Permisul sanitar se extinde în Europa. Ce decizii au luat Italia și Franța

×
Codul embed a fost copiat

Permisul sanitar care atestă vaccinarea, vindecarea de COVID ori un test negativ recent se extinde în Europa.

De vineri, este cerut în Italia, iar în Franța, Curtea Constituţională a validat legea care prevede generalizarea acestui certificat pentru mai toate activitățile, precum şi vaccinarea obligatorie a personalului medical.

De vineri, în Italia, dacă vor să între în restaurante, muzee ori cinematografe, atât localnicii, cât și turiștii trebuie să prezinte certificatul digital COVID.

De la 1 septembrie, așa numitul "permis verde" va fi necesar în Peninsulă și pentru călătoriile cu trenul, avionul ori feribotul. De asemenea, la începutul anului şcolar, profesorii şi studenţii vor trebui să deţină paşaportul sanitar care atestă vaccinarea sau vindecarea de COVID.

Roberto Speranza, Italian Minister of Health: „Suntem ferm deciși să redechidem școlile în siguranță în septembrie, cu prezența fizică. Odată cu nouă lege, este obligatorie prezentarea permisului verde de către toți angajațîi școlii.”

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Profesorii italieni nu vor putea lucra dacă nu prezintă acest document, iar după cinci zile de absență nu vor mai fi plățiți.

În urma validării legii respective de către Curtea Constituțională, din 9 august, francezilor li se va cere să arate permisul sanitar pentru activitățîle de zi cu zi: spitale, policlinici, inclusiv cafenele, restaurante sau terase, dar și pentru călătoriile cu trenul sau cursele aeriene interne.

Personalul medical din Franța a primit termen-limită să se vaccineze până pe 15 septembrie.

În Statele Unite, unde rata de infectare este în creștere galopantă, până la 90 de mii de cazuri noi - joi, experții avertizează de zor că periculoasa tulpină Delta va continua să evolueze dacă vaccinarea nu se intensifică.

Dr. Anthony Fauci: "Este un fapt binecunoscut în virusologie că virusurile pot suferi mutățîi doar dacă se reproduc, prin răspândire. Prin vaccinare, blocăm evoluția variantelor care ar putea pune probleme".

Iar tulpina Delta nu este singura sperietoare a virusologilor. Un studiu japonez citat de Deutsche Welle arată că varianta Lambda, detectată inițial în Peru cu un an în urmă, nu este doar mai contagioasă, ci este şi mai rezistentă. Proteina Spike a variantei Lambda poartă trei mutaţii îngrijorătoare, care fac ca anticorpii furnizați de vaccin să neutralizeze mai greu virusul.

Așadar, scutul celor vaccinaţi ori vindecați devine mai fragil. Tulpina Lambda a fost confirmată până acum în 30 de state, mai ales din America de Sud, însă au fost semnalate cazuri izolate și în Spania, Marea Britanie, Italia şi Germania.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Măsuri anti Covid în Franța: permisul sanitar şi vaccinarea obligatorie a personalului medical
Măsuri anti Covid în Franța: permisul sanitar şi vaccinarea obligatorie a personalului medical

Consiliul Constituţional din Franţa a validat joi legea care instaurează permisul sanitar şi vaccinarea obligatorie a personalului medical.

Recomandări
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut "tricolorii"

Echipa națională de fotbal a României a participat la 17 campanii de calificare pentru Campionatul European.   

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.