Război în Yemen. SUA și Marea Britanie au atacat, din nou, gruparea houthi. Avioanele au folosit ”bombe ghidate de precizie”

×
Codul embed a fost copiat

SUA și Marea Britanie au efectuat o nouă serie de atacuri aeriene comune împotriva unor ținte houthi din Yemen.

Potrivit BBC, Pentagonul a declarat că loviturile au atins opt ținte, inclusiv un depozit subteran și o bază cu rachete și dispozitive de supraveghere a Houthi.

Houthi, susținuți de Iran, au vizat nave despre care spun că au legături cu Israelul și Occidentul și care călătoresc pe importanta rută comercială de la Marea Roșie.

SUA și Marea Britanie au susținut că încearcă să protejeze "libera circulație a comerțului".

O declarație comună emisă de Pentagon a confirmat "o rundă suplimentară de lovituri proporționale și necesare" împotriva Houthis.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Declarația a adăugat: "Obiectivul nostru rămâne de a detensiona tensiunile și de a restabili stabilitatea în Marea Roșie, dar să reiterăm avertismentul nostru către liderii Houthi: nu vom ezita să apărăm viețile și libera circulație a comerțului pe una dintre cele mai importante căi navigabile din lume în fața amenințărilor continue."

Acesta este al optulea atac al SUA împotriva țintelor Houthi din Yemen. Este a doua operațiune comună cu Marea Britanie, după ce la 11 ianuarie au fost efectuate lovituri comune.

În declarația comună se precizează că loviturile au fost efectuate cu sprijinul Australiei, Bahrainului, Canadei și Olandei.

Avioane de luptă americane de pe portavionul USS Eisenhower au fost implicate în loviturile de luni.

Patru avioane RAF Typhoon, susținute de o pereche de avioane-cisternă Voyager, s-au alăturat forțelor americane, a precizat Ministerul britanic al Apărării (MoD).

"Avioanele noastre au folosit bombe ghidate de precizie Paveway IV, pentru a lovi mai multe ținte la două situri militare din apropierea aerodromului Sanaa. Aceste locații erau folosite pentru a permite continuarea atacurilor intolerabile împotriva transportului maritim internațional în Marea Roșie", a precizat Ministerul Apărării.

"În conformitate cu practicile standard din Marea Britanie, a fost aplicată o analiză foarte riguroasă în planificarea loviturilor pentru a minimiza orice risc de victime civile și, ca și în cazul loviturilor anterioare, avioanele noastre au bombardat pe timp de noapte pentru a reduce și mai mult orice astfel de riscuri", a adăugat acesta.

Secretarul britanic al apărării, Grant Shapps, a descris loviturile ca fiind "autoapărare" împotriva "atacurilor intolerabile" ale Houthis asupra navelor comerciale.

"Menită să reducă capacitățile Houthi, această acțiune va da o nouă lovitură rezervelor lor limitate și capacității lor de a amenința comerțul global", a scris el pe X.

Postul de televiziune Al Masirah TV, administrat de Houthi, a raportat lovituri în provinciile Sanaa, Taiz și Bayda din Yemen, inclusiv la baza aeriană al-Dailami din apropierea capitalei Sanaa.

La zece zile de la primul atac aerian și de rachete atent calibrat al SUA și al Regatului Unit, gruparea Houthis rămâne sfidătoare.

Aceștia au continuat să lanseze diferite proiectile asupra navelor care trec pe lângă coasta Yemenului, într-un caz vizând din greșeală o navă care transporta petrol rusesc.

În cadrul operațiunii nou numite Operațiunea Poseidon Archer, atacurile conduse de SUA au lovit acum noi ținte, după ce anterior au efectuat o serie de atacuri preventive asupra locurilor de lansare ale Houthi.

Potrivit Pentagonului, acestea au distrus rachete chiar în momentul în care erau pregătite pentru lansare. Serviciile de informații occidentale au estimat recent că cel puțin 30% din stocurile de rachete houthi au fost distruse sau degradate.

Cu toate acestea, Houthis, care sunt aprovizionați, antrenați și consiliați de Iran, sunt în mod clar hotărâți să continue atacurile asupra transporturilor pe care le suspectează că ar avea legături cu Israelul, SUA sau Regatul Unit.

Aceste atacuri le-au adus multă popularitate acasă, unde mulți yemeniți au fost afectați de regimul lor brutal.

De asemenea, ei sunt populari și în lumea arabă, deoarece Houthis afirmă că sprijină Hamas ca parte a "Axei de rezistență" împotriva Israelului, susținută de Iran.

Aceasta vine după ce președintele american Joe Biden și premierul britanic Rishi Sunak au discutat anterior.

Într-un raport oficial al convorbirii lor telefonice, Casa Albă a declarat că Biden și Sunak "au discutat despre atacurile Houthi susținute de Iran împotriva navelor comerciale și navale care tranzitează Marea Roșie".

Ei și-au reiterat "angajamentul față de libertatea de navigație, comerțul internațional și apărarea marinarilor de atacurile ilegale și nejustificate", a precizat Casa Albă.

Aceasta a adăugat: "Președintele și prim-ministrul au discutat despre importanța creșterii ajutorului umanitar și a protecției civile pentru populația din Gaza, precum și despre asigurarea eliberării ostaticilor deținuți de Hamas."

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani

Autorităţile germane au anunţat duminică decesul, în urma rănilor suferite, a unui poliţist înjunghiat vineri în cap în timpul unui atac care a vizat o reuniune anti-islam la Mannheim, un ministru denunţând "terorismul islamist", relatează AFP.

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.