Război în Ucraina, ziua 56. Zelenski: Nu avem destule arme serioase și grele pentru a învinge Rusia la Mariupol

În Harkov, Kiev și în Nikolaiev continuă atacurile aeriene asupra zonelor locuite.

peskov
Getty

Război în Ucraina, ziua 56. ȘtirileProTV.ro vă prezintă cele mai importante evenimente ale acestui conflict în format LIVE TEXT.  

20-04-2022 23:26

Ucraina spune că este pregătită pentru negocieri în Mariupol

Negociatorul ucrainean Mykhailo Podolyak spune că este încântat să organizeze o "rundă specială de negocieri" cu Rusia în orașul asediat Mariupol, dar fără nicio condiție.

Podolyak a scris pe Twitter că face această ofertă "pentru a-i salva pe băieții noștri, pe cei din batalionul Azov, pe militari, pe civili, pe copii, pe cei vii și pe cei răniți".

Mariupol rămâne sub asediul trupelor rusești.

20-04-2022 23:23

Norvegia a donat Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Mistral, a declarat miercuri ministrul norvegian al Apărării, Bjørn Arild Gram.

Sistemul de apărare aeriană este "o armă eficientă" și "va fi de mare folos Ucrainei", a declarat ministrul.

Norvegia furnizează Kievului aproximativ 100 de rachete Mistral și un număr mic de unități de lansare, potrivit Ministerului Apărării.

Sistemul Mistral era în curs de retragere treptată de către armata norvegiană, "dar este încă o armă modernă și eficientă care va fi de mare folos Ucrainei", a spus Gram.

Armele au fost deja trimise din Norvegia, a precizat ministerul.

Norvegia donase anterior un total de 4.000 de rachete antitanc și mai multe tipuri de echipamente de protecție, precum și alte echipamente militare, notează CNN.

20-04-2022 23:18

500.000 de ucraineni au fost deportați în Rusia, susține Kievul

Jumătate de milion de persoane au fost deportate din Ucraina în Rusia, potrivit șefului comitetului umanitar al Ucrainei.

Mykyta Poturayev a îndemnat Crucea Roșie să încerce să-i contacteze pe cei dispăruți, despre care se crede că ar fi vorba de femei și copii.

"Jumătate de milion de cetățeni ucraineni au fost deportați din Ucraina în Federația Rusă fără acordul părții lor. Din nefericire, nu există nicio oportunitate pentru acum nici măcar de a lua legătura cu aceste persoane", a declarat Poturayev.

Sky News precizează că nu a reușit să verifice aceste afirmații.

20-04-2022 23:10

Zelenski neagă afirmația Rusiei că ar fi propus o pace prin negociere

Volodimir Zelenski a negat că ar fi primit o propunere de pace negociată din partea Rusiei.

"Nu am auzit nimic, nu am văzut nimic. Sunt convins că nu ne-au oferit nimic", a declarat președintele Ucrainei în cadrul unei conferințe de presă.

Anterior, miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că o propunere "clară și elaborată" pentru o pace negociată a fost înaintată Ucrainei, transmite Al Jazeera.

20-04-2022 23:04

SUA: Rusia are în prezent 82 de batalioane în Ucraina

Forțele rusești au adăugat 17 grupuri tactice de batalioane (BTG) în Ucraina în ultima săptămână, cu încă patru BTG-uri doar în ultimele 24 de ore, a declarat miercuri un înalt oficial american din domeniul Apărării. 

În total, SUA estimează că în prezent există 82 de BTG-uri în interiorul Ucrainei.

Dintre cele patru BTG-uri adăugate în ultimele 24 de ore, trei dintre ele "au intrat în est", în zona Donbas, a adăugat oficialul, potrivit CNN

20-04-2022 22:20

Evacuarea din Mariupol nu a funcționat, anunță Kievul

Eforturile de evacuare a civililor din Mariupol au eșuat din nou miercuri din cauza bombardamentelor rusești, afirmă oficialii ucraineni.

"Din nefericire, coridorul umanitar de ieșire din Mariupol astăzi nu a funcționat conform planului", a declarat vicepremierul Iryna Vereshchuk pe Telegram. Ea a acuzat forțele ruse că nu au respectat o încetare temporară a focului necesară pentru convoi, deoarece nu au fost în măsură să își controleze propriile trupe de pe teren, relatează France 24.

20-04-2022 22:05

Zelenski: Nu avem suficiente arme serioase și grele pentru a învinge Rusia la Mariupol

Volodimir Zelenski a declarat, miercuri, că forțele țării nu au suficiente arme "serioase și grele" pentru a învinge armata rusă în orașul portuar Mariupol din sud-estul țării.

El a prezentat două modalități potențiale de a pune capăt impasului din oraș: "În primul rând, implică arme serioase și grele. În acest moment nu avem suficiente arme de acest tip pentru a elibera Mariupol. A doua cale este cea diplomatică. Până acum, Rusia nu a fost de acord cu acest lucru. Nu știm când vom putea elibera Mariupol", a adăugat Zelenski, transmite CNN.

20-04-2022 21:47

Munițiile Howitzer, un tip de muniție de artilerie, au sosit în Europa pentru a fi trimise în Ucraina, a declarat miercuri un înalt oficial american din domeniul apărării pentru presă. Obuzierele Howitzer au început să sosească ieri, iar astăzi și în zilele următoare "vor mai sosi și altele", a spus oficialul. În cel mai recent pachet de retragere de 800 de milioane de dolari, semnat săptămâna trecută, SUA au declarat că vor trimite în total 40.000 de astfel de muniții.

Pregătirea ucrainenilor pentru a utiliza obuzierele "a început", a precizat oficialul. Instruirea a aproximativ 50 de ucraineni are loc într-o țară din afara Ucrainei, dar oficialul nu a vrut să spună în ce țară are loc, informează CNN

20-04-2022 21:33

ONU: Peste 5 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la invazia rusă

Până la 19 aprilie, peste 5 milioane de persoane au fugit din Ucraina din cauza războiului purtat de Federația Rusă.

Astfel de date sunt furnizate de Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), relatează Ukrinform.

Se subliniază că majoritatea - peste 2,8 milioane de persoane - au fugit în Polonia. Peste 757.000 de persoane au plecat în România, peste 549.000 - în Rusia, 471.000 - în Ungaria, peste 426.000 - în Moldova, peste 342.000 - în Slovacia, iar peste 23.000 - în Belarus.

20-04-2022 21:24

Rusia a notificat în mod corespunzător SUA înainte de lansarea rachetei „Satan 2”

Pentagonul a reacționat la vestea că Rusia a finalizat cu "succes" un test de lansare a rachetei balistice intercontinentale Sarmat.

SUA susține că această acțiune "nu reprezintă o amenințare" la adresa SUA și a aliaților săi, adăugând că Rusia a notificat în mod corespunzător Pentagonul cu privire la planurile sale.

"Nu a fost o surpriză", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, transmite Sky News.

Anterior, președintele Vladimir Putin a declarat că lansarea rachetei balistice Sarmat, supranumită „Satan 2”, de la Plesetsk, în nord-vestul țării, va "da de gândit" celor care amenință Rusia.

20-04-2022 21:19

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, l-a asigurat miercuri la Kiev pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski că Uniunea Europeană va face „tot ce îi stă în puteri” pentru ca Ucraina să câştige războiul declanșat de Rusia.

20-04-2022 19:16

Zelenski: Vom elibera prizonieri ruși în schimbul unei treceri sigure din Mariupol

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afrimat că este pregătit să elibereze prizonierii de război ruși în schimbul unei treceri sigure a civililor și a trupelor ucrainene din Mariupol.

Se pare că aproximativ 100.000 de persoane au rămas în orașul asediat din sudul țării.

Zelenski a adăugat că situația din oraș se înrăutățește pe măsură ce războiul continuă, iar sute de persoane sunt rănite și nu au acces la asistență medicală, relatează Sky News.

20-04-2022 18:23

Putin: În Donbas, viața se va schimba în bine

Vladimir Putin a afirmat că Rusia își va atinge obiectivele militare în regiunea Donbas din estul Ucrainei, care, spune el, ar permite oamenilor să-și reia viața normală.

Vorbind în cadrul unei reuniuni la Kremlin, care a avut ca scop promovarea Rusiei ca țară a oportunităților, Putin a declarat că Moscova a fost forțată să înceapă o "operațiune militară" în Ucraina din cauza "tragediei" care are loc în Donbas.

"Am spus-o de la bun început: scopul acestei operațiuni este de a-i ajuta pe oamenii noștri care trăiesc în Donbas", a spus Putin.

Adresându-se unei fete care s-a alăturat reuniunii din Sevastopol, în Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014, el a spus: "Vom acționa în mod consecvent și ne vom asigura că viața de acolo va deveni treptat normală, se va schimba în bine, așa cum ți s-a întâmplat ție, în viața ta, în Sevastopol", relatează BBC.

20-04-2022 18:00

Germania va opri importurile de petrol din Rusia până la finalul anului

Germania va înceta să mai importe petrol din Rusia până la sfârșitul anului, a declarat, miercuri, ministrul german de Externe Annalena Baerbock, după o întâlnire cu omologii săi baltici, anunță Reuters.

"Prin urmare, spun aici în mod clar și fără echivoc, da, Germania renunță de asemenea complet la importurile de energie din Rusia. Vom înjumătăți petrolul până în vară și vom fi la 0 până la sfârșitul anului, iar apoi va urma gazul, într-o foaie de parcurs europeană comună, pentru că ieșirea noastră comună, ieșirea completă din Uniunea Europeană, este forța noastră comună", a spus Baerbock.

20-04-2022 17:52

Putin: Sancțiunile occidentale contravin regulilor Organizației Mondiale a Comerțului

Vladimir Putin a acuzat, miercuri, Occidentul de impunerea unor restricții "ilegale" asupra companiilor rusești, susținând că aceste sancțiuni încalcă regulile Organizației Mondiale a Comerțului.

"Aceste sancțiuni contravin principiilor OMC, la care colegii europeni și-au reiterat în mod constant adeziunea", a spus liderul de la Kremlin, notează Sky News.

Numeroase sancțiuni dure au fost impuse asupra activelor și persoanelor fizice din Rusia de către aliații occidentali ca răspuns la invazia Ucrainei, lansată la sfârșitul lunii februarie.

Acestea au fost concepute pentru a exercita presiuni asupra lui Putin pentru a-și retrage forțele de pe teritoriul ucrainean.

20-04-2022 17:49

Aliații NATO s-ar putea implica în trecerea în siguranță a civililor din Mariupol

A existat o anumită speranță că rușii ar putea permite trecerea în siguranță a civililor și a soldaților răniți din Mariupol, a declarat miercuri un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat al SUA, adăugând că înțelegerea sa este că "vor fi aliați NATO implicați în acest lucru dacă se va întâmpla".

Cu toate acestea, un astfel de aranjament "s-a destrămat de mai multe ori înainte" și, în cele din urmă, depinde de ruși să permită o trecere sigură, a avertizat subsecretarul de stat pentru afaceri politice Victoria Nuland, potrivit CNN.

Asediul de la Mariupol vorbește "despre brutalitatea acestui război" și despre crimele de război pe care le comite Vladimir Putin, a adăugat Nuland.

20-04-2022 17:22

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a postat o înregistrare video în care apare alături de președintele Consiliului European, Charles Michel, care se află astăzi în vizită la Kiev. "Au fost discutate sancțiunile împotriva Rusiei, apărarea și sprijinul financiar al statului nostru, precum și răspunsurile la chestionarul privind respectarea criteriilor UE. Vă mulțumim pentru o întâlnire semnificativă și pentru solidaritatea cu poporul ucrainean", a transmis Zelenski, conform The Guardian.

20-04-2022 15:46

Rusia avertizează Suedia și Finlanda cu privire la aderarea la NATO

Rusia a avertizat Suedia și Finlanda prin canale diplomatice bilaterale cu privire la consecințele aderării la NATO, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova.

"Am emis toate avertismentele noastre atât în mod public, cât și prin canale bilaterale. Ei (n.r. - Suedia și Finlanda) știu despre acest lucru, nu vor avea de ce să fie surprinși, au fost informați despre tot, despre ceea ce va duce", a declarat Zakharova pentru postul de televiziune Russia-24, potrivit BBC.

Parlamentul finlandez va deschide astăzi o dezbatere cu privire la posibilitatea de a solicita aderarea la NATO, după ce invazia Rusiei în Ucraina a provocat o creștere a sprijinului politic și public pentru aderarea la alianța militară.

În ciuda avertismentelor Rusiei cu privire la o consolidare nucleară în zona baltică în cazul în care Finlanda și Suedia vecină se vor alătura alianței militare, prim-ministrul finlandez a declarat că țara sa va decide acum rapid dacă va solicita sau nu aderarea.

Suedia discută, de asemenea, dacă va depune o cerere de aderare în urma invaziei Rusiei.

20-04-2022 15:09

Rusia a trecut la a doua fază a războiului în Ucraina, după ce nu a reușit să își ducă la capăt planul de război stabilit inițial. Un oficial european, citat de Politico, a explicat care sunt noile obiective ale Kremlinului.

20-04-2022 14:34

Maia Sandu, ţinta unor atacuri de la Moscova după interzicerea simbolului ''Z'' al invaziei ruse în Ucraina

Oficialităţi ruse au reacţionat vehement faţă de interzicerea în Republica Moldova a unui simbol al invaziei Rusiei în Ucraina, relatează miercuri dpa, după ce preşedinta Maia Sandu a promulgat marţi o lege în acest sens.

Senatorul rus Aleksei Puşkov, şeful Comisiei provizorii a Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus) pentru politica informaţională, a ameninţat-o direct pe preşedinta Maia Sandu că ţara sa ar putea sfârşi la "coşul de gunoi al istoriei", conform Agerpres.

"Ar trebui să fie mai atentă în ceea ce priveşte Rusia şi simbolurile ei, cu atât mai mult cu cât Chişinăul nu poate plăti pentru gazul rusesc", a scris Puşkov pe contul său din Telegram.

20-04-2022 14:30

Guvernatorul regiunii Lugansk a transmis că electricitatea, gazul și apa nu vor fi repornite în regiune până la sfârșitul războiului. Serhiy Haidai a spus că infrastructura din orașele Popasnaia și Rubijne și mai multe sate din regiunea Lugansk a fost aproape complet distrusă, conform The Kyiv Independent.

20-04-2022 14:27

În Polonia , un monument al Armatei Roșii pe care persoane necunoscut l-au stropit cu vopsea a fost demolat.

20-04-2022 13:48

Numărul de ucraineni care au fugit în străinătate de la invadarea Rusiei la 24 februarie a depășit acum cinci milioane, a declarat Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR), conform BBC. 

20-04-2022 13:38

Rusia a transmis Ucrainei un nou document cu cerințe pentru încetarea războiului

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a informat, miercuri, că Rusia a transmis Ucrainei un nou document cu cerințe în cadrul procesului de negocieri.

"În prezent, draftul nostru de document a fost înmânat părții ucrainene, include formulări absolut clare, elaborate. Mingea este de partea lor, așteptăm un răspuns", a spus Peskov, transmite Interfax. 

Întrebat dacă există anumite termene limită pentru reacția Kievului, Peskov a spus: „Depinde de partea ucraineană”. 

El a spus și despre ce cerințe este vorba în acest document. 

Dmitri Peskov a mai spus că ritmul negocierilor lasă de dorit.

20-04-2022 13:26

Separatiştii proruşi susțin că cinci militari ucraineni s-au predat la Mariupol

Cinci militari ucaineni care apărau ultima redută aflată sub controlul forţelor ucrainene la Mariupol, în sud-estul Ucrainei, s-au predat, iar 140 de civili au fost evacuaţi, anunţă miercuri separatişti proruşi din Donbas (est), relatează AFP.

”Cinci militari ucraineni au depus armele şi au plecat de bunăvoie din complexul Azovstal”, unde s-au baricadat ultimii apărători ai Mariupolului, anunţă într-un comunicat aşa-zisele autorităţi din ”republica” de la Doneţk, nerecunoscută de comunitatea internaţională, notează News.ro.

Separatişii au anunţat marţi seara, în alt comunicat, că 140 de civili au fost evacuaţi din Mariupol.

Aceste anunţuri nu pot fi verificate în mod independent.

20-04-2022 12:35

TASS: Coreea de Nord spune că Occidentul a organizat sub steag fals atacul de la Bucea pentru a izola Rusia

Coreea de Nord consideră că ceea ce s-a întâmplat în Bucea a fost o operațiune "sub steag fals" (menită să arunce responsabilitatea asupra altcuiva, n.r.) organizată de Occident pentru a păta imaginea Moscovei și a izola Rusia, transmite agenția de presă de stat din Rusia, TASS, considerată o portavoce a propagandei de la Kremlin, citând un comunicat al ambasadei Coreei de Nord la Moscova.  

„Crimele în masă din orașul Bucea arată în mod clar că Statele Unite și Occidentul au aceleași metode ascunse pe care le folosesc pentru a-și atinge obiectivul murdar, adică de a păta imaginea Rusiei și de a izola Rusia la nivel internațional”, s-ar spune în comunicat.

Agenția de presă TASS precizează că pe 3 aprilie, Ministerul rus al Apărării a respins acuzațiile regimului de la Kiev cu privire la uciderea civililor în Bucea.

20-04-2022 11:58

Iată pierderile suferite de Rusia, conform Ucrainei: 20.900 de soldați, 171 de avioane, 150 de elicoptere, 815 tancuri și 8 bărci, pe lângă altele. 

Rusia afirmă că a lovit vehicule blindate şi 40 de soldaţi

Atacurile aeriene ale forţelor ruse au lovit 73 de ţinte militare în Ucraina în cursul nopţii de marţi spre miercuri, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, Igor Konaşenkov, transmite dpa.

'Ca rezultat al impactului rachetelor de înaltă precizie în zonele Novovoronţovka şi Kiselivka, un număr de până la 40 de soldaţi ucraineni, precum şi şapte vehicule blindate au fost distruse', a declarat Konaşenkov, conform Agerpres.

Informaţia nu a putut fi confirmată din surse independente, menţionează dpa.

20-04-2022 11:53

Un bărbat a fost reținut în Ekaterinburg după ce a afișat o pancartă cu un citat din Vladimir Putin: "Este mai ușor să-ți acoperi eșecurile în economie și politică socială cu război, este mai ușor să jefuiești statul și poporul".


20-04-2022 11:47

Norvegia anunţă că a donat o sută de rachete antiaeriene Ucrainei

Norvegia a donat o sută de rachete antiaeriene de concepţie franceză Ucrainei în războiul contra Rusiei, a anunţat miercuri guvernul de la Oslo, transmite AFP.

Donaţia, care a fost deja realizată, a inclus lansatoare Mistral cu o sută de rachete care echipau anterior nave ale marinei norvegiene, a comunicat Ministerul Apărării, conform Agerpres.

Construit de la sfârşitul anilor 1980 de grupul francez Matra, fuzionat ulterior în cadrul gigantului european MBDA, Mistral este un sistem de rachete sol-aer cu rază foarte scurtă de acţiune.

20-04-2022 11:45

O nouă ofensivă rusă spre Liman, din Doneţk, în cadrul înaintării trupelor ruse în est

Înaltul comandament al armatei ucrainene a informat miercuri despre o nouă ofensivă rusă spre oraşul Liman, din regiunea Doneţk, în cadrul operaţiunilor forţelor ruse pentru preluarea controlului asupra întregului Donbas, în timp ce asediul oraşului Mariupol, port strategic la Marea Azov, continuă, relatează EFE, conform Agerpres.

Obiectivul clar al trupelor ruse este "capturarea" Mariupolului şi preluarea sub control total a întregii regiuni Herson, potrivit buletinului actualizat al Statului Major al armatei ucrainene privind evoluţiile de pe front în cea de-a 56-a zi a invaziei Rusiei în Ucraina, notează Ukrinform.

20-04-2022 11:41

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a avertizat, miercuri, Finlanda și Suedia cu privire la consecințele aderării la NATO.

"Ne-am emis avertismentele - atât public, cât și prin canale bilaterale. Ei știu despre asta, așa că nu este nimic care să îi surprindă. Au fost informați despre tot, unde va duce", a subliniat Zakharova.

20-04-2022 10:55

Președintele administrației militare regionale Zaporojie, colonelul Ivan Arefyev, susține că soldații ruși care luptă împotriva Ucrainei la Zaporojie au început un protest pentru că nu li se plătesc banii promiși, transmite canalul Ucraina24 pe Telegram.  

20-04-2022 10:44

Poliţia de Frontieră a anunţat miercuri că 7.348 de cetăţeni ucraineni au intrat în România marţi, în creştere cu 11,2 % faţă de ziua precedentă.

20-04-2022 10:42

Deputatul Mikhail Șeremet din Duma de Stat a Rusiei a sugerat că Zelenski ar trebui să se predea rușilor în schimbul soldaților de la Azovstal. 

20-04-2022 10:36

Ucraina şi Rusia au încheiat un acord pentru evacuarea civililor din Mariupol

Ucraina a ajuns la un acord cu Rusia în vederea deschiderii unui culoar umanitar de evacuare a civililor din portul asediat Mariupol (sud-est) - primul acord de acest tip de sâmbătă, anunţă vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, relatează AFP.

”Am reuşit să ajungem la un acord preliminar (cu ruşii) asupra unui culoar umanitar pentru (evacuarea) femeilor, copiilor şi bătrânilor”, anunţă într-o postare pe Telegram Irina Vereşciuk, conform News.ro.

Pe de altă parte, armata rusă a anunţat marţi că a deschis un culoar în vederea unei evacuări a militarilor ucraineni din zona industrială Azovstal, în portul strategic Mariupol, la câteva ore după ce a cerut armatei ucrainene să capituleze.

”Având în vedere situaţia catastrofală din fabrica Azovstal (...), forţele ruse au deschis un culoar pentru a permite ieşirea militarilor armatei ucrainene şi a combatanţilor din cadrul unor formaţiuni naţionaliste care au depus armele în mod voluntar”, a anunţat marţi Ministerul rus al Apărării.

20-04-2022 10:29

Președintele Consiliului European Charles Michel este în vizită la Kiev. ”(Mă aflu) la Kiev azi (miercuri), în inima Europei libere şi democratice”, anunţă într-un mesaj postat pe Twitter Charles Michel.

Statele Unite văd în actuala activitate militară a Rusiei în estul Ucrainei doar preludiul unei ofensive mai largi, a declarat marţi un responsabil al Pentagonului, potrivit Reuters şi CNN.

20-04-2022 09:21

Anna Zamazeeva, șefa consiliului regional Nikolaiev , a publicat pe Twitter o imagine în care se vede cum arată clădirea spitalului din Baștanka (Bashtanka) după atacul rușilor.

20-04-2022 09:07

Situația se înrăutățește în fiecare oră, a transmis guvernatorul regiunii Lugansk, care îi îndeamnă pe locuitorii din Sievierodonețk, Lisichansk (Lysychans'k), Rubijne, Gorsky și Popasnaia să meargă în regiuni mai sigure, conform canalului de Telegram al Ukraina24.

20-04-2022 08:55

Reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, Serghei Kyslytsya, a declarat că peste 500.000 de ucraineni au fost „transferați cu forța” în Rusia, inclusiv 121.000 de copii, conform The Kyiv Independent.

20-04-2022 08:30

Trupele ruse au bombardat orașele Novodrujevsk și Gorny , după cum a anunțat, miercuri dimineața, șeful administrației militare regionale Lugansk, Serghei Haidai. După miezul nopții, rușii au deschis focul asupra caselor de locuit, precum și asupra gazoductului. Acum nu mai este gaz în oraș, notează Nexta. 

20-04-2022 08:07

Doi angajați ai unei grădini zoologice din Harkov, care au rămas în urmă luna trecută pentru a avea grijă de animale în mijlocul bombardamentelor puternice din partea forțelor ruse, au fost găsiți morți. Grădina zoologică Feldman Ecopark a declarat că angajații au fost împușcați și uciși de soldații ruși, transmite CNN. 


20-04-2022 07:56

Zelenski: Dacă am fi avut acces la toate armele de care avem nevoie, am fi pus deja capăt acestui război şi am fi instaurat pacea

"Dacă am fi avut acces la toate armele de care avem nevoie, pe care partenerii noştri le deţin şi care sunt comparabile cu cele utilizate de armata Federaţiei Ruse, am fi pus deja capăt acestui război şi am fi instaurat pacea şi ne-am fi eliberat teritoriul de sub ocupaţie", a declarat Zelenski, în mesajul transmis pe Facebook.

"Este nedrept că Ucraina este forţată în continuare să ceară ceea ce partenerii au deja depozitat de ani de zile. Dacă au armele de care Ucraina are nevoie, dacă au muniţia de care avem nevoie aici şi acum este datoria lor morală înainte de toate să ne ajute să apărăm libertatea", a declarat Zelenski, exprimându-şi speranţa ca pertenerii să înţeleagă că fiecare zi contează şi că orice amânare în a ajuta Ucraina oferă ocupanţilor oportunitatea de a ucide şi mai mulţi ucraineni.

20-04-2022 07:37

Au fost restabilite comunicațiile  dintre Agenția Internațională pentru Energie Atomică și centrala de la Cernobîl  

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a informat că au fost restabilite comunicațiile directe dintre autoritatea națională de reglementare și centrala nucleară de la Cernobîl, la mai bine de o lună.


20-04-2022 07:05

Rusia, un nou ultimatum pentru Mariupol

Ministerul rus al Apărării le-a dat un nou ultimatum luptătorilor ucraineni ascunși în orașul-port Mariupol asediat. Într-o declarație emisă miercuri dimineață, Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au deschis un coridor umanitar de la uzina Azovstal „pentru retragerea militarilor ucraineni și a militanților formațiunilor naționaliste” pentru a „depune voluntar armele”, precum și pentru a evacua civili, transmite The Guardian.

20-04-2022 06:54

Pentagon: Ucraina a primit avioane de luptă şi piese de schimb pentru a-şi consolida forţele aeriene

Ucraina a primit avioane de luptă şi piese de schimb pentru a-şi consolida forţele aeriene, a indicat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, refuzând să precizeze numărul acestora sau ţările care au furnizat aparatele, scrie AFP.

"În prezent, au la dispoziţie mai multe avioane de luptă decât în urmă cu două săptămâni", a declarat purtătorul de cuvânt în cursul unei conferinţe de presă, informează Agerpres.

"Fără a intra în amănunte despre ceea ce furnizează alte ţări, aş spune că au primit avioane suplimentare şi piese de schimb pentru a-şi mări flota", a adăugat el.

El nu a precizat tipul de aeronave furnizate armatei ucrainene, care cerea avioane de război de mai multe săptămâni, dar a dat de înţeles că sunt avioane de fabricaţie rusă.

"Alte naţiuni care au experienţă cu aceste tipuri de aeronave i-au putut ajuta să pună în funcţiune mai multe avioane", a spus el.

20-04-2022 06:52

"10.000 până la 20.000" de mercenari Wagner şi luptători sirieni sau libieni prezenţi în Ucraina (responsabil european)

Între 10.000 şi 20.000 de mercenari ai companiei paramilitare ruse Wagner sau luptători sirieni şi libieni luptă în prezent alături de forţele ruse în Ucraina, a afirmat marţi un responsabil european, scrie AFP.

Aceşti indivizi "nu au vehicule sau arme grele" şi intervin pentru a întări trupele ruse, le-a declarat responsabilul unor jurnalişti la Washington, sub protecţia anonimatului.

Responsabilul a spus că a constatat "transferuri, din zone precum Siria şi Libia, către zona Donbas", unde Moscova a lansat o nouă fază a atacului său, notează Agerpres.

Totuşi, potrivit acestuia, este dificil de estimat cu exactitate câţi dintre aceşti "10.000 până la 20.000" de indivizi sunt din grupul privat Wagner şi câţi sunt luptători din Libia sau Siria.

20-04-2022 06:52

Washingtonul ar pregăti un nou pachet de ajutor militar de 800 de milioane de dolari

Statele Unite urmează să aprobe un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 800 de milioane de dolari, la mai puţin de o săptămână după un precedent anunţ vizând măsuri identice, au informat marţi mai multe media americane, scrie AFP.

Detaliile acestui nou pachet sunt încă în curs de elaborare, potrivit CNN, care citează trei responsabili cu rang înalt ai administraţiei Biden, conform Agerpres.


20-04-2022 06:49

SUA consideră că Rusia va ataca rutele folosite pentru transporturile de armament, afirmă un oficial din domeniul apărării - CNN

Statele Unite consideră că Rusia va viza rutele folosite pentru transporturile de armament, potrivit unui oficial di domeniul apărării, într-o încercare de a încetini aprovizionarea Ucrainei cu arme americane şi de la ţările aliate, relatează CNN, conform News.ro.

Forţele ruse nu au lovit frecvent ţinte în mişcare, cum ar fi convoaiele sau livrările pe calea ferată, dar ar putea încerca să distrugă podurile, drumurile şliniile de cale ferată folosite pentrua transporta armele şi proviziile în ţară, a spus oficialul.

Chiar dacă ruşii ar reuşi să lovească aceste rute, a spus oficialul, nu ar putea opri transporturile în întregime, pentru că pur şi simplu, sunt prea multe transporturi.

SUA şi ţările partenere au livrat aproape 70.000 de arme antitanc şi antiblindate în Ucraina, inclusiv Javelin-uri, armament uşor anti-tanc, şi multe altele, a spus oficialul.


20-04-2022 06:46

Aproape 2.000 de medici din întreaga lume s-au înscris ca voluntari în Ucraina, a anunţat Ministerul de Externe al ţării. Acesta a adăugat că medicii s-au înscris pentru a ajuta medicii ucraineni în războiul împotriva Rusiei. 

20-04-2022 06:44

Președintele american, Joe Biden, a declarat că încă nu știe dacă va merge la Kiev. Întrebările reporterilor vin în contextul în care la începutul lunii aprilie, Boris Johnson a mers la Kiev, amintește Sky News.

20-04-2022 06:40

Zelenski: Armata rusă va rămâne pentru totdeauna în istoria mondială ca fiind cea mai barbară și inumană armată din lume

"Armata rusă în acest război va rămâne pentru totdeauna în istoria mondială ca fiind cea mai barbară și inumană armată din lume. Scopul de a ucide civili, de a distruge cartierele rezidențiale, infrastructura civilă, de a folosi tot felul de arme, în special interzise de convențiile internaționale este deja o semnătură a armatei ruse. Și aceasta este o răutate care va marca timp de generații statul rus ca sursă a răului absolut", a transmis președintele Volodomir Zelenski.

20-04-2022 06:23

Soldat din Mariupol: S-ar putea să ne trăim ultimele zile, chiar ultimele noastre ore

"S-ar putea să ne trăim ultimele zile, chiar ultimele noastre ore", a afirmat un ofiţer ucrainean asediat la Mariupol, cerând comunităţii internaţionale să treacă la "extragerea" lor, într-un mesaj publicat miercuri pe Facebook, anunţă AFP.

"Inamicul este de zece ori mai numeros decât noi", a spus Sergii Volina, comandantul Brigăzii 36 a Marinei naţionale, retrasă în vastul complex siderurgic Azovstal din Mariupol (sud-estul Ucrainei), asediat de forţele ruse, conform Agerpres.

"Facem apel şi îi implorăm pe toţi liderii lumii să ne ajute. Le cerem să folosească procedura de extragere şi să ne ducă pe teritoriul unei ţări terţe", a adăugat el.

20-04-2022 06:01

Preţurile petrolului au scăzut marţi cu 5% după ce FMI a publicat estimări revizuite în scădere privind economia globală

Preţurile petrolului au scăzut marţi cu 5% în cadrul unor tranzacţii volatile, din cauza preocupărilor legate de cerere, după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a redus previziunile de creştere economică şi a avertizat cu privire la o inflaţie mai mare, transmite Reuters, conform News.ro.

20-04-2022 06:00

Un magnat rus vizat de sancţiunile occidentale denunţă "războiul nebunesc" din Ucraina

Magnatul rus Oleg Tincov a denunţat "masacrul" organizat de Moscova în Ucraina şi a cerut Occidentului să ajute la încheierea acestui "război nebunesc", relatează The Guardian.

Lansând una dintre cele mai vehemente critici la adresa acţiunii militare a Kremlinului, Tinkov a susţinut că 90% dintre ruşi sunt împotriva războiului.

Tinkov este unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori din Rusia şi a fondat Tinkoff Bank în 2006.

El a locuit în afara Rusiei în ultimii ani, conform News.ro.

„Trezindu-se cu mahmureală, generalii şi-au dat seama că au o armată de rahat. Şi cum să fie bună armata dacă orice altceva în ţară este rahat şi îngropat în nepotism şi servilism?”, a scris pe Instagram Tinkov, în vârstă de 54 de ani.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Care sunt țările care au dat cei mai mulți bani pentru Ucraina. Surpriză pe locul 2
Care sunt țările care au dat cei mai mulți bani pentru Ucraina. Surpriză pe locul 2

Țările mai mici din apropierea Ucrainei au cheltuit mai mult pentru sprijinirea acestei țări devastate de război - în raport cu PIB-ul lor - în prima lună a invaziei Rusiei, comparativ cu SUA, Marea Britanie sau cele mai mari economii ale UE.  

Care sunt noile obiective ale Rusiei în Ucraina. Oficial european: „Ne așteptăm ca Mariupolul să fie distrus complet”
Care sunt noile obiective ale Rusiei în Ucraina. Oficial european: „Ne așteptăm ca Mariupolul să fie distrus complet”

Rusia a trecut la a doua fază a războiului în Ucraina, după ce nu a reușit să își ducă la capăt planul de război stabilit inițial. Un oficial european, citat de Politico, a explicat care sunt noile obiective ale Kremlinului.

Kremlinul acuză Ucraina de schimbarea poziţiei în timpul discuţiilor de pace, încetinind procesul. Reacția Kievului
Kremlinul acuză Ucraina de schimbarea poziţiei în timpul discuţiilor de pace, încetinind procesul. Reacția Kievului

Kremlinul a acuzat miercuri Ucraina că dă înapoi de la angajamentele pe care le-a luat în timpul discuţiilor de pace şi a spus că acest lucru are consecinţe negative asupra negocierilor, relatează Reuters.

Care sunt țările care au dat cei mai mulți bani pentru Ucraina. Surpriză pe locul 2
Care sunt țările care au dat cei mai mulți bani pentru Ucraina. Surpriză pe locul 2

Țările mai mici din apropierea Ucrainei au cheltuit mai mult pentru sprijinirea acestei țări devastate de război - în raport cu PIB-ul lor - în prima lună a invaziei Rusiei, comparativ cu SUA, Marea Britanie sau cele mai mari economii ale UE.  

Care sunt noile obiective ale Rusiei în Ucraina. Oficial european: „Ne așteptăm ca Mariupolul să fie distrus complet”
Care sunt noile obiective ale Rusiei în Ucraina. Oficial european: „Ne așteptăm ca Mariupolul să fie distrus complet”

Rusia a trecut la a doua fază a războiului în Ucraina, după ce nu a reușit să își ducă la capăt planul de război stabilit inițial. Un oficial european, citat de Politico, a explicat care sunt noile obiective ale Kremlinului.

Kremlinul acuză Ucraina de schimbarea poziţiei în timpul discuţiilor de pace, încetinind procesul. Reacția Kievului
Kremlinul acuză Ucraina de schimbarea poziţiei în timpul discuţiilor de pace, încetinind procesul. Reacția Kievului

Kremlinul a acuzat miercuri Ucraina că dă înapoi de la angajamentele pe care le-a luat în timpul discuţiilor de pace şi a spus că acest lucru are consecinţe negative asupra negocierilor, relatează Reuters.

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util
Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util

Începând de săptămâna trecută Ministerul Finanțelor a decis modificarea procedurii de refinanțare a creditelor de tip Prima Casă, informează instituția. 

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.