Războiul, pe cale să intre într-o nouă fază: rușii dislocă trupele în sud, pentru a face față unei contraofensive

×
Codul embed a fost copiat

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a cerut încetarea imediată a oricărei acțiuni militare în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, din sudul Ucrainei.

Există "un risc foarte real de dezastru nuclear", au atras atenția specialiștii. Iar compania ucraineană de energie nucleară a transmis că Rusia urmărește "să distrugă infrastructura stației și să deterioreze toate transporturile de energie".

În schimb, Turcia e pregătită să găzduiască un summit Zelenski-Putin a anunțat președintele Recep Erdogan. Pe de altă parte, Ministerul britanic al Apărării avertizează că războiul este pe cale să intre într-o nouă fază: rușii dizlocă trupele în sud, pentru a face față unei contraofensive a ucrainenilor.

Unele părți ale centralei nucleare de la Zaporojie au fost "grav avariate" de activitatea militară rusă, anunța sâmbătă seară compania ucraineană de energie nucleară.

Bombardamentele de vineri au afectat reţeaua de înaltă tensiune şi unitatea de azot-oxigen, determinând operatorii să deconecteze un reactor. Centrala a fost cucerită de forţele ruse încă din martie, dar este în continuare operată de tehnicieni ucraineni.

Citește și
Vladimir Putin
Misterul statuilor lui Vladimir Putin apărute în New York, Paris sau Barcelona. Cine le-a creat
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Volodimir Zelenski: Din păcate, avem o înrăutățire semnificativă a situației din jurul centralei nucleare de la Zaporojie. Teroriștii ruși au devenit primii din lume care s-au folosit de o centrală nucleară pentru a semăna teroare. Este cea mai mare centrală nucleară din Europa! Vom atrage atenția lumii asupra acestui lucru și vom insista asupra unor noi sancțiuni împotriva Rusiei, pentru că a creat o astfel de amenințare globală.

La rândul său, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică și-a exprimat îngrijorarea cu privire la bombardamentul de acum două seri la Zaporojie, declarând că acțiunea arată riscul unui dezastru nuclear.

În ultimele ore, atacurile au continuat în regiunea Donbas. Rușii încearcă cu orice preț să-i disperseze pe militarii ucraineni. Dar...

Col. Yurii Bereza, comandantul regimentului Dnipro 1: Rămânem pe poziții pentru a controla intrarea în această direcție (Sloviansk și Bahmut). Acum e important să săpăm mai adânc pentru a mina teritoriul. Ne pregătim pentru atac.

Convoaie uriașe de camioane militare, tancuri și artilerie tractată se deplasează, mai nou, spre sud-vestul Ucrainei, îndepărtându-se de regiunea Donbas din est, a anunțat Ministerul britanic al Apărării într-o actualizare a informațiilor venite de pe front.

Între timp, proiectile cad în numar mare peste orașul-port Nikolaev, din sud....

Principalul spital din oraș a fost lovit de obuze, zilele trecute. Din fericire, fără victime, dar nu se mai pot folosi secțiile speciale, inclusiv cea de terapie intensivă.

Palatul administrației regionale, cu partea centrală "demolată" de explozii, este simbolul lunilor de atacuri asupra orașului Nikolaev.

La Nikolaev a fost instituită starea de asediu, zi și noapte, până luni dimineața cel puțin. Autoritățile speră că astfel pot fi identificați și reținuți trădătorii care sprijină forțele invadatoare.

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 165. Zelenski: Facem totul pentru a obţine arme mai eficiente şi moderne

zaporojie
AIEA: Situația de la centrala nucleară Zaporojie, din ce în ce mai alarmantă. Există „risc real de dezastru nuclear”

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a calificat sâmbătă ca fiind "din ce în ce mai alarmante" informaţiile provenind de la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, la o zi după atacurile care au avut loc în apropiere.

nava cargou
VIDEO O navă cargou a ajuns în portul ucrainean Cernomorsk de la Marea Neagră pentru prima dată de la invazia rusă

O navă cargou a ajuns sâmbătă în portul ucrainean Cernomorsk de la Marea Neagră pentru a încărca cereale, pentru prima dată de la invazia rusă în Ucraina pe 24 februarie, au anunţat autorităţile ucrainene.

soldati, Rusia, rusi,
Zelenski: Ocupanţii ştiu că vor pierde în luptă directă în faţa ucrainenilor şi mizează pe artilerie şi bombardamente

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, sâmbătă, în discursul zilnic către naţiune, că Ucraina are nevoie de mai multe arme eficiente şi moderne în lupta împotriva invaziei din Rusia.

Vitali Gura
Un funcţionar numit de ruși în Herson a murit în urma unui atentat

Un funcţionar al administraţiei instalate de forţele ruse în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, a decedat din cauza rănilor în urma unui atentat, au anunţat autorităţile locale numite de Moscova, potrivit AFP.

general de armata rusia
Şase generali ruşi au fost demişi din cauza performanței slabe a armatei, conform serviciilor de informaţii britanice

Şase ofiţeri de rang înalt ai armatei ruse se crede că au fost destituiţi de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape şase luni, potrivit serviciilor de informaţii britanice.

amnesty razboi ucraina
Amnesty International își cere scuze pentru "suferinţa şi furia” cauzate de raportul despre Ucraina

Amnesty International şi-a cerut scuze duminică pentru "suferinţa şi furia” cauzate de un raport care acuză Ucraina că pune în pericol civili, care l-a înfuriat pe preşedintele Volodimir Zelenski şi a declanşat demisia şefului biroului de la Kiev.

cargo ucraina
Alte patru cargouri cu grâu și semințe au plecat din două porturi ucrainene de la Marea Neagră

Cresc speranțele că acordul privind exportul cerealelor ucrainene chiar funcționează. Alte patru nave încărcate cu grâu și seminţe de floarea soarelui au plecat din două porturi de la Marea Neagră, aflate în sudul Ucrainei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 165. Zelenski: Facem totul pentru a obţine arme mai eficiente şi moderne
Război în Ucraina, ziua 165. Zelenski: Facem totul pentru a obţine arme mai eficiente şi moderne

Știrile PRO TV.ro au prezentat cele mai noi informații despre războiul din Ucraina.

Misterul statuilor lui Vladimir Putin apărute în New York, Paris sau Barcelona. Cine le-a creat
Misterul statuilor lui Vladimir Putin apărute în New York, Paris sau Barcelona. Cine le-a creat

O sculptură roșie care îl înfățișează pe președintele rus Vladimir Putin așezat pe un tanc de război a apărut într-un loc de joacă din faimosul Central Park din New York.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.