Mireasa ISIS care a fugit din UK a născut în Siria. Ce pedeapsă riscă

Shamima Begum
Agerpres

Shamima Begum, una dintre cele trei adolescente care au fugit din Marea Britanie pentru a se alătura grupului Stat Islamic, a dat naștere unui băiețel în tabăra de refugiați din nordul Siriei.

Tânăra și-a părăsit familia acum patru ani, pe când avea doar 15 ani, iar acum speră să se întoarcă acasă pentru a-și crește copilul într-un mediu sigur.

"Oamenii ar trebui să aibă milă de mine, pentru toate încercările prin care am trecut”, a declarat femeia.

Întrebată dacă a făcut o greșeală călătorind în Siria, Shamima Begum a declarat pentru Sky News: "Într-un fel, da, dar nu regret pentru că m-a schimbat ca persoană. M-a făcut mai puternică, mai dură, m-am căsătorit cu sotul meu și n-aș fi găsit pe cineva ca el înapoi în Marea Britanie".

Citește și
shamima begum
Tanara care a fugit la Statul Islamic e gravida si vrea înapoi acasa. Ce a patit soțul ei
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Într-o declaraţie acordată The Times în tabăra de refugiaţi din nordul Siriei, Shamima Begum a spus că ar face "tot ce este necesar doar pentru a putea veni acasă şi a trăi liniştită cu copilul meu".

Avocatul tinerei susține că femeia este tratată "mai rău decât naziștii" și face apel la empatie față de cazul tinerei.

Cazul ei s-a bucurat de susţinerea unor responsabili de înalt profil din mediul de securitate, un fost şef al MI6 afirmând că adolescentei ar trebui să i se dea o şansă "dacă este să ne respectăm valorile."

Deşi nu a fost prevăzută nicio operaţiune pentru a o aduce pe tânără din Siria, a fost ridicată întrebarea dacă autorităţile din Marea Britanie vor putea să oprească eventuala revenire a Shamimei în Marea Britanie.

Fostul analist independent al legislaţiei privind terorismul Lord Carlile a declarat pentru BBC că dacă Shamima Begum nu a obţinut o a doua cetăţenie a unei alte ţări, ei va trebui să i se permită să se întoarcă în ţara de origine, pentru că în conformitate cu legea internaţională nu este posibil ca o persoană "să fie lipsită de cetăţenia unui stat".

Între timp, Richard Barrett, fost director al departamentului global de combatere a terorismului de la MI6, a sugerat că ar fi "nerezonabil" ca autorităţile să se aştepte ca Forţele de apărare siriene să aibă grijă de tânără pe termen nelimitat.

De asemenea, el a avertizat că o execuţie sumară este "cel mai probabil deznodământ" pentru astfel de cetăţeni străini care sunt predaţi autorităţilor siriene sau irakiene.

"Guvernele au o responsabilitate de a aborda problemele create de cetăţenii lor capturaţi şi de a analiza mai îndeaproape de ce au făcut alegerile pe care le-au făcut", a scris el într-un articol pentru The Guardian.

"Chiar doamna Begum, cât de puţin ar regreta faptele, ar trebui să primească o şansă, dacă ne respectăm valorile şi dacă credem că societatea noastră este suficient de puternică de a reprimi o fată de 15 ani care a deraiat grav", a adăugat el.

Faptul că Shamima Begum a recunoscut că nu regretă că a călătorit până în teritoriul controlat de SI în Siria şi afirmaţia ei că "nu mai este aceeaşi şcolăriţă prostuţă de 15 ani care a fugit din Bethnal Green în urmă cu patru ani" a fost invocată ca motiv de îngrijorare de către unii.

Shamima Begum a fost una dintre cele trei şcolăriţe, alături de Kadiza Sultana şi Amira Abase, de la Academia din Bethnal Green care au fugit din Marea Britanie în februarie 2015. O altă fată, Sharmeena Begum, tot din Bethnal Green dar fără a fi înrudită cu Shamima, a călătorit în Siria cu două luni înainte.
Kadiza Sultana ar fi fost ucisă într-o lovitură aeriană în 2016. Shamima Begum a spus că ar fi auzit, la mâna a doua, că celelalte două fete ar fi încă în viaţă.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a spus că autorităţile trebuie să vorbească cu Shamima Begum dacă ea intenţionează să se întoarcă în Marea Britanie.

"În ceea ce priveşte această persoană, cred că este important ca autorităţile - adică poliţia şi celelalte autorităţi - să vorbească cu ea dacă decide vreodată să revină în Marea Britanie, pentru a evalua dacă au fost comise infracţiuni. Dacă acest lucru s-a întâmplat, atunci este cu adevărat important ca, conform procedurii normale, să fie judecată. Şi va trebui să aşteptăm să vedem ce se întâmplă în legătură cu asta", a declarat Khan pentru postul LBC.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Răsturnare de situație pentru tânăra gravidă care cere clemență după ce s-a alăturat ISIS
Răsturnare de situație pentru tânăra gravidă care cere clemență după ce s-a alăturat ISIS

Cazul tinerei care vrea să revină la Londra după ce a luptat alături de ISIS divizează societatea britanică

Tanara care a fugit la Statul Islamic e gravida si vrea înapoi acasa. Ce a patit soțul ei
Tanara care a fugit la Statul Islamic e gravida si vrea înapoi acasa. Ce a patit soțul ei

Una dintre cele trei eleve care au plecat din Marea Britanie pentru a se alătura grupării Stat Islamic, în 2015, vrea să se întoarcă acasă, dar nu are niciun regret.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.