Rușii atacă masiv înainte de parada de Ziua Victoriei și vor să cucerească Bahmut, cadou pentru Putin

×
Codul embed a fost copiat

Rusia a atacat din nou masiv cu peste 100 de rachete, drone și bombardamente aeriene, orașele ucrainene, în timp ce se pregătește să sărbătorească marți Ziua Victoriei, cu paradă în Piața Roșie și un discurs al lui Vladimir Putin.

Pe de altă parte, Kievul susține că Moscova face un efort pentru a captura orașul Bahmut, până mâine, pentru a-i oferi președintelui Putin un premiu chiar de 9 mai.

Rachetele rusești și drone kamikaze au lovit azi noapte Odesa, unde a luat foc un mare depozit de produse alimentare, dar și Harkov, Herson și Nicolaev.

A fost unul dintre cele mai masive valuri de atacuri de acest fel, pe timp de noapte, cu peste 100 de drone și rachete,

Apărarea antiaeriană a doborât 35 de drone cu explozibil deasupra Kievului, după un atac pe care primarul Vitali Klitscho l-a numit "cel mai mare asupra capitalei de la începutul războiului".

Citește și
Evgheni Prigojin
Prigojin cere armatei ruse să autorizeze cedarea pozițiilor sale în Bahmut trupelor lui Kadîrov
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Natalia Havryliuk, local resident: „Sunetele au fost înfiorătoare. Nu am mai auzit așa ceva. Când se va termina totul? Cel mai rău lucru este că deja am învățat să trăim cu asta. E înspăimântător.”

Între timp, au continuat bombardamentele și luptele înverșunate la Bahmut, pe frontul din est - în speranța că orașul în ruină, care nu mai are nicio importanță strategică, ar putea fi oferit, totuși, ca trofeu lui Vladimir Putin, mâine de 9 mai.

Rusia marchează Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste, sau Ziua Victoriei în "marele razboi pentru apărarae Patriei", cum este numit, La Moscova, cel de al doilea razboi mondial.

Restul lumii - de acum și Ucraina, celebrează victoria aliaţilor asupra Germaniei naziste - astăzi, pe 8 mai.

Volodimir Zelenski: „Amintindu-ne de eroismul a milioane de ucraineni în acel război împotriva nazismului, vedem același eroism în acțiunile soldaților noștri acum. Din păcate, răul a revenit. Așa cum, atunci, răul s-a năpustit peste orașele și satele noastre, la fel se întâmplă acum. Așa cum atunci ne-a ucis oamenii, la fel o face acum. Deși acum este un alt agresor, scopul este același – înrobirea sau distrugerea. Dar acest rău pe care Rusia modernă îl aduce înapoi, va fi învins așa cum a fost învins nazismul.”

Parada de 9 mai din Piața Roșie este pentru Vladimir Putin poate cel mai important moment al anului. Își trage întreaga legitimitate din această etalare a puterii militare, pretinzându-se drept succesorul direct al armatei care a învins Germania nazistă - explică analiștii.

Este și ocazia lui să arate națiunii că este încă puternic și controlează așa-numita operațiune militară specială din Ucraina. Deși nu prea sunt succese pe front, în schimb o ofensivă masivă ucraineană se anunță iminentă.

Între timp, Putin l-a primit la Kremlin pe .... președintele kirghiz.

Vladimir Putin: „Suntem foarte bucuroși să vă vedem la Moscova, mai ales în ajunul Zilei Victoriei. Este important să fiți alături de noi în acest moment”.

Pe de altă parte, așa-numitul "marș al Regimentului Nemuritor", care urma să aibă loc tot mâine la Moscova, a fost anulat.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului: „Știți că a fost decizia (de a nu menține marșul) luată de organizatorii acestei manifestări. Dar, pe de altă parte, este ceva de înțeles. Când avem de-a face cu un stat care este un sponsor de facto al terorismului (Ucraina), este mai bine să fie luate măsuri de precauție”.

Conform tradiției, Vladimir Putin urma să conducă la Moscova o coloană de mii de oameni, fiecare purtând fotografii ale soldaților care au căzut în cel de-Al Doilea Război Mondial. Se pare însă că la Kremlin au fost temeri că ar putea fi o .... "deturnare" a manifestatiei. Adică să apară la marșul popular fotografiile soldaților ruși care au murit pe front în Ucraina.

Între timp, anchetatorii ruși au pus sub acuzare un bărbat suspectat de comiterea atentatului cu mașină-capcană în care a fost rănit Zahar Prilepin, scriitorul rus susţinător al invaziei din Ucraina. Suspectul a fost acuzat de săvârșirea unui "act terorist" și de manipulare ilegală de explozibili, a anunțat procuratura. Prieplin a supraviețuit și a transmis, printr-un mesaj pe rețelele sociale, că nu se va lăsa intimidat. Kievul neagă implicarea în atentat.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Ce se va întâmpla cu armata privată a lui Putin. Anunțul mercenarilor Wagner
Ce se va întâmpla cu armata privată a lui Putin. Anunțul mercenarilor Wagner

Evgheni Prigojin, şeful grupului paramilitar rus Wagner, afirmă că forţele sale vor continua să lupte în numele Moscovei, chiar dacă se vor retrage din oraşul strategic Bahmut din estul Ucrainei, relatează AFP.

Prigojin cere armatei ruse să autorizeze cedarea pozițiilor sale în Bahmut trupelor lui Kadîrov
Prigojin cere armatei ruse să autorizeze cedarea pozițiilor sale în Bahmut trupelor lui Kadîrov

Şeful grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, a cerut armatei ruse să autorizeze cedarea poziţiiilor sale în Bahmut trupelor cecenului Ramzan Kadîrov, în semn de protest faţă de lipsa de muniţie.

Kadîrov, dispus să-şi trimită unităţile speciale pentru a înlocui mercenarii Wagner la Bahmut.
Kadîrov, dispus să-şi trimită unităţile speciale pentru a înlocui mercenarii Wagner la Bahmut. "E o chestiune de câteva ore"

Ramzan Kadîrov a anunțat, vineri, că este dispus să-şi trimită unităţile speciale pentru a-i înlocui pe mercenarii Wagner în bastionul ucrainean Bahmut, după ce şeful grupului paramilitar, Evgheni Prigojin, a anunţat că se va retrage imediat. 

 

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.