Poliţia rusă vrea să îl interogheze pe Navalnîi, după ce medicii germani au concluzionat că a fost otrăvit

Navanly
Getty

Poliţia rusă a anunţat vineri că îi va cere Germaniei să-i permită interogarea opozantului rus Aleksei Navalnîi - victimă a unei otrăviri cu un agent neurotoxic, potrivit Berlinului - o pistă până acum respinsă cu virulenţă de Moscova.

Spitalizat la sfârşitul lunii august în Siberia în comă, după ce i se făcuse rău în avion, Navalnîi (44 de ani) a fost transferat la Berlin, unde medicii au concluzionat că el a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok, conceput în perioada sovietică în scopuri militare, relatează Agerpres.

Departamentul pentru transporturi al Ministerului de Interne rus va cere ca "anchetatorii ruşi să poată asista la activităţile anchetatorilor germani' cu acesta şi 'să-i poată pune întrebări suplimentare", se menţionează într-un comunicat publicat vineri de acest departament, după ce Aleksei Navalnîi a ieşit luni din coma indusă.

Acest organism este responsabil cu investigaţiile 'preliminare' pentru stabilirea cauzelor care au dus la 'spitalizarea' adversarului nr.1 al Kremlinului, internat în prezent în Germania în urma presupusei otrăviri la 20 august în timp ce se afla în Siberia pentru investigaţii cu privire la corupţia autorităţilor înaintea alegerilor locale din 13 septembrie.

Rusia a cerut deja ca Berlinul să-i transmită întregul dosar medical al opozantului rus, în special analizele efectuate de un laborator militar german care a identificat o substanţă din familia 'Noviciok', un agent neurotoxic dezvoltat de URSS, în organismul lui Navalnîi.

Citește și
Top-model rus, găsit mort lângă o bază NATO din Sardinia. GALERIE FOTO - 3
Top-model rus, găsit mort lângă o bază NATO din Sardinia. GALERIE FOTO
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Autorităţile ruse afirmă că analizele lor, efectuate în timpul spitalizării opozantului la Omsk (Siberia), înainte de a fi transferat în Germania, nu au dezvăluit nicio substanţă toxică. Moscova a pus sub semnul întrebării în mod repetat veridicitatea informaţiilor germane şi a acuzat Berlinul că împiedică orice cooperare.

SUA și UE au cerut explicații Rusiei

 

Atât SUA, cât şi UE au cerut explicaţii Rusiei, precum şi o anchetă minuţioasă, autorităţile ruse fiind considerate suspectul nr.1 din cauza caracterului 'militar' al substanţei utilizate.

În acest context, Washingtonul chiar a apreciat că această tentativă de asasinat ar fi putut fi probabil orchestrată de "înalţi responsabili ruşi".

Până în prezent, Moscova consideră că nu există niciun indiciu care să conducă la ideea de crimă în cazul lui Navalnîi.

Uniunea Europeană a ameninţat cu sancţiuni Rusia, iar Germania nu a exclus chiar că ar putea include printre acestea şi proiectul ruso-german de gazoduct Nord Stream 2.

Ministerul de Externe rus a declarat săptămâna aceasta că guvernul german utilizează cazul Navalnîi pentru a 'discredita' Rusia pe scena internaţională.

MAE rus a avertizat totodată că un refuz al Berlinului de a-i oferi Rusiei acces la ancheta germană va fi considerat drept o "provocare grosolană şi ostilă".

Istoricul negativ al Kremlinului

 

Mai mulţi opozanţi sau adversari ai Kremlinului au fost otrăviţi în ultimii ani. De fiecare dată Rusia a respins acuzaţiile ce o vizau, în timp ce puterile occidentale dispuneau de probe incontestabile.

Agentul neurotoxic Noviciok a fost deja utilizat împotriva fostului spion dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în 2018 în Anglia. Potrivit autorităţilor britanice, GRU, serviciul de informaţii al armatei ruse, este principalul suspect. Acest caz a dus la instituirea de sancţiuni occidentale împotriva Rusiei.

Aleksei Navalnîi s-a impus ca un adversar de prim-plan al Kremlinului în ultimii ani, publicând anchete cu privire la corupţia elitelor ruse şi a anturajului preşedintelui Vladimir Putin.

Pe scena politică, organizaţia sa - Fondul de luptă contra corupţiei (FBK) - privilegiază alegeri locale şi regionale pentru a prezenta sau susţine candidaţi cu şanse să-i învingă pe cei din partidul puterii Rusia Unită. Această strategie a înregistrat un anumit succes în septembrie 2019 în timpul alegerilor pentru parlamentul local din Moscova, iar susţinătorii lui Navalnîi speră să repete experienţa în 40 de regiuni la alegerile locale care au debutat vineri şi se vor încheia duminică.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Aleksei Navalnîi, recuperat în proporție de 90%. Ce își amintește de dinainte de otrăvire
Aleksei Navalnîi, recuperat în proporție de 90%. Ce își amintește de dinainte de otrăvire

Opozantul rus Alexei Navalnîi s-a recuperat fizic în proporţie de 90 la sută, şi complet, din punct de vedere psihic, conform presei germane, care citează surse medicale, de la spitalul Charite, din Berlin.

Top-model rus, găsit mort lângă o bază NATO din Sardinia. GALERIE FOTO
Top-model rus, găsit mort lângă o bază NATO din Sardinia. GALERIE FOTO

Justiţia italiană a deschis o anchetă cu privire la moartea unui top model rus, Galina Fedorova, găsită dezbrăcată în mare, lângă o bază NATO din Sardinia, a anunţat joi magistratul responsabil cu acest caz, relatează AFP.

Un activist din organizaţia lui Navalnîi, bătut crunt de necunoscuţi, înaintea alegerilor
Un activist din organizaţia lui Navalnîi, bătut crunt de necunoscuţi, înaintea alegerilor

Un activist din organizaţia opozantului rus Aleksei Navalnîi, Aleksei Baraboşkin, a fost bătut crunt de către necunoscuţi, miercuri seara, cu câteva zile înainte de alegerile în regiunea Celiabinsk.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.