Război în Ucraina, ziua 74. Zelenski: Acum, este imposibil de a debloca orașul Mariupol prin mijloace militare

Toți civilii de la uzina Azovstal au fost evacuați, iar CIA susține că nu are dovezi potrivit cărora Rusia ar urma să folosească arme nucleare în Ucraina, dar atenționează totodată asupra faptului că Vladimir Putin ”dublează” războiul dus până acum.

zelenski, mariupol
Colaj foto: Getty

Știrile PRO TV au transmis, duminică, în format LIVE TEXT, cele mai importante informații despre ostilitățile derulate de Rusia în Ucraina.  

08-05-2022 22:03

Zelenski: Este imposibil acum de a debloca orașul Mariupol prin mijloace militare

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că este imposibil  ca orașul Mariupol să fie deblocat prin mijloace militare în acest moment, iar Rusia eliberează militarii ucraineni doar dacă aceștia au fost luați prizonieri și eliberați prin schimb de prizonieri.

Declarația în cauză a fost făcută de președintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul unei conferințe de presă comune cu premierul canadian Justin Trudeau la Kiev, transmite corespondentul Ukrinform.

"Este imposibil să deblocăm orașul Mariupol prin mijloace militare. Este imposibil astăzi", a declarat Zelenski.

În cuvintele sale, în acest moment Ucraina nu dispune de astfel de arme grele care să le permită să deblocheze Mariupol prin mijloace militare.

"Acestea nu sunt gânduri. Acestea sunt concluziile făcute de conducerea armatei ucrainene", a subliniat președintele Ucrainei.

08-05-2022 21:50

Ministerul Culturii și Politicii de Informare din Ucraina are în desfășurare un dosar despre bisericile și templele distruse până în prezent în invazia rusă.

Lista este lungă, iar locurile sfinte avariate sunt răspândite în toată țara. Printre acestea se numără o biserică incendiată din regiunea Kiev, construită în 1873, o biserică din lemn veche de 160 de ani care a fost distrusă în regiunea Zhytomyr și capela Sfintei Martir Tatiana care a fost avariată în orașul port din sudul asediat Mariupol, informează The Guardian.

08-05-2022 21:27

Atacurile aeriene rusești de duminică au rănit o femeie și au lăsat fără electricitate șase localități din regiunea Odesa, au declarat autoritățile, potrivit The Guardian.

08-05-2022 21:05

"La fel ca strămoşii lor, militarii noștri luptă astăzi împotriva mizeriei naziste, cu încrederea că victoria va fi din nou a noastră", a transmis Putin de Ziua Europei mai multor ţări ex-sovietice, dar şi regiunilor separatiste din estul Ucrainei.

08-05-2022 20:53

Anterior, Poliția din Berlin anunțase că, duminică, la aniversarea capitulării Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, va fi interzisă desfășurarea steagurilor Rusiei și Ucrainei. Cu puțin timp în Berlin, atmosfera a devenit tot mai tensionantă, după ce oamenii legii au confiscat un steag ucrainean.

Philip Oltermann, de la The Guardian, a raportat anterior că politicienii au evitat adunările care marchează această aniversare, pe fondul temerilor că evenimentele comemorative ar putea fi folosite în scopuri propagandistice.

Ambasadorul ucrainean în Germania, Andrij Melnyk, a calificat interdicția privind steagul ucrainean drept "o palmă dată poporului ucrainean".

08-05-2022 20:27

Moscova susține că a distrus arme americane în Ucraina

Ministerul rus al Apărării a emis, duminică, un comunicat în care susține că a lovit cu rachete de înaltă precizie echipamente militare furnizate de Statele Unite Ucrainei.

Forțele armate ale Moscovei au distrus șase depozite cu rachete și arme de artilerie depozitate, precum și un avion Su-25, se arată în declarație.

Anterior, în cursul zilei de duminică, Rusia a afirmat că a distrus nava Proiect 1241 a marinei ucrainene, cunoscută în nomenclatura NATO sub numele de Tarantul, împreună cu două avioane Su-24 și un elicopter Mi-24, notează baha.com.

08-05-2022 20:23

G7 va "elimina treptat" dependența energetică a Rusiei și va "ridica" campania împotriva elitelor rusești

Liderii din Grupul celor șapte țări (G7) au avut o întâlnire virtuală, duminică, pentru a comemora sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Într-o declarație comună, aceștia au transmis: "77 de ani mai târziu, președintele Putin a ales să invadeze Ucraina într-un război de agresiune neprovocat. Acțiunile sale aduc rușine Rusiei și sacrificiilor istorice ale poporului său", au spus ei.

Liderii, cărora li s-a alăturat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, s-au angajat să "elimine treptat" dependența de energia rusă, inclusiv importurile de petrol.

Ei s-au angajat să consolideze izolarea economică a Rusiei și să "ridice în rang" o campanie împotriva elitelor rusești care îl susțin pe președintele Vladimir Putin, informează Sky News

08-05-2022 19:49

Washingtonul a impus noi sancțiuni împotriva Rusiei

Noi sancțiuni împotriva Rusiei au fost anunțate duminică la Washington, în timp ce președintele Biden a găzduit o videoconferință cu alți lideri ai G7 și cu președintele Zelenski.

Ca o pedeapsă suplimentară pentru invazia neprovocată a Ucrainei, SUA au dezvăluit sancțiuni împotriva a trei posturi de televiziune rusești, au interzis americanilor să furnizeze servicii de contabilitate și consultanță rușilor și au sancționat directori de la Gazprombank.

Măsurile luate împotriva directorilor Gazprombank au fost primele care au implicat brațul comercial al gigantului rus al gazelor.

Până acum, SUA și aliații săi au evitat să impună măsuri împotriva băncii exportatorului de gaz, pe fondul temerilor că acestea ar putea duce la penurii de gaz pentru clienții din UE.

Un oficial de rang înalt de la Casa Albă a declarat că mișcarea nu a fost "un blocaj total", dar a fost menită să semnaleze că Gazprombank "nu este un refugiu sigur".

Noile restricții de control al exporturilor au fost menite să degradeze în mod direct efortul de război al lui Putin, inclusiv controale asupra motoarelor industriale, motoarelor și ventilatoarelor. În tandem, UE va impune, de asemenea, controale suplimentare asupra produselor chimice care contribuie la efortul militar rusesc, a declarat oficialul.

Casa Albă a mai spus că Comisia de reglementare nucleară va suspenda licențele pentru exporturile de materiale nucleare speciale către Rusia, notează BBC.

08-05-2022 19:41

Ambasada SUA s-a întors, oficial, la Kiev

Responsabilul de afaceri Kristina Kvien și echipa sa au sosit la Kiev pe 8 mai, a declarat un înalt oficial al Departamentului de Stat, citat de Reuters.

08-05-2022 19:24

Vicepremierul Rusiei, prezent în orașul ucrainean Mariupol

Vicepremierul Rusiei, Marat Khusnullin, afirmă că a vizitat, printre altele, orașul ucrainean Mariupol. Khusnullin este cel mai înalt oficial rus care a pus piciorul în Ucraina de la începutul războiului.

"În regiuni, începe restabilirea vieții pașnice. Mai sunt multe de făcut. Vom ajuta, în special, este necesar să se desfășoare o muncă pe scară largă în ceea ce privește furnizarea de asistență umanitară!", a declarat el pe canalul său Telegram, citat de Al Jazeera.

După bombardamente neîncetate timp de aproape două luni, Rusia a revendicat victoria asupra orașului portuar la 21 aprilie. Cu toate acestea, unii luptători ucraineni sunt încă adăpostiți în vasta oțelărie Azovstal din oraș, din epoca sovietică - ultima rezistență împotriva forțelor rusești de acolo.

08-05-2022 19:11

Liderii G7 și Zelensky discută despre sancțiuni anti-Rusia

Președintele american Joe Biden se întâlnește în prezent cu omologii săi din G7 și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski - prin videoconferință - în timp ce aceștia analizează noi măsuri pentru a pedepsi Moscova pentru invazia sa în Ucraina.

Casa Albă a declarat că liderii vor discuta despre adăugarea de sancțiuni suplimentare la cele pe care țările occidentale le-au impus Rusiei de la invazia sa din 24 februarie.

Washingtonul a declarat că liderii vor discuta despre ultimele evoluții ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei și despre impactul său global - și despre modul în care națiunile ar putea să se bazeze pe sancțiuni "pentru a impune costuri severe pentru războiul lui Putin", potrivit BBC.

08-05-2022 18:27

Premierul Canadei a ajuns în Ucraina și se va întâlni cu președintele Zelenski

Premierul canadian Justin Trudeau a călătorit în Ucraina și se va întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit secretarului de presă al administrației Trudeau, Cecely Roy.

"Premierul se află în Ucraina pentru a se întâlni cu președintele Zelenski și pentru a reafirma sprijinul de neclintit al Canadei pentru poporul ucrainean", a declarat Roy pentru CNN.

Data și locul vizitei și al întâlnirii nu au fost făcute publice.

08-05-2022 17:13

Jill Biden s-a întâlnit cu soția lui Zelenski, în Ucraina

Prima doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, a vizitat, duminică, Ucraina, potrivit unui comunicat emis de Casa Albă.

"Am crezut că este important să arătăm poporului ucrainean că acest război trebuie să înceteze și că acest război a fost brutal și că poporul Statelor Unite este alături de poporul ucrainean", a declarat Biden, conform baha.com.

Prima doamnă a vizitat-o pe omologul său ucrainean, Olena Zelenska, în timpul călătoriei, se arată în comunicat.

08-05-2022 16:46

Zelenski acuză Rusia de atrocități de tip nazist

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că a pus în aplicare "o reconstrucție sângeroasă a nazismului".

Într-un discurs de comemorare a celui de-al Doilea Război Mondial, el a declarat că armata rusă reproduce "atrocitățile" naziste în timpul invaziei țării sale.

"Întunericul s-a întors în Ucraina și a redevenit alb și negru. Răul s-a întors, într-o uniformă diferită, sub sloganuri diferite, dar cu același scop", a spus el în discursul său video.

Videoclipul a prezentat, de asemenea, imagini de arhivă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și imagini alb-negru ale invaziei Rusiei.

Referirile lui Zelenski la nazism par a fi o încercare de a întoarce limbajul lui Vladimir Putin împotriva sa.

Rusia și-a justificat ofensiva din Ucraina ca fiind o "operațiune specială" pentru "demilitarizarea" și "de-nazificarea" vecinului său, anunță BBC.

08-05-2022 16:34

Legendarul Bono și chitaristul trupei U2 au cântat la stația de metrou Khreschatyk din Kiev.

Muzicienii au interpretat piesa "Stand by Ukraine" cu solistul ucrainea Taras Topolia din partea trupei Antytila pe acordurile piesei "Stand By Me". "Oamenii din Ucraina nu luptă doar pentru libertatea voastră, ci și pentru noi toți cei care iubim libertatea", a spus starul rock irlandez în timpul unei pauze, citat de agenția de presă AFP.

08-05-2022 16:04

Luptător Azov: Predarea nu este o opțiune

Soldații ucraineni din Batalionul Azov care se luptă cu forțele armate rusești la uzina siderurgică Azovstal asediată din Mariupol au promis că vor continua lupta.

"Predarea nu este o opțiune", au declarat membrii Regimentului Azov din Ucraina, vorbind la o conferință de presă online.

Luptătorii au făcut apel la comunitatea internațională să ajute la evacuarea soldaților răniți din uzină, care este ultima rezistență a forțelor rusești în orașul-port.

Se pare că a vorbit dintr-un loc ascuns în incinta Azovstal, soldatul Azov Illia Samoilenko, a declarat că "predarea este inacceptabilă pentru noi. Iar șansele de supraviețuire pentru noi dacă ne predăm rușilor tind spre zero".

El a precizat că există "zeci" de civili încă în interiorul uzinei, transmite CNN.

"Vom continua să luptăm atât timp cât suntem în viață pentru a-i alunga pe ocupanții ruși", a declarat căpitanul Sviatoslav Palamar, un comandant adjunct al Regimentului Azov din Ucraina, într-o conferință online. 

08-05-2022 15:44

Cel puțin 62 de persoane au fost ucise în urma unui atac aerian asupra unei școli din regiunea Luhansk

Cel puțin 62 de persoane au fost ucise în urma unui atac aerian asupra unei școli din satul Bilohirivka, regiunea Luhansk.

Acest lucru este menționat în raportul detaliat al administrațiilor militare-civile regionale cu privire la situația din regiunile Ucrainei la 8 mai, relatează Ukrinform.

Anterior, Serhii Haidai, șeful administrației militare regionale din Luhansk, a informat pe Telegramul său despre cel puțin 60 de persoane ucise.

Potrivit acestuia, la 7 mai, la ora 16:37, în Bilohirivka, atacul aerian rusesc a provocat incendii în clădirea școlii pe o suprafață de aproximativ 300 de metri pătrați și în Casa de Cultură.

Incendiul a fost stins timp de aproape patru ore, apoi au fost dezmembrate molozul și au fost găsite cadavrele a două victime.

08-05-2022 14:55

Luptătorii Azov nu pot confirma că toți civilii au fost salvați din uzina Azovstal

Într-o conferință de presă online susținută cu luptătorii din oțelăria Azovstal, căpitanul Svyatoslav Kalina Palamar, comandantul adjunct al regimentului Azov de la situl din Mariupol, spune că forțele ruse au continuat să bombardeze zona și că încearcă să ia cu asalt uzina.

El a spus că nu poate confirma dacă toți civilii au fost evacuați din sit, așa cum s-a raportat sâmbătă, potrivit BBC.

08-05-2022 14:31

Rusia susține că a scufundat o navă de război ucraineană în Marea Neagră

Ministerul rus al Apărării a afirmat duminică că armata sa a distrus nava militară ucraineană Proiect 1241, cunoscută în nomenclatura NATO sub numele de Tarantul, în apropiere de Odesa.

Ministerul a emis un comunicat în care adaugă că forțele ruse au doborât două bombardiere Su-24 și un elicopter Mi-24 ale Kievului în ultimele 24 de ore.

În cursul nopții, Comandamentul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene a susținut că partea rusă "suferă pierderi semnificative" în regiune, transmite Baha.com.

08-05-2022 14:11

Vladimir Putin: "La fel ca în 1945, victoria va fi a noastră"

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis un mesaj cu prilejul celei de-a 77-a aniversări a victoriei asupra Germaniei naziste.

Liderul de la Kremlin a profitat de ocazie și a asemănat situația din Ucraina cu cea din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

"Astăzi, militarii noştri, la fel ca strămoşii lor, se bat cot la cot pentru eliberarea ţării lor natale de mizeria nazistă, cu încrederea că, la fel ca în 1945, victoria va fi a noastră", a afirmat Putin, conform Agerpres

"Astăzi, datoria comună este de a împiedica renaşterea nazismului, care a provocat atâtea suferinţe popoarelor din diferite ţări", a adăugat şeful statului rus, exprimându-şi dorinţa ca "noile generaţii să fie demne de amintirea taţilor şi bunicilor lor"

"Este nevoie să conservăm şi să transmitem adevărul despre faptele războiului, valorile spirituale comune şi tradiţiile de prietenie şi frăţie", a continuat Putin.

"Din nefericire, astăzi, nazismul ridică din nou capul. Datoria noastră sacră este de a-i împiedica pe moştenitorii ideologici ai celor care au fost învinşi", a mai spus preşedintele Rusiei. 

În încheiere, Vladimir Putin, le-a urat "tuturor locuitorilor Ucrainei un viitor paşnic şi drept".


 

08-05-2022 13:22

Volodimir Zelenski, mesaj de Ziua Comemorării şi Reconcilierii: Răul s-a întors

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, duminică, că răul a revenit în țara sa, în timpul unui discurs emoționant de Ziua Victoriei, când Europa comemorează 77 de ani de la capitularea Germaniei naziste, infomrează Reuters.

Într-un mesaj video, Zelenski a afirmat că viața pentru care au luptat soldații în acel război a luat sfârșit pe 24 februarie, când forțele ruse au invadat Ucraina.

"Răul s-a întors. Din nou! Într-o formă diferită, sub sloganuri diferite, dar cu același scop", a spus Zelenski, care a precizat că Ucraina și aliații săi vor câștiga.

"Niciun rău nu poate scăpa de responsabilitate, nu se poate ascunde într-un buncăr", a adăugat liderul de la Kiev.

Liderul Germaniei naziste, Adolf Hitler, și-a petrecut ultimele zile ale vieții într-un buncăr din Berlin, unde s-a sinucis în ultimele zile ale celui de-Al Doilea Război Mondial.

08-05-2022 12:59

Oficial din Lugansk: Salvatorii încearcă să găsească supraviețuitori printre ruinele școlii bombardate

Șeful Administrației Militare Regionale din Lugansk, Serhii Haidai, a declarat, duminică, că școala din satul Bilohorivka a fost complet distrusă în urma bombardamentelor forțelor ruse, informează BBC.

Cu toate acestea, eforturile salvatorilor de a găsi supravieţuitori printre ruinele instituției de învățământ continuă.

"Având în vedere că era o bombă de avion, nu un obuz de artilerie, atunci când s-a produs explozia, temperatura a fost mare. Desigur, lucrătorii noștri din cadrul Serviciului de Stat de Urgență vor încerca să curețe ruinele cât de repede pot, dar șansele ca oamenii să fie încă vii sunt mici", a spus, într-o conferință de presă, Haidai.

08-05-2022 12:08

Mitropolitul Kievului şi al întregii Ucraine, mesaj în limba română pentru credincioşii din țara noastră

Mitropolitul Kievului şi al întregii Ucraine, Preafericitul Onufrie, a adresat, duminică, un mesaj în limba română tuturor credincioşilor din țara noastră.

Mesajul a fost transmis înainte de slujba oficiată, alături de un sobor de preoţi, la Biserica “Sfântul Agapuit din Pecersk”, care face parte din complexul monahal Lavra Kievo Pecerskaia din capitala Ucrainei.

Vezi AICI ce a spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene. 



08-05-2022 11:36

Cel puțin 225 de copii au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului

Cel puțin 225 de copii au fost uciși și alți 413 au fost răniți în războiul din Ucraina, a transmis Procuratura Generală ucraineană, potrivit The Guardian.

Cifrele pot fi și mai mari, deoarece nu includ victimele în zonele în care au loc ostilitățile și în zonele ocupate, a precizat Procuratura Generală.

08-05-2022 10:45

Presă: Rusia cheltuie 900 de milioane de dolari pe zi în războiul din Ucraina

Invazia Rusiei este acum la a treia lună, iar susţinerea ofensivei militare necesită aproximativ 900 de milioane de dolari pe zi, a declarat Sean Spoonts, redactor-şef al SOFREP, axat pe ştirile militare, pentru Newsweek, scrie News.ro.

Mai mulţi factori sunt luaţi în considerare. Această sumă include plata soldaţilor ruşi care luptă în Ucraina; furnizarea de muniţie, gloanţe şi rachete; şi costul reparaţiei echipamentului militar pierdut sau deteriorat.

Rusia trebuie, de asemenea, să plătească pentru miile de arme şi rachete de croazieră care au fost lansate în timpul războiului şi care costă aproximativ 1,5 milioane de dolari bucata, potrivit Spoonts.

Ucraina a dat, de asemenea, o lovitură dificilă Rusiei în aprilie, cu scufundarea Moskvei, o navă de război rusă şi navă amiral a marinei, cu o pierdere estimată la 750 de milioane de dolari, potrivit Forbes Ucraina.

În aprilie, publicaţia a raportat că Ucraina a distrus peste 5.000 de piese de echipament rusesc de la începutul războiului, dar că Moskva fost de departe cea mai scumpă ţintă.



08-05-2022 10:17

Germania oferă Ucrainei 63 de milioane de euro

Ministerul german al dezvoltării a anunţat încă 63 de milioane de euro pentru Ucraina, transmite DPA, citată de Agerpres.

"Este important pentru mine că Germania ajută Ucraina nu numai din punct de vedere militar, dar face şi viaţa mai suportabilă pentru poporul Ucrainei", a declarat, pentru ziarul Bild am Sonntag, ministrul dezvoltării, Svenja Schulze.

"Din acest motiv am mărit programul de ajutor imediat pentru Ucraina de la 122 de milioane la 185 de milioane de euro, care vor fi folosiţi pentru refacerea alimentării cu apă potabilă şi reconstruirea apartamentelor, şcolilor şi grădiniţelor distruse", a mai spus aceasta.

"Alte ministere dau şi mai mult şi o vom face şi noi. Acolo unde bombele au încetat să cadă, Germania va ajuta reconstrucţia cu miliarde. Ministerul meu se pregăteşte deja pentru asta", a adăugat oficialul german.

08-05-2022 09:32

Imagini șocante surprinse în satul Bilohorivka, acolo unde rușii au bombardat o școală în care se adăposteau 90 de persoane

Un avion rusesc a bombardat, sâmbătă, în jurul orei 16:37, școala din satul Bilohorivka.

În instituție se adăposteaua 90 de persoane. Până acum, doar 30 de oameni au fost salvați, șapte fiind răniți.

Potrivit autorităților ucrainene, este posibil ca toate celelalte 60 de persoane să fi murit.

Pe Twitter au apărut imagini de la fața locului. Școala a fost distrusă aproape în totalitate de către ruși. 

08-05-2022 09:06

Ucrainenii se tem că 60 de oameni au murit, după ce rușii au bombardat școala din satul Bilohorivka

Autoritățile ucrainene se tem că 60 de persoane au murit în urma atacului aerian care a avut loc, sâmbătă, asupra unei şcoli din regiunea Lugansk, unde se adăposteau 90 de persoane, informează CNN.

Serhi Haidai, șeful Administrației Militare Regionale Lugansk, a declarat că 30 de persoane care se adăposteau în școală au fost salvate, dintre care șapte erau rănite.

Cadavrele a două persoane au fost găsite în moloz, a precizat, duminică, într-o postare pe Telegram, Haidai, care a adăugat că este "probabil ca toate cele 60 de persoane rămase sub resturile clădirii să fi fost ucise".

Un avion rusesc a bombardat școala din satul Bilohorivka, potrivit lui Haidai.

Atacul a avut loc sâmbătă, în jurul orei 16:37 și a dus la izbucnirea unor incendii care au fost stinse după aproape patru ore .

08-05-2022 08:11

Ramzan Kadîrov a anunțat că soldații ceceni controlează orașul ucrainean Popasna

Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a anunțat că soldații săi au preluat controlul asupra majorității orașului Popasna din estul Ucrainei, informează Al Jazeera.

"Luptătorii forțelor speciale cecene au luat cea mai mare parte din Popasna sub control. Străzile principale și cartierele din centrul orașului au fost complet curățate", a transmis, prin intermediul Telegram, Kadîrov.

În schimb, un consilier al lui Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă seara, că luptele grele pentru oraș continuă.

Popasna este un oraș care face parte din regiunea Lugansk.

08-05-2022 07:34

Cel puțin 6 civili au fost uciși de forțele ruse într-un oarș din estul Ucrainei

Cel puţin şase civili au murit, sâmbătă, în oraşul Prîvillea din estul Ucrainei, după bombardamentele forţelor ruse, potrivit unui mesaj distribuit de oficialii locali pe Telegram.

Printre cei decedați se numără cel puţin doi copii, informează DPA, citată de Agerpres.

Alte 12 persoane au fost rănite.

08-05-2022 07:22

Zelenski: Peste 300 de civili au fost evacuați din oțelăria Azovstal

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat, noaptea trecută, că, până acum, peste 300 de civili au fost evacuați din oțelăria Azovstal, informează CNN.

"Sunt recunoscător echipelor Comitetului Internațional al Crucii Roșii și Națiunilor Unite pentru că ne-au ajutat să ducem la îndeplinire prima fază a misiunii de evacuare de la Azovstal. Au fost salvate peste 300 de persoane, femei și copii", a afirmat liderul de la Kiev.

Autoritățile ucrainene se pregătesc acum pentru etapa a doua a evacuărilor. Din Azovstal vor fi scoși răniți, medici și militari.

08-05-2022 06:53

Polonia a fortificat 60 de kilometri ai frontierei sale cu Belarus

Polonia a fortificat până în prezent circa 60 de kilometri din frontiera sa cu Belarusul printr-o barieră permanentă, a anunţat poliţia de frontieră poloneză, transmite sâmbătă dpa, conform Agerpres.

Lucrările de construcţie se desfăşoară conform planului şi urmează să se încheie până la sfârşitul lui iunie, a declarat o purtătoare de cuvânt a poliţiei pentru agenţia de presă PAP.

Frontiera polono-belarusă are 418 de kilometri lungime, din care 186 de kilometri de graniţă terestră. Vara şi toamna trecută, situaţia la graniţa terestră a fost tensionată, în condiţiile în care mii de oameni au încercat să pătrundă ilegal pe acolo în UE.

Uniunea Europeană l-a acuzat cu acea ocazie pe preşedintele Belarus, Aleksandr Lukaşenko, că a adus intenţionat migranţi din regiuni aflate în criză la frontiera externă a UE pentru a pune presiune pe Occident.


Zeci de migranți încearcă să treacă zilnic granița


Odată cu încălzirea vremii, în ultimele săptămâni au crescut şi încercările de a trece fraudulos frontiera polono-belarusă, notează dpa. Vineri, 76 de persoane au încercat să intre în Polonia dinspre Belarus, potrivit vameşilor.

Militarii au ridicat încă din august 2021 un gard provizoriu pe secţiunile terestre ale frontierei comune pentru a îngreuna tentativele de trecere a graniţei. Acest gard dotat cu sârmă ghimpată are 2,5 metri înălţime.

De la sfârşitul lui ianuarie, gardul provizoriu a fost înlocuit cu o barieră permanentă de 5,5 metri înălţime, echipată cu senzori de mişcare şi cu camere video. 

08-05-2022 06:34

Marea Britanie oferă Ucrainei sprijin militar suplimentar de 1,3 miliarde de lire sterline

Marea Britanie a declarat că va oferi încă 1,3 miliarde de lire sterline (1,6 miliarde de dolari) în sprijin militar Ucrainei, anunţul fiind făcut înaintea unui apel video planificat duminică de liderii G7 cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Reuters, conform News.

Premierul Boris Johnson a fost unul dintre cei mai puternici susţinători ai eforturilor Ucrainei de a rezista forţelor ruse de când preşedintele rus Vladimir Putin a lansat invazia pe 24 februarie.

Guvernul lui Johnson a trimis în Ucraina rachete antitanc, sisteme de apărare aeriană şi alte arme.

Noul angajament aproape dublează angajamentele anterioare ale Marii Britanii privind cheltuielile cu Ucraina, iar guvernul a spus că aceasta este cea mai mare rată a cheltuielilor pentru un conflict de după războaiele din Irak şi Afganistan, deşi nu a oferit detalii.


08-05-2022 06:07

Moscova informează că 1,16 milioane de persoane au fost duse din Ucraina în Rusia

Aproximativ 1,16 milioane de persoane au fost duse în Rusia de la începutul invadării Ucrainei de către armata rusă la sfârşitul lunii februarie, potrivit informaţiilor furnizate sâmbătă de ministerul apărării de la Moscova, transmite dpa, conform Agerpres.

Această cifră include aproximativ 205.000 copii.

Doar de vineri, 18.580 de persoane, inclusiv 1.840 de copii, au tranzitat din Ucraina în Rusia, a declarat generalul colonel Mihail Mizinţev.

Rusia spune că aduce oamenii pe teritoriul său pentru a-i salva de luptele care au loc în estul Ucrainei între grupurile etnicilor ruşi pro-Kremlin şi guvernul central de la Kiev.

Kievul susţine că Moscova duce oamenii în Rusia împotriva voinţei lor şi nu le permite să revină pe teritoriul controlat de autorităţile ucrainene. 

08-05-2022 06:04

Rușii au lovit o şcoală în care se adăposteau 90 de persoane

Forţele ruse au lansat o bombă puternică asupra unei şcoli în care se adăposteau 90 de persoane, a anunţat guvernatorul regiunii Lugansk, potrivit News.

Potrivit lui Serghei Haidai, în clădirea şcolii se ascundeau aproape toţi locuitorii din satul Bilohorivka.

30 de persoane au fost scoase de sub dărâmături şi nu s-a anunţat dacă sunt răniţi sau morţi.



08-05-2022 06:01

Rusia confirmă că operaţiunea de evacuare a civililor de la oţelăria ucraineană Azovstal s-a încheiat

Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a anunţat sâmbătă încheierea operaţiunii de evacuare a civililor din combinatul siderurgic Azovstal, din Mariupol, oraş în sudul Ucrainei asediat de forţele ruse, transmite Reuters, conform Agerpres.

Într-o postare online, ministerul rus a informat că 51 de oameni au fost salvaţi în operaţiune, care a început joi şi a durat trei zile.

O singură persoană a fost evacuată sâmbătă.

Potrivit sursei citate, este vorba despre 18 bărbaţi, 22 de femei şi 11 copii.

Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a declarat anterior că toate femeile, copiii şi vârstnicii au fost evacuaţi din oţelăria Azovstal, ultima redută a forţelor ucrainene.

"Ordinul preşedintelui (ucrainean Volodimir Zelenski) a fost executat: toate femeile, toţi copiii şi toate persoanele în vârstă au fost evacuate din Azovstal. Această parte a operaţiunii umanitare din Mariupol s-a încheiat", a scris ea pe canalul ei de Telegram. 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Oana Zăvoranu, prinsă că fură. Poliția a vizitat-o deja la clinică, i s-a deschis dosar
Oana Zăvoranu, prinsă că fură. Poliția a vizitat-o deja la clinică, i s-a deschis dosar

Oana Zăvoranu, prinsă că fură. Poliția a vizitat-o deja la clinică, i s-a deschis dosar

Directorul CIA: Putin nu crede că își poate permite să piardă războiul din Ucraina
Directorul CIA: Putin nu crede că își poate permite să piardă războiul din Ucraina

Directorul CIA, William Burns, a avertizat că președintele rus Vladimir Putin a mizat foarte mult pe cea de-a doua fază a războiului său din Ucraina și crede că "dublarea" conflictului militar este în continuare cea mai bună cale pe care o are de urmat.

Străinii care luptă în Ucraina se plâng că armamentul trimis de Occident „este de negăsit pe front”
Străinii care luptă în Ucraina se plâng că armamentul trimis de Occident „este de negăsit pe front”

Retragerea rușilor pe pozițiile de dinainte de 24 februarie este o condiție obligatorie pentru a încheia pacea, spune președintele Zelenski.

Oana Zăvoranu, prinsă că fură. Poliția a vizitat-o deja la clinică, i s-a deschis dosar
Oana Zăvoranu, prinsă că fură. Poliția a vizitat-o deja la clinică, i s-a deschis dosar

Oana Zăvoranu, prinsă că fură. Poliția a vizitat-o deja la clinică, i s-a deschis dosar

Directorul CIA: Putin nu crede că își poate permite să piardă războiul din Ucraina
Directorul CIA: Putin nu crede că își poate permite să piardă războiul din Ucraina

Directorul CIA, William Burns, a avertizat că președintele rus Vladimir Putin a mizat foarte mult pe cea de-a doua fază a războiului său din Ucraina și crede că "dublarea" conflictului militar este în continuare cea mai bună cale pe care o are de urmat.

Străinii care luptă în Ucraina se plâng că armamentul trimis de Occident „este de negăsit pe front”
Străinii care luptă în Ucraina se plâng că armamentul trimis de Occident „este de negăsit pe front”

Retragerea rușilor pe pozițiile de dinainte de 24 februarie este o condiție obligatorie pentru a încheia pacea, spune președintele Zelenski.

Recomandări
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut "tricolorii"

Echipa națională de fotbal a României a participat la 17 campanii de calificare pentru Campionatul European.   

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.