor explozii, era folosit de forţele ruse pentru dirijarea bombardierelor şi orientarea spre ţintele din Ucraina. Avionul A-50 este foarte complex şi ca atare scump. Rusia are avea doar șase asemenea aparate. Unul singur costă aproximativ 330 de milioane de dolari, comparabil cu o navă de război.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Lukașenko i-a convocat luni seară pe şefii instituţiilor militarizate în legătură cu atacul cu drone revendicat de partizani bielorusi.

Alexandr Lukașenko, președintele Belarusului: „Trebuie să fim cu toții atenți la cele mai mărunte acțiuni agresive la graniță, împotriva țării noastre, pentru a lua cele mai potrivite măsuri. (Inamicii) folosesc orice ocazie pentru a stârni incidente în Belarus. Vă cer să urmați ordinele. Restul e în seama mea. (...) Vreau sa subliniez încă o dată că aștept cea mai severă disciplină în rândurile ministerului de interne și ale armatei. Cea mai strictă disciplină!”

Dupa acest apel la vigilență sporită, Lukașenko a plecat spre Beijing, unde urmează să fie primit de președintele Xi Jinping. Până atunci, într-un interviu în presa chineză, a făcut un apel la pace.

Alexandr Lukașenko, președintele Belarusului: „Trebuie să profităm de acest moment în care Rusia nu și-a pus economia pe picior de război. E un moment unic și s-ar putea să nu se mai repete.”

Pe de altă parte, Kremlinul a transmis, cu ipocrizie că Rusia este deschisă la negocieri pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, dar că noile "realități teritoriale" nu pot fi ignorate.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Există anumite realități care țin deja de chestiunile interne ale Rusie. Mă refer la noile teritorii ruse (regiunile ucrainene anexate). Există constituţia Federaţiei Ruse, pe care nimeni nu o poate pune la îndoială şi pe care partea rusă nu o poate sacrifica, niciodată.”

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „Aliații NATO au convenit că Ucraina va deveni membră a alianței noastre. Dar, în același timp, aceasta este o perspectivă pe termen lung. Chestiunea acum este să ne asigurăm că Ucraina prevalează ca națiune suverană, independentă. De aceea, trebuie să sprijinim Ucraina".

Pe front, luptele sunt îndârjite.

Volodinir Zelenski, președintele Ucrainei: „În zona Bahmut, situația devine din ce în ce mai complicată. Inamicul distruge în mod sistematic tot ceea ce poate fi folosit pentru a ne proteja pozițiile. Luptătorii noștri care apără sectorul Bahmut sunt adevărați eroi.”

Rusia dă zor să încercuiască Bahmutul înainte ca solul să se dezghețe complet și să se transforme în nămol. Dezghețul de primăvară, cunoscut sub numele de „rasputița”, are o lungă istorie în ruinarea planurilor de atac ale armatelor pe teritoriul Ucrainei și în vestul Rusiei.

Nu departe de Bahmut, se află alt obiectiv strategic - micul oraș minier Vulhedar menținut încă de apărătorii ucraineni, dar atacat continuu de ruși.

O echipă de jurnaliști de la Sky News s-a adăpostit și, după câteva momente de acalmie, un alt proiectil a șuierat prin aer.

Alex Rossi, Sky News: „Locul acesta este absolut devastat după lupte. Nu este o fereastră la apartamentele din aceste blocuri care să nu fie spartă. Peste tot sunt cratere de la exploziile obuzelor.”

Puțini localnici au rămas în Vulhedar și luptă să supraviețuiască. O femeie adună apă de ploaie, înainte să fugă la adăpost, în beciul casei.

Femeie: „Dacă rămâi prea mult afară, totul este bombardat pe aici. E greu, tare greu…”

Vulhedar este important pentru ucraineni mai ales pentru că pot să taie liniile de aprovizionare ale inamicului.

Dintr-un buncăr, unul dintre comandanți coordonează contra-atacurile.

În imaginile transmise în direct cu o dronă se poate vedea orașul, și linia frontului, unde zac cadavrele dușmanilor.

Soldat: „Ne atacă mereu cu forțe sporite. Deocamdată rezistăm. Din păcate au multe tunuri cu bătaie lungă, artilerie și tancuri.”

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Icoană extrem de valoroasă, furată de la un călugăr de pe Muntele Athos. Unde a fost găsită piesa veche de peste 200 de ani
Icoană extrem de valoroasă, furată de la un călugăr de pe Muntele Athos. Unde a fost găsită piesa veche de peste 200 de ani

O icoană extrem de valoroasă furată dintr-o mănăstire de pe muntele Athos a fost descoperită în apartamentul hoțului, în Serbia. Valoarea icoenei vechi de peste două secole este estimată la peste 700.000 de dolari.

Detalii picante din viața lui Hunter Biden. Relație amoroasă cu văduva fratelui său. Amândoi consumau droguri
Detalii picante din viața lui Hunter Biden. Relație amoroasă cu văduva fratelui său. Amândoi consumau droguri

Verdictul de vinovăție dat lui Hunter Biden spulberă teza favorită a republicanului Donald Trump, care se considera persecutat de justitie.

Președinte de partid, demis și exclus în doar câteva ore, după anunțarea intenției unei alianțe cu extrema dreaptă
Președinte de partid, demis și exclus în doar câteva ore, după anunțarea intenției unei alianțe cu extrema dreaptă

Președintele unui partid de dreapta din Franța, Eric Ciotti, a fost dat jos de la conducerea formațiunii după ce și-a anunțat intenția unei alianțe cu formațiunea de extremă dreapta condusă de Marine Le Pen.

Recomandări
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut "tricolorii"

Echipa națională de fotbal a României a participat la 17 campanii de calificare pentru Campionatul European.   

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.