Apelul sfâșietor al unei asistente care după o tură de 48 h nu a mai găsit mâncare în magazin

×
Codul embed a fost copiat

Încă o zi cu cifre înspăimântătoare în Italia, copleșită de pandemia de coronavirus. Noul bilanţ indică 4.032 de persoane decedate. Doar ieri au fost 627, iar numărul celor testați pozitiv a trecut de 47 de mii.

Guvernatorul Lombardiei a cerut militari pe străzi care să-i țină în case pe cei care nu respectă interdicțiile de deplasare. Cumplit este că răul se întinde ca o plagă și în Spania, unde sunt deja peste o mie de morți, la fel și în Iran. În Spania, dar și în Germania, sunt câte 3.000 de noi îmbolnăviri doar în ultimele 24 de ore.

Apelul sfâșietor al unei asistente din York: „Sunt asistentă pentru cei aflați în stare critică, tocmai am terminat o tură de 48 de ore și voiam să cumpăr câte ceva pentru următoarele zile. Dar nu sunt nici fructe, nici legume... Oamenii au golit rafturile cumpărând în neștire alimente de bază. Opriți-vă, dacă vreți că oameni că mine să poată avea grijă de voi când veți avea mai mare nevoie. Vă implor, opriți-vă din cumpărat!”.

În paralel un îndemn emoționant pentru responsabilitate face înconjurul lumii. „Eu stau la muncă pentru tine, tu stai acasă pentru noi!”. Asta cer în cor medicii și asistentele din toată lumea. Ei văd primii amploarea dezastrului.

1.000 de morți în Spania

 

 

Citește și
Munca de acasa
Cum s-au adaptat românii la munca de acasă. „Am pus de făcut pentru o supă”
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Sunt peste 1.000 de morți și peste 20.000 de cazuri de infectare cu coronavirus în Spania, unde epicentrul pandemiei este în zona Madrid.

Scott McLean, corespondent CNN în Spania: „Sunt Scott McLean şi mă aflu într-o suburbie a Madridului, unde ni s-a permis accesul într-o fabrică militară de produse sterile unde, în mod normal, se fac diverse articole farmaceutice pentru soldaţii spanioli trimişi în străinătate. Totuşi, din cauza pandemiei de coronavirus, li s-a cerut să producă doar paracetamol pentru tratarea febrei şi a durerilor şi gel dezinfectant pentru mâini, care e la mare căutare în toată lumea”.

Un hotel de 4 stele din capitala Spaniei a fost transformat în spital. Are aproape 400 de camere şi deja au fost aduşi primii pacienţi care au forme mai ușoare ale bolii. Alte 40 de hoteluri ar urmă să fie folosite pentru cei infectați cu coronavirus.

Un spital militar de campanie a fost instalat la Oviedo. Armata spaniolă a preluat sarcinile asistenței sociale, mai ales că nu se găsesc voluntari - pentru că oamenii sunt obligați să rămână izolați în casele lor. În Zaragoza și alte orașe din provincia respectivă, camioanele militare au distribuit 25 de tone de alimente. Soladații patrulează pe străzi, efectuează controale. Și au mai primit o misiune - dezinfecția generală.

Situația în Franța

 

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Suntem la începutul crizei. Am luat măsuri excepţionale pentru a absorbi primul val. Este o cursă contracronometru angajată în faţa răspândirii acestui virus”.

La Nisa, după ora 20, este stare de asediu, ca în timp de război. Măsurile s-ar putea înăspri și mai mult în întreaga Franța, după ce în vizită la Institutul Pasteur, președintele Macron și-a exprimat regretul că francezii nu respectă suficient regulile de limitare a deplasărilor și de distanțare socială.

Melissa Bell, corespondent CNN în Franța: „Măsura de carantină în case pentru toţi locuitorii nu este ușor acceptată de populaţie. Cum am văzut deja în Italia, şi în Franța au fost date amenzi pentru cei care nu aveau asupra lor documente care să justifice necesitatea ieşirii din casă pentru a merge la supermarket, de exemplu, sau la farmacie sau să meargă să ajute o persoană în vârstă. Este o carantină foarte bine controlată de autorităţi, dar cu care francezilor, ca şi multor altor naţionalităţi, le vine greu să se obişnuiască”.

Numărul amenzilor pentru francezii care au nescocotit regulile a trecut de 18.000.

Bavaria impune restricții extinse de delasare

 

 

În Germania, Bavaria a devenit primul land care impune restricții extinse de deplasare. Oamenii au voie să iasă din casă doar pentru muncă, vizită la medic ori cumpărături esențiale de alimente și medicamente.

Lothar Wielar, directorul Institutului Robert Koch: „Această boală poate fi foarte gravă și va afecta și mai mulți oameni. Dacă mai sunt oameni în țara noastră care nu cred asta, care nu mă cred pe mine că specialist, sau cred că noi doar vrem să provocăm panică, eu nu pot decât să le mai cer o dată: deschideți ochii în fața acestei realități”.

Specialiști britanici: „Măsurile trebuie să dureze cel puțin un an”

 

Boris Johnson, premierul Marii Britanii: „Putem depăşi impasul în următoarele 12 săptămâni și sunt absolut sigur că putem „împacheta” coronavirusul în această țară, dar numai dacă vom urma cu toţii pașii pe care i-am anunţat”.

Dar, potrivit recomandărilor oficiale ale oamenilor de știință, pentru guvernul britanic măsurile pentru limitarea răspândirii coronavirusului trebuie să rămână instituite „cel puțin un an”, pentru a evita depășirea capacităților de primire la unitățile de terapie intensivă.

Au fost suspendate celebrele ceremonii de schimbare a gărzii la Buckingham și alte reședințe regale. Regina Elisabeta a II-a s-a mutat pentru o perioada la castelul Windsor.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
4.000 de marinari români, blocați pe nave sau în porturi, din cauza epidemiei de Covid-19
4.000 de marinari români, blocați pe nave sau în porturi, din cauza epidemiei de Covid-19

Este o situație fără precedent și în transportul maritim. Mii de marinari sunt blocați pe nave sau în porturi, după ce companiile de navigație și-au suspendat pentru o lună schimburile de echipaje.

Cum s-au adaptat românii la munca de acasă. „Am pus de făcut pentru o supă”
Cum s-au adaptat românii la munca de acasă. „Am pus de făcut pentru o supă”

Angajaţii aflaţi în această perioadă acasă, dar în acelaşi timp şi la serviciu, prin ceea ce se numeşte telemuncă, încearcă să lucreaze la fel de mult.

Recomandări
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut "tricolorii"

Echipa națională de fotbal a României a participat la 17 campanii de calificare pentru Campionatul European.   

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.