Israelul nu crede în armistițiu: „Va afecta eforturile de război și eforturile de a scoate ostaticii din Gaza”

×
Codul embed a fost copiat

Pentru prima dată, români din Gaza vor fi evacuați în Egipt prin punctul de frontieră Rafah, în cursul zile de marți.

Sunt 103 persoane, femei și copii, potrivit ministerului nostru de Externe. Toți vor fi aduși în țară, de la Cairo, cu o cursă aeriană specială. În același timp, premierul Netanyahu a repetat că nu va fi nicio încetare a focului în Gaza, până la eliberarea ostaticilor.

Pentru prima dată pe lista palestinienilor cu pașaport străin autorizați să plece din Gaza, prin punctul de frontiera cu Egiptul, Rafah, figurează și români. Peste 103 persoane, femei și copii, a precizat ministerul nostru de Externe.

Radu Filip, purtătorul de cuvânt al MAE: „Un număr de 103 cetățeni români au primit accepul de a fi evacuați din Gaza. Ei vor ajunge în Cairo, Egipt, de acolo vor pleca cu o cursă specială”.

Se anunță lupte grele în orașul Gaza

După ce forțele israeliene au împărțit în două Fâșia Gaza și au înconjurat orașul Gaza, se pregătesc pentru lupte grele într-un mediu urban ostil, înțesat de capcane.

Citește și
oameni gaza
„Cimitirul groazei”. Gaza devine rapid un loc de veci pentru copii. Avertisment lansat de secretarul general al ONU | FOTO
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Reporter ABC: Cine ar trebui să guverneze Gaza când războiul se va termina?

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: Cred că Israelul va avea responsabilitatea generală pentru securitatea în Gaza, pentru o perioadă de timp nedeterminată, pentru că am văzut ce s-a întâmplat atunci când securitatea nu a depins de noi. Am văzut erupția terorii Hamas la o scară de neimaginat.

Nu va fi niciun fel de armistițiu în Gaza fără eliberarea ostaticilor, a repetat premierul Netanyahu.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: „În privința unor pauze tactice limitate - o oră aici, o oră acolo - am mai avut. Bănuiesc că vom analiza circumstanțele pentru a permite intrarea ajutoarelor umanitare (în Fâșia Gaza) sau pentru ca unii ostatici să poată ieși. Dar nu cred că va fi o încetare a focului generală. Cred că un astfel de armistițiu va afecta eforturile de război, dar va afecta și eforturile de a scoate ostaticii din Gaza. Pentru că ceea ce dă rezultate cu acești criminali din Hamas este presiunea militară pe care o exercităm asupra lor”.

Pemierul Netaniahu a vorbit la telefon, din nou, cu președintele Statelor Unite, pe tema pauzelor umanitare.

John Kirby, purtător de cuvânt al Casei Albe: „Vom continua să milităm pentru pauze temporare și localizate în conflict. Considerăm că suntem la începutul acestei discuții, nu la finalul ei”.

La o lună de la începerea războiului - Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, suține că numărul celor uciși în bombardamentele isrealiene a trecut de 10.000. Iar peste 4.100 dintre cei omorâți ar fi copii. Israelul acuză Hamas că umflă numărul victimelor civile, în timp ce Pentagonul vorbește despre mii de vieți pierdute.

Nevoia pentru încetarea temporară a ostilităților devine mai urgentă cu fiecare oră care trece2, spune și secretarul general al ONU.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU: „Gaza devine un cimitir al copiilor. Sute de fete și băieți sunt uciși sau răniți în fiecare zi. Trebuie să avem o încetare umanitară a focului acum. Ambele părți să-și respecte obligațiile conform legii internaționale. Asta înseamnă eliberarea necondiționată a ostaticilor acum”.

În timpul unei ședințe de guvern, în Cisiordania, premierul palestinian a fost copleșit de emoție când a vorbit despre copiii care pier în acest conflict.

Mohammed Shtayyeh, premierul palestinian: „Mama a trei copii morți sub dărâmături le spune celor mici: Lăsați-mă să vă văd... Măcar în vis”.

În Israel, un moment de reculegere a fost pastrat în întreaga țară în memoria victimelor atacurilor Hamas, din urmă cu exact o lună.

Luni seară, mii de israelieni s-au adunat la Zidul Plângerii, în Ierusalim, și au aprins 1.400 de lumânări, câte una pentru fiecare viața curmată de teroriștii Hamas.

Un polițist implora pentru un semn de viață, când căuta supraviețuitori, după mascacrul de la festivalul de muzică, pe 7 octombrie. Peste tot, însă, era o tăcere de mormânt.

Thomas Hand, supraviețuitor al atacului Hamas: „Din dimineața de 7 (octombrie) și până astăzi, a fost un coșmar, un carusel de emoții... O tragedie... În ziua aceea a fost ca la ruleta rusească, dacă au făcut-o, sau nu...”.

Hamas ține captivi în Gaza peste 240 de ostatici

Un tată a vorbit cu jurnaliștii de la CNN despre zilele agonizante prin care a trecut, după atacul teroriștilor din kibuțul Beeri, unde 130 de localnici au fost ucisi. Fiica lui dormise la o familie prietenă, în vecini. Întâi a aflat că ar putea fi moartă...

Thomas Hand, supraviețuitor al atacului Hamas: „Mi-au au spus doar că au găsit-o pe Emily și că a murit... Iar eu am răspuns: "Da!". Am zis "da" și am zâmbit... Pentru că aceasta era cea mai bună veste dintre toate posibilitățile. În acele condiții, moartea era o binecuvântare, o binecuvântare absolută...”.

Apoi, după o vreme, armata i-a spus că fiica lui ar putea fi, totuși, în viață... Dar ținută în captivitate, undeva în Gaza.

Thomas Hand, supraviețuitor al atacului Hamas: „Evident, sunt extrem de îngrijorat de soarta ei. Este foarte posibil să fie într-un tunel, undeva sub Gaza. E îngrozitor când îți imaginezi... Și vine ziua ei de naștere. Pe 17, luna aceasta, împlinește 9 ani. Iar ea nu va ști că e ziua ei... Va fi doar îngrozită, în tunelul de sub Gaza, de ziua ei...”.

Hamas ține captivi în Gaza peste 240 de ostatici, dintre care șase au dublă cetățenie, israeliană și română. Într-o lună de război, Hamas a eliberat 4 femei, în timp ce forțele armate israeliene au eliberat o tânără - soldat.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Trupele israeliene, așteptate să intre în forță în orașul Gaza, în 48 de ore
Trupele israeliene, așteptate să intre în forță în orașul Gaza, în 48 de ore

Armata israeliană a încercut complet orașul Gaza după mai mult de o săptămână de lupte grele și au împărțit enclava în două.

„Cimitirul groazei”. Gaza devine rapid un loc de veci pentru copii. Avertisment lansat de secretarul general al ONU | FOTO
„Cimitirul groazei”. Gaza devine rapid un loc de veci pentru copii. Avertisment lansat de secretarul general al ONU | FOTO

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, António Guterres, a avertizat că situaţia din Gaza este „mai mult decât o criză umanitară, este o criză a umanităţii".  

Rebelii Houthi au intervenit din nou în războiul Israel-Hamas. Teritoriul statului evreu, atacat de drone
Rebelii Houthi au intervenit din nou în războiul Israel-Hamas. Teritoriul statului evreu, atacat de drone

Rebelii Houthi din Yemen, apropiaţi de Iran, au susţinut că au efectuat, luni, un nou atac cu drone împotriva Israelului ca răspuns la războiul pe care îl poartă armata israeliană în Fâşia Gaza, transmite AFP.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.