Presă: Trump l-ar fi presat pe premierul australian să ajute justiția americană

Donald Trump s-a dat în spectacol: s-a lăudat că le face pe toate: E ușor să lucrezi cu mine
Pro TV

Donald Trump l-ar fi presat pe premierul Australiei, într-o convorbire telefonică recentă, să îl ajute pe procurorul general William Barr să analizeze originea investigaţiei Mueller referitoare la amestecul Rusiei în alegerile din 2016.

Potrivit CNN, care citează un oficial apropiat discuției, procurorul general i-ar fi cerut preşedintelui să ceară ajutorul mai multor ţări, inclusiv Australiei, pentru a analiza primele etape ale investigaţiei legate de Rusia, scrie Agerpres.

Convorbirea a avut loc cu ştiinţa lui Barr şi la solicitarea acestuia, a spus oficialul.

New York Times a relatat pentru prima oară despre această discuţie.

Oficialul a precizat că este vorba despre solicitarea de sprijin pentru această evaluare, care este efectuată de procurorul John Durham, aşa că este considerată corectă şi complet diferită de problema ucraineană.

Citește și
Robert de Niro
Actorul Robert De Niro, din nou critic cu Trump: "E nebun de-a binelea"
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Reacția Departamentului de Justiţie

 

Oficiali ai Departamentului de Justiţie afirmă că este corect ca un procuror general şi preşedintele să solicite sprijinul unor alte ţări pentru investigaţia referitoare la amestecul în alegerile din 2016.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Justiţie Kerri Kupec a confirmat că Trump a contactat mai multe ţări pentru a le solicita să îl sprijine pe Barr, la cererea acestuia.

”La cererea lui Barr, preşedintele a contactat alte ţări pentru a le solicita să îi prezinte pe procurorul general şi pe Durham unor oficiali corespunzători”, a spus aceasta.

Publicaţia Washington Post a relatat luni că Barr a avut întâlniri private cu oficiali străini din sectorul informaţiilor, pentru a le cere sprijinul în investigaţia privind originea investigaţiei Mueller, potrivit unor persoane apropiate situaţiei.

Barr s-a întâlnit cu oficiali de informaţii britanici, potrivit unei persoane citate de Washington Post, iar săptămâna trecută a călătorit în Italia pentru discuţii cu oficiali guvernamentali, cărora le-a cerut sprijinul. Durham a călătorit cu Barr, săptămâna trecută, a relatat publicaţia.

Secretarul de presă adjunct la Casa Albă, Hogan Gidley, a spus că discuţia telefonică avută de Trump cu premierul austrialian nu a fost ceva deosebit.

Australienii, pregătiți să ajute

 

Un purtător de cuvânt australian a declarat că guvernul este pregătit să răspundă solicitării lui Trump.

”Guvernul australian a fost întotdeauna gata să ajute şi să coopereze în cadrul eforturilor de lămurire a problemelor investigate. Premierul şi-a confirmat încă o dată disponibilitatea, în discuţia cu preşedintele”, a spus purtătorul de cuvânt.

Durham analizează ce informaţii au venit din partea altor ţări care au condus până la urmă la investigaţia referitoare la Trump şi Rusia.

Oficialii consideră că solicitatea de sprijin străin pentru evaluarea amestecului Rusiei în alegerile din 2016 diferă mult de solicitarea făcută de Trump Ucrainei într-o convorbire telefonică cu preşedintele acestei ţări, al cărei transcript a fost publicat săptămâna trecută.

Transcriptul respectiv arată că Trump l-a presat pe preşedintele Volodimir Zelenski să ceară anchetarea fostului vicepreşedinte Joe Biden, posibilul său contracandidat în alegerile din 2020, şi pe fiul acestuia, Hunter Biden. Nu există dovezi că Joe sau Hunter Biden ar fi făcut ceva ilegal.

Trump a numit investigaţia lui Mueller ”o vânătoare de vrăjitoare”.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Reacția președintelui Ucrainei în urma scandalului în care este implicat Donald Trump.
Reacția președintelui Ucrainei în urma scandalului în care este implicat Donald Trump.

La aproape o săptămână de la anunţul democraţilor că vor demara destituirea din funcţia de preşedinte al Statelor Unite a lui Donald Trump, la Casa Albă creşte îngrijorarea.

Actorul Robert De Niro, din nou critic cu Trump:
Actorul Robert De Niro, din nou critic cu Trump: "E nebun de-a binelea"

Critic faţă de Donald Trump încă din campania electorală din 2016, actorul Robert de Niro a ajuns la concluzii serioase, după aproape trei ani petrecuţi de magnatul imobiliarelor la Casa Alba.

Donald Trump vrea să se întâlnească cu informatorul din scandalul ucrainean
Donald Trump vrea să se întâlnească cu informatorul din scandalul ucrainean

Președintele american Donald Trump a declarat că dorește să se întâlnească cu informatorul anonim aflat în centrul controversei generate de convorbirea telefonică cu omologul său ucrainean.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.